17.4 C
Sibiu
duminică, 08 septembrie, 2024

Metodologia recunoașterii calificărilor profesionale nereglementate în România în acord cu normele europene

Știri din Județ

 Metodologia, în vigoare din data de 17 iulie 2024, a fost aprobată de Ministerului Educației, prin Ordinul nr. 5526 din 12 iulie 2024, pentru recunoșterea calificărilor profesionale pentru profesiile nereglementate în România, în vederea certificării conformității studiilor cu prevederile Directivei 2005/36/CE.
Această metodologie se aplică cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene, ale Spaţiului Economic European şi ai Confederaţiei Elveţiene, precum şi cetăţenilor beneficiari ai art. 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană, denumiţi în continuare beneficiari ai art. 50 TUE, care au studiat pe teritoriul României şi care solicită eliberarea unei adeverinţe de conformitate, în scopul exercitării, în mod independent sau ca salariat, a unei profesii nereglementate în România, dar reglementată în unul din celelalte state menţionate mai sus.

Verificarea reglementării profesiei se realizează prin intermediul bazei de date a Comisiei Europene cu profesiile reglementate, denumită în continuare RegProf.Adeverința eliberată în limba română și în limba engleză de către Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor, denumit în continuare C.N.R.E.D., atestă conformitatea studiilor absolvite în România cu prevederile Directivei 2005/36/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 7 septembrie 2005 privind recunoaşterea calificărilor profesionale, cu modificările şi completările ulterioare.Mai multe informații legate de conținutul dosarului necesar a fi înainatt pentru obținerea certificării, regăsiți în actul oficial aprobat, atașat.

Consilier juridic – Andreea Damian

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Trenul periurban Sibiu, face un pas mare spre implementare

Premierul Marcel Ciolacu în vizită la Sibiu