22.2 C
Sibiu
duminică, 07 iulie, 2024

Întâlnire cu poetul Dumitru Ichim la Biblioteca ASTRA. A revenit acasă din Canada pentru a sărbători 80 de ani de viață

Știri din Județ

Sub genericul „Prietenii și literatura” s-a desfășurat la Biblioteca ASTRA din Sibiu, în 7 iunie 2024, o întâlnire cu Poetul Pr. Dumitru Ichim, venit special din Canada pentru sărbătorirea a 80 de ani de viață.

Evenimentul a surprins cele mai importante aspecte din activitatea literară a lui Dumitru Ichim, dar și din activitatea sa pastorală. Organizatorii (Editura CronoLogia Sibiu, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga” – Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna”, Biblioteca ASTRA, Liga Culturală Sibiu) au adus în fața publicului, prezent într-un număr apreciabil la eveniment, atât biografia autorului, personalitatea acestuia (realizată de scriitorii Anca Sîrghie și Nicolae Băciuț), cât și lansarea cărților recent apărute: Dumitru Ichim, „Micul Botezător – Finul lui Dumnezeu”, Maria-Daniela Pănăzan, „Poezia lui Dumitru Ichim. Eseu monografic”, cărți apărute în mai 2024, la Editura CronoLogia din Sibiu. Doamna Anca Sîrghie a insistat asupra contribuției esențiale aduse de Pr. Dumitru Ichim la înființarea și organizarea a numeroase evenimente culturale de la Câmpul Românesc, din Kitchener, Canada. Cunoscutul poet Nicolae Băciuț a evidențiat contribuția adusă la dezvoltarea literaturii și culturii române în spațiul din afara granițelor și, în mod deosebit, de peste Ocean.

Despre volumele lansate la Sibiu au vorbit pr. Călin Sămărghițan și prof. dr. Monica Grosu, reputat critic literar, domniile lor evidențiind originalitatea scrierilor prezentate. După recitalul din poezia lui Dumitru Ichim, care a impresionat asistența, recital susținut de eseistul și poetul Lőrinczi Francisc-Mihai, a urmat cuvântul autorului. Pr. Dumitru Ichim a vorbit despre frumusețea care mântuie, despre iubirea care salvează, despre „povestea” scrierii cărții „Micul Botezător”, mulțumind în același timp prietenilor prezenți la eveniment.

Publicitate

Un moment festiv a fost dedicat acordării de către ÎPSS dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a Ordinului Cultural „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei”, pentru activitatea pastorală de peste 50 de ani desfășurată în Canada. Distincția a fost înmânată de pr. Emanuel Tăvală, consilier cultural al Mitropoliei Ardealului. Părintele Dumitru Ichim a mulțumit cu lacrimi în ochi, arătând recunoștința pentru onoarea acordată și exprimându-și, cu modestie și blândețe, bucuria unei asemenea recunoașteri. De asemenea, editura CronoLogia și-a onorat oaspeții prin acordarea unor premii, trofee și diplome de excelență, pentru participarea la acest proiect editorial inedit, dar binemeritat, pentru Poetul Dumitru Ichim, care în curând va împlini 80 de ani.

Seara s-a încheiat cu discuții libere, la care au intervenit doamna profesoară Dana Andreea Neagoe Focșa din București, pr. Nicolae Streza din Rășinari, Teofil Răchitan – președintele Asociației Culturale Române din Hamilton – Canada, prof. Anca Munteanu, de la CNGL Sibiu. Sesiunea de autografe a adus celor prezenți bucuria de a schimba câteva cuvinte cu autorii și de a realiza fotografii. Desigur, nu putem să nu amintim faptul că la eveniment a participat fiica Părintelui, Christine Ichim, a cărei poveste impresionantă de viață o puteți citi din mai multe surse online. Christine (împreună cu fratele ei, Thomas, când aveau 11, respectiv 10 ani) a mers șase luni, pe role, străbătând Canada, peste 8000 de kilometri, ca să strângă fonduri pentru a-și ajuta mama bolnavă de cancer. Medicii îi mai dădeau puțin de trăit, Dumnezeu i-a mai dăruit 23 de ani. Contribuția Christinei nu a rămas aici. Atât ea, cât și fratele ei au studiat medicina și s-au specializat în acest domeniu, urmând studii de doctorat care au avut ca subiect cancerul. Mai mult, ziua de naștere a fiicei Părintelui Dumitru Ichim a fost decretată, în Canada, ca fiind ziua luptei împotriva leucemiei.

Revenind la evenimentul de la Sibiu, putem spune, fără îndoială, că a fost unul  memorabil, motiv pentru care îl felicităm pe Poetul pr. Dumitru Ichim, urându-i sănătate, bucurii duhovnicești și inspirație divină în scrierile sale viitoare.  

La mulți ani, Părinte Dumitru Ichim!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri