14.1 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

EDITORIAL: Cum va arăta viitorul preşedinte al României?

Știri din Județ

Mai avem doar o lună să ne decidem cum va arăta la faţă, minte şi suflet viitorul preşedinte al României. Campania electorală a început oficial, dar ea se desfăşoară de fapt de multe luni de zile. Avem candidaţi cotaţi cu şanse mai mari şi alţii care nu ştiu cum au reuşit să strângă numărul de semnături iniţiale. De altfel merită o anchetă DIICOT a partidelor şi candidaţilor care depun 200.000 sau mai bine de semnături, dar la alegeri nu strâng nici 30.000 de voturi…

Revenind la portretul preşedintelui, dacă ne luăm după sondaje vom avea două tururi de scrutin. Pentru că niciunul nu va scoate peste 50% din voturi din primul tur. Aşa că bătălia se dă pe cine se va califica în turul 2. Iohannis merge cu prima şansă, fiind preşedintele în funcţie. Dar marea bătălie va fi în turul doi.

Candidaţii cu şanse conform sondajelor să ducă marea bătălie a turului doi sunt Barna, Diaconu şi Dăncilă. Normal că pot apărea şi surprize, votul fiind suveran. Dar dacă ne bazăm pe sondaje unul din cei trei va sta faţă în faţă cu Iohannis pentru a fi ales preşedinte. Faptul că acum în sondaje Iohannis are un scor mare, nu înseamnă că este sigur că va câştiga alegerile. La fel a fost şi în 2016, când Iohannis a fost pe locul 2 în turul întâi şi apoi a câştigat.

Barna este omul viitorului. Aşa se prezintă şi este susţinut de o alianţă formată din oameni tineri, dar şi oameni cu experienţă. Tandemul prin care se prezintă alături de Cioloş, ne duce cu gândul la o construcţie solidă pe termen lung, ce are în vedere şi alegerile parlamentare. Oricând vor fi acestea, adică la anul în noiembrie, cum e firesc sau anticipate, datorită vidului guvernamental format prin căderea Guvernului Dăncilă.

Diaconu vine ca soluţia independentului. Pe modelul bucureştean al lui Sorin Oprescu de acum câţiva ani. Independentul susţinut de o alianţă de partide. Actorul care vrea să imite în România succesul actorului ucrainean ajuns preşedinte. Dezantajul lui Diaconu este vârsta. Avantajul este că a mai reuşit la fostele alegeri europarlamentare din postura de independent să sursclaseze partide întregi.

Dăncilă mizează pe electoratul stabil al PSD. Doar că partidul după 3 ani de guvernare s-a erodat la capitolul imagine şi nu reuşeşte să îşi mai găsească direcţia. Şansele ei scad considerabil datorită pierderii Guvernului în prag de campanie electorală.

Alegerile din noiembrie ne vor oferi un preşedinte. Alegerea stă în puterea cetăţenilor şi în capacitatea acestora de mobilizare la vot. Turul doi va fi marea bătălie care ne va pune în faţa unei alegeri, cred eu, între normal şi fericire!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri