SCAF – SIBIU CONTEMPORARY ART FESTIVAL, ediția a 5-a, s-a deschis oficial duminică în clădirea fostului Liceu pedagogic din Sibiu de pe strada Magheru. Deși un eveniment de anvergură internațională cu lucrări de la peste 150 de artiști, anul acesta oficialii locali au lipsit. Nu a lipsit, însă, ministrul Culturii, Raluca Turcan și o sumedenie de ambasadori, consuli și oficiali de la ambsadele din București.
Probabil că Alexandru Chituță, managerul Muzeului Național Brukenthal și echipa sa nu s-au așteptat ca atât de puțini oficiali să nu răspundă invitației de a participa la deschiderea oficială a SCAF. Totuși, numărul mare de reprezentanți ai ambasadelor din București și prezența ministrului Culturii, Raluca Turcan, au compensat indolența autorităților locale.
„Ca ministru al Culturii, cred cu tărie că promovarea artei contemporane este esențială pentru dezvoltarea unei noi generații de artiști care explorează granițele creativității și care contribuie activ la evoluția culturală și socială a societății. Felicit Muzeul Național Brukenthal pentru o inițiativă de excepție, prin care Ministerul Culturii își reafirmă angajamentul de a sprijini proiectele care poziționează România ca jucător relevant pe scena culturală internațională! Salut, totodată, colaborarea dintre SCAF și Universitățile de Artă din București, Iași, Cluj Napoca și Timișoara!” a declarat Raluca Turcan. Ea a primit cadou de la organizatori un tablou de la o artistă româncă.
ES Déborah Leticia Ojeda Valedón, Ambasadoarea Cubei în România a luat cuvântul la deschidere și pentru că la această decizie SCAF artiștii contemporani cubanezi fiind o prezență consistentă. Ea a primit cadou o sculptură în bronz, o reinterpretare modernă a unui trabuc cubanez, oferită de un artist român.
Crossing Borders, tema din acest an la SCAF
Tema celei de-a 5-a ediții a Festivalului de Artă Contemporană de la Sibiu – propune o abordare transdisciplinară a artei contemporane, aducând în prim plan diversitatea discursurilor artistice și mediilor din creația contemporană. CROSSING BORDERS reprezintă o platformă de dialog cultural între generații diferite de artiști, între artiști din diferite culturi, țări, între abordări artistice complementare sau contrastante, care sunt asamblate simultan prin instrumentele atât de diverse ale artei contemporane.
Alexandru Constantin Chituță, manager al Muzeului Național Brukenthal a declarat: „SCAF, Festivalul Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu este cel mai important eveniment al Muzeului Național Brukenthal. Organizat împreună cu Asociația Brukenthal von Studio, cu sprijinul Ministerului Culturii și al Primăriei Municipiului Sibiu, sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe, ediția a 5-a din acest an aduce numeroase surprize. Depășește granițele este tema din acest an. Este o invitație dar și o provocare. O invitație pentru artiști și vizitatori și o provocare pentru echipa SCAF de a aduce numeroși artiști, din țară și străinătate, și de a căuta spații noi de expunere. Sunt peste 10 spații de expunere. De la cele din Muzeul Național Brukenthal – Muzeul de Artă Contemporană și Palatul Brukenthal, la Piața Mare și surpriza din acest an clădirea fostului Colegiu Pedagogic, mai exact Mănăstirea Ursulinelor situată pe strada General Magheru nr. 34- 36 din Sibiu.”