11.2 C
Sibiu
vineri, 20 septembrie, 2024

Un părinte dă soluții Primăriei Sibiu în cazul cursurilor de după-masă la școli

Știri din Județ

Marius Girigan este vicepreședintele Asociației Părinților din Județul Sibiu și a devenit de câteva luni o prezență constantă la ședințele Consiliului Local Sibiu. La ședința de astăzi el a cerut, din nou, argumente clare Primăriei de ce nu alocă la mai multe școli containere pentru clase și de ce nu ia măsuri după atâția ani de asigurare a suficiente săli de clase pentru elevi pentru a învăța de dimineață. Primarul Astrid Fodor nu a răspuns solicitării pe loc. Girigan a propus aplicarea unei prevederi din Legea Educației care spune că primăria poate preda pentru o perioadă de timp școlile Consiliului Județean dacă nu are capacitatea de a le administra.

De doi ani de zile Marius Girigan, un părinte de la Școala 18, face demersuri pentru a se oferi condiții decente de învățare elevilor. El a cerut soluții concrete Serviciului Școli din cadrul Primăriei Sibiu. Dacă solicitările sale s-au lovit mereu de un zid al angajaților Primăriei, Girigan a început să meargă la ședințele Consiliului Local Sibiu pentru a expune problema.

Marius Girigan

După multiple adrese, Girigan a revenit astăzi în Consiliul Local Sibiu cu o propunere nouă care să rezolve problema orelor de după masă în școli, mai ales la clasele a VIII-a. El a cerut aplicarea Legii Educației care prevede trecerea școlilor din administrarea Primăriei în cea a Consiliului Județean Sibiu, în speranța că instituția din urmă este mai capabilă să găsească soluții optime pentru elevi.

„În situaţia în care autorităţile administraţiei publice locale nu îşi îndeplinesc atribuţiile privind asigurarea finanţării unei unităţi de învăţământ preuniversitar şi este afectat în mod direct interesul superior al beneficiarului primar, unitatea de învăţământ preuniversitar poate fi preluată, pentru o perioadă de cel puţin 5 ani şcolari, de consiliul judeţean.

Pe perioada preluării unităţii de învăţământ preuniversitar, fondurile aferente finanţării destinate unităţii de învăţământ preluate, care erau susţinute prin intermediul bugetelor consiliilor locale, sunt alocate consiliilor judeţene care preiau administrarea.” a spus astăzi Marius Girigan consilierilor locali.

El a arătat că toate ideile propuse de părinții din școli au fost refuzate de șefa Serviciului Școli, Simona Pop, din cadrul Primăriei Sibiu. Deși pentru Școala 18 s-au cerut containere încă din 2022, nici anul acesta ele nu vor fi oferite. Elevii au ținut cursuri inclusiv pe un hol improvizat în clasă. Primăria Sibiu a anunțat zilele trecute că două clase din Școala 18 vor studia anul acesta la Școala 12, corpul B, când lucrările de reabilitare de acolo vor fi finalizate.

De asemenea, Primăria Sibiu a anunțat că va monta containere la școlile I. L. Caragiale, Școala nr 4. Școala nr. 1 și Liceul Noica.

„Chiar dacă legislația prevede obligativitatea asigurării desfășurării cursurilor dimineața de abia din 2029 în cazul claselor primare și din 2030 pentru clasele a VIII-a, Primăria Sibiu a decis ca, până la realizarea etapizată de extindere a spațiilor existente și construcția de noi școli, să amplaseze, acolo unde este necesar și în limita resurselor bugetare ce se pot aloca cu această destinație, structuri modulare dotate corespunzător pentru desfășurarea orelor dimineața pentru clasele primare și clasa a VIII-a. Pentru a determina necesarul de astfel de structuri, Primăria Sibiu s-a adresat ISJ Sibiu solicitând această informație.

Ca răspuns, ni s-a transmis o listă cu cinci școli și un număr de 14 clase primare și de a VIII-a care urmează cursurile după-amiaza și pentru care ar fi necesare structuri modulare. Școlile I.L. Caragiale, Nr. 4, Nr. 1, nr. 18 și Liceul Teoretic C. Noica. În cazul școlii Nr. 18, acesteia îi vor fi repartizate două săli de clasă suplimentare în corpul B al școlii nr. 12, la care se vor încheia lucrările de reabilitare la începutul lunii septembrie. Pentru celelalte patru unități de învățământ, Primăria Sibiu va închiria în primă fază 14 structuri modulare, urmând ca ulterior, după finalizarea procedurii de achiziție inițiate, să fie cumpărate astfel de structuri” a transmis Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei Sibiu.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri