29.1 C
Sibiu
duminică, 07 iulie, 2024

„Corbii” zboară din nou la Roșia. A 12-a ediție a spectacolului-eveniment Dansul Corbilor

Știri din Județ

Comunitatea Văii Hârtibaciului se reunește din nou, vineri, 5 iulie, pentru spectacolul-eveniment Dansul Corbilor, organizat de cele două școli de muzică ale Asociației Elijah.
 
Peste 200 de copii s-au pregătit timp de un an, alături de cei 22 de profesori ai școlilor de muzică de la Casa Thomas și Casa Sonja pentru acest spectacol. Împărțiți în mai multe ansambluri muzicale, copiii vor urca pe rând pe scenă pentru a prezenta piesele pregătite cu multă atenție în ultimul an. Șatra Elijah, Șatra Regală și Șatra junior vor cânta împreună cu ansamblurile Veselijah, Armonijah, Balada și Armonic Grup, concertul urmând să fie încheiat de Orchestra Elijah, o orchestră formată din 82 dintre cei mai buni instrumentiști ai școlilor de muzică. Spectacolul va fi întregit de grupul de dansuri Alegrijah. „Scopul celor două școli de muzică din satele Nou și Hosman este acela de a integra social acești copii, prin muzică și dansuri tradiționale. Noi milităm pentru blocarea oricărui fel de prejudecată vizavi de acești copii sau de etnia din care provin iar muzica este cea mai eficientă cale prin care putem arăta tuturor potențialul pe care acești copii îl au”, spune Antoaneta Ghișoiu, directorul Asociației Elijah.

În premieră, în cei 12 ani de activitate a spectacolului-eveniment Dansul Corbilor, o bună parte dintre elevii școlilor de muzică au susținut săptămâna trecută un concert în Sibiu, la Casa Francisc. Spectacolul de la Sibiu urmează să aibă loc în fiecare an, pentru a oferi elevilor școlilor de muzică mai multă vizibilitate și să arate tuturor ca acești copii, pot!
 
Tot săptămâna trecută, Șatra Elijah au susținut un concert la închisoarea din Codlea, pentru persoanele aflate acolo după gratii. Concertul în penitenciar a fost pus la cale de  către conducerea Asociației Elijah, de mai multă vreme. Tinerii artiști au ajuns la poarta penitenciarului cu întreg echipamentul. De la instrumentele muzicale până la partituri, au fost atent controlați. „Inițiativa acestui proiect a pornit de la faptul că pe sate, ne confruntăm cu comportamente deviante, care rezultă din realitatea trăită în familie. Copiii asistă la situații de abuz de toate felurile”, mai spune Antoaneta Ghișoiu.  

Publicitate


 
Condamnaţii au asistat cu lacrimi în ochi la spectacolul de muzică pe care l-au susținut tinerii artiști. Reprezentaţia de la puşcărie s-a dovedit o experienţă la fel de neobişnuită şi pentru copii, care au văzut pentru prima oară în viaţă, care sunt rigorile vieţii după gratii. „A fost un concert pe care noi l-am dăruit din tot sufletul deținuților din penitenciar, cred că a fost un factor educațional și o experiență socială marcantă pentru noi și pentru copii”, declară directorul Asociației Elijah. 
Mulți dintre deținuți au încheiat concertul cu lacrimi în ochi și cu gândul acasă. La finalul concertului, copiii au povestit mai bine de o jumătate de oră cu deținuții. Aceștia le-au explicat care sunt rigurozitățile vieții după gratii și le-au dat sfaturi despre cum să ocolească o asemenea viață. „Pe viitor ne dorim să colaborăm și cu alte penitenciare din România. Dorim să arătăm tuturor că educația trebuie să înceapă încă din primii ani de viață cu acești copii cărora nimeni nu le dă nicio șansă. Noi știm că fiecare copil are un talent care poate fi modelat în primul rând cu dragoste. Am dăruit celor mai puţin fericiţi, celor aflaţi în suferinţă. Am început munca noastră oferind ajutor copiilor, iar acum copiii dăruiesc mai departe. Este un cadou creştinesc oferit celor aflaţi dincolo de gratii, pentru că şi ei sunt produsul societăţii în care trăim”, mai spune Antoaneta Ghișoiu.

Dansul Corbilor are loc în acest an în curtea Căminului Cultural din comuna Roșia, în 5 iulie, de la ora 18. Alături de programul muzical, în cadrul evenimentului vor fi prezentate mai multe cazuri sociale aflate în grija Asociației Elijah, familii greu încercate, care au reușit, însă, cu sprijinul Asociației, să depășească problemele și să le ofere un viitor mai bun copiilor. 

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Mașină distrusă complet de foc la Dumbrăveni