14.6 C
Sibiu
luni, 16 septembrie, 2024

Casa Județeană de Pensii Sibiu a ieșit în fața presei cu laude despre măririle pensiilor. Mai puțin despre cele scăzute

Știri din Județ

Reprezentanții Casei Județene de Pensii Sibiu au ieșit astăzi în conferință de presă pentru a arăta stadiul implementării noi legi a pensiilor. Multe cuvinte de laudă despre munca angajaților, minimalizarea erorilor de calcul, multe cuvinte despre creșterile de pensii, dar fără informații despre pensiile scăzute și problemele sesizate de pensionari în număr mare.

Dorel Aldea – director executiv, Cristina- Monica Popescu – director executiv adjunct și Gabriela Bosnea – șef serviciu stabiliri prestații au prezentat astăzi presei la Sibiu stadiul distribuției deciziilor de pensionare și cu cât au crescut pensiile, dar și metodele de calcul după noua lege. Este evident că decizia de a organiza o conferință de presă a venit după valul de pensionari prezenți la Casa Județeană de Pensii Sibiu în ultimele zile nemulțumiți de calculul pensiei pe noua lege.

Deși din raportarea oficială, reiese că din cele 99.254 de pensii recalculate în județul Sibiu, 83.560 au primit pensii mai mari. Reporterul Sibiu Independent a cerut să se prezinte și cum stă situația măririlor pe sume. Ni s-a oferit situația de mai jos cu sumele medii după vechimea în muncă efectivă:

Pensionari până în 25 ani = 92 lei (7%)

               Pensionari între 25-30 ani = 261 lei (12%)

               Pensionari între 30-35 ani = 605 lei (22%)

               Pensionari între 35-40 = 1107 lei (35%)

                Pensionari peste 40 ani =1561 lei (43%)

*valorile sunt medii și aproximative. ele nu se aplică individual.

Cea mai mică pensie la secret. Cea mai mare în raport!

Raportul prezentat presei conține multe legi, dar și laude despre creșterile de pensii, pe care se insistă mult. Se precizează chiar și care a fost cea mai mare creștere a unei pensii în județul Sibiu: un pensionar din domeniul privat din sectorul petrol-gaze, a primit în plus
5.930 lei. Pensia de care acesta a beneficiat era de 19.768 lei, iar după recalculare este de 25.698 lei.

Doar că raportul nu conține date detailiate despre scăderile la pensii. Singura informație despre subiect este că: „În urma recalculării pentru un număr de 15.694 (15,81%) beneficiari se va menține cuantumul aflat în plată, întrucât pensia recalculată este mai mică sau egală cu pensia aflată în plată”. Altfel spus 15.694 de persoane au pensii calculate mai mici decât ce lua până acum. Reporterul SIBIU INDEPENDENT a cerut informații privitoare la cea mai mare scădere a unei pensii și detalii despre categoriile de pensii scăzute pe segmente de sume. Directorul Aldea a promis că le va trimite după conferință, apoi am fost anunțați că ni se vor prezenta vineri în o a doua conferință, pentru că nu se pot oferi ca sume, fără explicații de ce au scăzut. Totuși, în cazul creșterii pensiilor s-au oferit de la sine aceste sume, fără explicații de ce au crescut.

Cei cu pensii scăzute, pot aștepta și câțiva ani să ia o pensie mai mare

Problema pensionarilor care au primit decizii de scădere a pensiilor este că aceștia nu vor primii pensii mai mari, decât cea primită acum, pentru mulți ani. Depinde de cât de mult le-a scăzut pensia. Spre exemplu, când se face stabilirea anuală a valorii punctului de pensie, un pensionar care acum a pierdut la punctaj 400 de lei din fosta pensie, dar rămâne cu vechea pensie în plată, să spunem de la 2.500 lei la 2.100 lei, el nu va primi o pensie mai mare de la 1 ianuarie 2025, ci tot 2.500 lei. Nici de la 1 ianuarie 2026 și tot așa pând când valoarea punctului de pensie va genera o pensie peste cea actuală în plată.

Mulți pensionari sociali cu 1.281 lei pe lună

Marea recalculare a pensiilor se pare a dus la creșterea numărului beneficiarilor de pensii sociale. Legea prevede că dacă un pensionar are dreptul la o pensie sub 1281 de lei pe lună, să primească această sumă minimă. La ora actuală în județul Sibiu sunt 13.698 de pensionari sociali, adică peste 13% din totalul pensionarilor.

În plus, noua lege nu reglementează situația pensionarilor care nu sunt prinși în sistemul public de pensii, nici în cel social măcar, deși au vârsta, dar nu au vechimea minimă necesară. În această situație sunt multe femei care majoritatea vieții au fost casnice, cu puțini ani de muncă, dar nu se încadrează la pensie, nici la alte ajutoare sociale, ele fiind în afara sistemului total.

S-a mărit plafonul de impozitare la 3.000 de lei, dar nu și cel pentru ajutoare sociale

Nici nu s-a aplicat bine noua lege a pensiilor și Guvernul a venit cu o rectificare. S-a aprobat mărirea plafonului minim peste care se impozitează pensiile de la 2.000 de lei la 3.000 de lei. Motivul este dat de faptul că mulți pensionari care luau sub 2.000 de lei înainte, au primit decizii cu sume peste 2.000 de lei. Dar când se aplica impozitul, luau în mână o pensie mai mică decât înainte.

Totuși, scăparea legislativă a rămas pentru pensionarii care primeau tichete de alimente sau alte ajutoare și aveau înainte o pensie de sub 2.000 de lei. Am indentificat cazuri când pensia s-a mărit cu 10-20 de lei și a trecut pragul de 2.000 de lei, iar respectivii nu mai primesc carduri de alimente și alte ajutoare.

Haosul neînțeles de pensionari cu echitatea care șterge sporurile de la grupe din calculul principal

Atât în lege, cât și în prezentarea din conferința de presă, care o puteți urmări în video, dar și în comunicatul de presă, publicat mai jos, se precizează că toți pensioarii care au lucrat în grupa I sau a II-a de muncă, ori cei în condiții speciale sau deosebite, nu mai primesc puncte. Există o grămadă de categorii de stagii asimilate și necontributive care sunt trecute la vechime, dar nu sunt luate în calcul la puncte.

„De asemenea, punctele de stabilitate nu se acordă pentru stagiile asimilate sau necontributive.

STAGII asimilate – perioadele pentru care nu s-au datorat sau nu s-au plătit contribuţii de asigurări sociale considerate prin prezenta lege echivalente stagiului de cotizare în sistemul public de pensii şi care se valorifică la stabilirea prestaţiilor de asigurări sociale în condiţiile legii, dacă persoana a fost asigurată în sistemul public. Exemplu de perioade asimilate: facultate, armată, pensie de invaliditate, concediu medical în perioada 01.04.2001 – 01.01.2006.

STAGII necontributive: vechimea suplimentară acordată pentru perioadele realizate în grupa I şi/sau a II-a de muncă sau în condiţii deosebite şi/sau speciale de muncă după data de 1 aprilie 2001, șomajul anterior datei de 01.04.2001, plăți compensatorii, șomajul tehnic.

În esență punctele de stabilitate reprezintă stimulente pentru prelungirea vieții profesionale.” – comunicat Casa Județeană de Pensii Sibiu.

Redăm mai jos întreg comunicatul Casei Județene de Pensii Sibiu

04.09.2024

CONFERINȚĂ DE PRESĂ

Referitor la intrarea în vigoare a LEGII nr. 360/2023 facem următoarele precizări:

Principalele obiective ale Legii 360/2023 sunt eliminarea inechităților din sistemul de pensii și adecvarea pensiilor mici, precum și asigurarea unei stabilități pe termen mediu și lung a sistemului public de pensii.

Elementul principal care a stat la baza eliminării inechităților din sistem pentru pensiile stabilite până la 31.08.2024, a fost aplicarea principiului contributivității în procesul recalculării pensiilor din sistemul public de pensii conform art.144 din Legea nr. 360/2023.

Inechitățile din sistemul de pensii s-au creat de-a lungul timpului prin aplicarea unor elemente de calcul diferite, în funcție de legislația existentă la momentul ieșirii la pensie al persoanei.

În esență, dacă două persoane acumulau în întreaga activitate același număr de puncte, dar se pensionau pe legi diferite, în prezent aveau un cuantum diferit.

Date statistice

În județul Sibiu un număr de 99.254 dosare de pensie au fost recalculate în conformitate cu prevederile art. 144 din Legea 360/2023. Dintre acestea 76.393 aparțin de Casa Județeană de Pensii Sibiu, iar 22.861 aparțin de Casa Locală de Pensii Mediaș.

Pentru un număr de 83.560 (84,19%) beneficiari pensia a fost majorată. Dintre acestea 64.691 aparțin de Casa Județeană de Pensii Sibiu și au o creștere medie de 531 lei, iar 18.869 aparțin de Casa Locală de Pensii Mediaș și au o creștere medie de 501 lei. Creșterea medie din județul Sibiu este de 524 lei.

În urma recalculării pentru un număr de 15.694 (15,81%) beneficiari se va menține cuantumul aflat în plată, întrucât pensia recalculată este mai mică sau egală cu pensia aflată în plată, iar în cazul în care sumele aflate în plată sunt mai favorabile decât cele rezultate din recalculare acestea se mențin în plată pană la data la care prin indexări sau majorări aplicate la cuantumul recalculat se va depăși valoarea pensiei aflată în plată.

În acest sens a fost transmisă în teritoriu o scrisoare asumată și semnată de către Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, doamna Simona Bucura-Oprescu și Președintele Casei Naționale de Pensii Publice, domnul Daniel Baciu. Menționez că această scrisoare a fost transmisă de Casa Județeană de Pensii Sibiu către toți cei 15.694 de beneficiari din județ aflați în această situație.

Din analiza situațiilor în care cuantumul pensiei recalculate este mai mic decât cel aflat în plată, distingem următoarele situații:

1. Pensii în care s-a utilizat un stagiu complet care a favorizat persoana, în sensul obținerii unui cuantum mai mare decât în situațiile normale prevăzute de lege (exemplu: persoane care beneficiază de pensie limită de vârstă pe handicap, persoane care au realizat activitate în grupa I de muncă sau condiții speciale). Persoanele aflate în aceste situații au beneficiat de:

  • -reducerea vârstei standard de pensionare
  • -punctaj suplimentar în situația realizării de stagiu în grupa I sau condiții speciale
  • cuantum mai mare al pensiei prin utilizarea unui stagiu complet diferit față de cel prevăzut de lege pentru cei care au realizat activitate în condiții normale sau în grupa a II-a de muncă

2. Pensii în care s-a realizat un stagiu contributiv sub 15 ani și care s-au situat ca și cuantum sub indemnizația socială minimă în plată(1281 lei).

Începând cu 1 septembrie 2024 toți pensionarii beneficiari de indemnizație socială vor continua să primească suma minimă garantată de 1.281 de lei, dacă cuantumul rezultat în urma recalculării este în continuare mai mic decât 1281 lei.

Pe decizia de pensie emisă conform legii pensiilor, lege care are la bază principiul contributivității, se trece cuantumul pensiei rezultat conform anilor lucrați și implicit conform contribuției efective la bugetul asigurărilor sociale de stat. Diferența până la 1.281 lei cât este în prezent valoarea pensiei minime, o reprezintă indemnizația socială. Fac precizarea că aceste informații – cuantum pensie și cuantum indemnizație socială se regăsesc explicit pe talonul de pensie.

Subliniez faptul ca, Legea nr.360/2023 NU a fost data pentru majorarea tuturor pensiilor, ea a fost data pentru a elimina inechitățile din sistemul public de pensii – scop pe care l-a atins!

Pensii mai mari

Cea mai mare diferență, din Județul Sibiu, ca urmarea a recalculării este de 5.930 lei. Pensia de care acesta a beneficiat este de 19.768 lei, iar după recalculare este de 25.698 lei. Cuantumurile menționate sunt brute, iar pensia este cuvenită și achitată în temeiul Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (deci stabilită pe baza contributibității), iar beneficiarul a lucrat în mediul privat.

Multe dintre nelămuririle pentru care beneficiarii s-au prezentat la ghișeele casei de pensii sunt referitoare la punctele de stabilitate. Cu ocazia acestei conferințe doresc să lămuresc câteva aspecte.

Calculul pensiei va avea în vedere atât venitul pentru care s-a plătit contribuția la sistemul de asigurări sociale, cât și vechimea realizată efectiv în muncă, pe teritoriul României.

La calculul numărului total de puncte se va adăuga și un număr de puncte de stabilitate pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare contributiv de 25 de ani, și anume:

a) 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;

b) 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;

c) un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

Aceste puncte se vor acorda doar pentru anii contributivi care nu se suprapun cu anii de pensie, prin urmare nu se aplică pentru perioada în care se cumulează pensia din sistemul public sau, după caz, pensia de serviciu acordată în baza unor legi cu caracter special, cu venituri asigurate conform legii.

Numărul de puncte de stabilitate se vor acorda proporțional și pentru fracțiunile de an.

De asemenea, punctele de stabilitate nu se acordă pentru stagiile asimilate sau necontributive.

STAGII asimilate – perioadele pentru care nu s-au datorat sau nu s-au plătit contribuţii de asigurări sociale considerate prin prezenta lege echivalente stagiului de cotizare în sistemul public de pensii şi care se valorifică la stabilirea prestaţiilor de asigurări sociale în condiţiile legii, dacă persoana a fost asigurată în sistemul public. Exemplu de perioade asimilate: facultate, armată, pensie de invaliditate, concediu medical în perioada 01.04.2001 – 01.01.2006.

STAGII necontributive: vechimea suplimentară acordată pentru perioadele realizate în grupa I şi/sau a II-a de muncă sau în condiţii deosebite şi/sau speciale de muncă după data de 1 aprilie 2001, șomajul anterior datei de 01.04.2001, plăți compensatorii, șomajul tehnic.

În esență punctele de stabilitate reprezintă stimulente pentru prelungirea vieții profesionale.

Indemnizația de însoțitor primită de pensionarii încadrați în gradul I de invaliditate va crește de la 1 septembrie 2024 cu suma de 224 de lei, de la 1.626 de lei, la 1.850 de lei. Această sumă este încasată cumulativ cu pensia de invaliditate.

În prezent, indemnizația de însoțitor este calculată la 80% din punctul de pensie. Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii aduce o îmbunătățire și prevede un calcul al indemnizației de 50% din valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată.

O altă informare pe care doresc să v-o aduc la cunoștință, este cea legată de creșterea pragului de impozitare de la 2.000 lei la 3.000 lei cu data de 1 octombrie, care este și „Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice”.

Creșterea pragului de impozitare conduce, începând cu data de 1 octombrie la încă o creștere a cuantumului pensiei pentru aproximativ 51.414 de pensionari ai județului Sibiu.

În final, vă mai informez că noi plecam de la premisa că am lucrat corect, dar nu putem exclude posibilitatea existenței unor erori.

Prin urmare, acolo unde vom identifica erori se vor emite decizii de revizuire. Deciziile de revizuire se vor aplica cu 01.09.2024.

Vă asigur că toți salariații Casei de Pensii Sibiu stau la dispoziția tuturor pensionarilor care au nelămuriri referitoare la deciziile de recalculare. Pentru a veni în întâmpinarea acestora și pentru a se evita aglomerarea ghișeelor la Casa Județeană de Pensii Sibiu au fost deschise un număr de 4 – 6 ghișee, în funcție de numărul beneficiarilor, care se ocupă doar de neclaritățile referitoare la deciziile de recalculare emise în conformitate cu prevederile Legii 360/2023.

Vă informez că începând cu data de 22.08.2024 la sediul instituției s-au prezentat zilnic între 100/150 pensionari/zi pentru a solicita informații și clarificări. În toată această perioadă nu s-au înregistrat incidente sau situatii conflictuale.

Dorel Aldea,

Director executiv,

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Descoperă toate modelele de botine de damă!

Cutremur azi în România, cu magnitudinea de 5.5

Program și bilete la Sibiu Opera Festival

FC Hermannstadt caută victoria la Arad