spot_img
21.3 C
Sibiu
joi, 02 mai, 2024
spot_img

SCAF 2023: S-a deschis cel mai mare festival de artă contemporană la Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

După FITS, SCAF se dorește a fi un nou port-drapel al promovării culturii la nivel internațional din Sibiu. SCAF reprezintă Festivalul Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu și aduce anul acesta o ediție cu peste 150 de artiști din 22 de țări din toată lumea. De la Japonia la America, Africa la Orientul Mijlociu și Europa, operele expuse acoperă o varietate de segmente ale artei contemporane. Alexandru Chituță, managerul Muzeului Național Brukenthal, alături de echipa de curatori și specialiști ai muzeului, au pus bazele acestui festival.

Publicitate

Strada Tribunei din Sibiu a fost astăzi închisă ore bune. O scenă uriașă amplasată în dreptul Muzeului de Artă Contemporană (fostul cinema ARTA). Aici a avut loc deschiderea oficială a SCAF 2023. Raluca Turcan, ministrul Culturii a încurajat apariția acestui festival la Sibiu și a susținut ideea lui Alexandru Chituță de a crea la Sibiu un centru al artei contemporane mondiale.

Timp de două săptămâni lucrările artiștilor internaționali pot fi văzute în Muzeul de Artă Contemporană, Palatul Brukenthal, Casa Albastră și alte locații. Unele chiar inedite, cum este podul Palatului Brukenthal, deschis publicului pentru prima dată după 200 de ani.

Un festival sub patronajul Ministerului de Externe

Ministrul de Externe, Luminița Odobescu nu a ajuns la deschidere, dar a transmis un mesaj video. SCAF este organizat cu patronajul acestui minister. De altfel, în fiecare an SCAF aduce pe lângă artiștii internaționali și două țări cu expunere mai mare a operelor contemporane. Anul acesta este Republica Moldova și Cuba. La inaugurare a fost prezentat mesajul ministrului Culturii din Moldova, Sergiu Prodan. În audiență au fost și ambasadoarele Cubei și Nigeriei, dar și reprezentanta ambasadei Japoniei.

Cu prilejul deschiderii SCAF s-a inaugurat și un nou spațiu expozițional în curtea din spatele palatului Brukenthal. Aici, ambasadoarea Nigeriei a prezentat lucrarea trimisă din țara sa și a apreciat promovarea culturilor din lume la un astfel de festival.

Festivale, festivaluri…

Primarul Sibiului, Astrid Fodor a comparat în deschidere FITS și SCAF și a subliniat că cele două festivaluri sunt complementare, nu concurente. Dar Fodor a folosit de 5 ori în discursul său pluralul greșit al cuvântului festival, „festivale”, în loc de corectul „festivaluri”. O parte a audienței a remarcat greșeala repetată.

O prezență discretă, dar importantă a fost Lucian Jicman, directorul Institutului Cultural Român. Acesta a vorbit despre importanța SCAF și a artei contemporane în promovarea culturii și a relaților internaționale culturale.

Muzeul Național Brukenthal împreună cu Asociația Brukenthal von Studio, în parteneriat cu Ministerul Culturii și sub Patronajul Ministerului Afacerilor Externe organizează în perioada 16 – 30 septembrie 2023 Festivalul Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu – SCAF (Sibiu Contemporary Art Festival).

GALERIE FOTO:

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Utilitatea rulourilor exterioare

AUR Sibiu nu a primit niciun refuz! (C.P)

Programul Anii Drumeției pentru luna mai