0.2 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Ministrul propus al Sănătăţii, Victor Costache tulbură apele la Spitalul Judeţean Sibiu

Știri din Județ

Proaspăt propus şi validat de comisiile parlamentare pentru funcţia de Ministru al Sănătăţii, dr. Victor Costache şi-a depus dosarul pentru un concurs organizat la Spitalul Judeţean Sibiu. Postul vizat este de medic primar confirmat în specialitatea chirurgie cardio-vasculară în cadrul secţiei Chirurgie II. Problema apare că nu este singurul candidat, postul fiind dorit şi de dr. Gabriela Cozmanciuc. Sursele SIBIU INDEPENDENT arată că de fapt postul a fost scos la concurs în 11 octombrie special pentru dr. Cozmanciuc, venită din ianuarie la Sibiu pe un contract de colaborare la Spital. Ea este primul medic de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Judeţean, conform declaraţiilor directorului spitalului Cornel Benchea şi preşedintei Consiliului Judeţean Daniela Câmpean.

Aflată astăzi într-o conferinţă de presă la Consiliul Judeţean, cu prilejul primirii unei donaţii de echipament medical pentru spital de la un club Lions din Luxemburg, Daniela Cîmpean s-a arătat vizibil enervată când un jurnalist a întrebat despre siguranţa postului doamnei dr. Cozmanciuc, ţinând cont că la acelaşi concurs s-a înscris şi dr. Victor Costache. „Să nu transformăm această oportunitate în cârcoteli” a declarat Câmpean, ridicând tonul. „Postul doamnei doctor (Cozmanciuc, n.red.) este foarte sigur” a continuat Cîmpean.

Chirurgia cardiovasculară se naşte la Spitalul Public

Spitalul Judeţean Sibiu nu are compartiment de chirurgie cardiovasculară, doar unul de chirurgie vasculară format din 3 medici angajaţi şi dr. Cozmanciuc, aflată în contract de colaborare. Concursul pentru postul nou creat de chirurg cardiovascular este dorit de dânsa, fiind se pare creat special pentru ea. Cu o săptămână în urmă Consiliul Judeţean a votat şi crearea unei linii de gardă pe chirurgie vasculară. Astăzi dr. Cozmanciuc a fost aşezată în prezidiu alături de donatorii luxemburghezi şi preşedintele CJ Daniela Cîmpean şi i s-au adus mulţumiri pentru facilitarea unei donaţii de echipament medical second hand de la un spital din Luxemburg. Întrebată la cât evaluează aparatura, dr. Cozmanciuc a spus că aproximează 1 milion de euro, deşi conform surselor noastre în actul de donaţie apare suma de 30.000 de euro. Poate doamna doctor s-a referit la valoarea aparatelor noi.

Pe parcursul conferinţei de presă doamna dr. Cozmanciuc a vorbit despre realizările sale şi ale echipei sale la Spitalul Judeţean. Bănuim că s-a referit la realizările în chirurgie vasculară. Pentru chirurgia cardiovasculară, tot dânsa a declarat că nu există încă echipamentele necesare la spital. Cât priveşte echipa, rolul de colaborator pe secţie, nu îi conferă doamnei dr. Cozmanciuc atribuţii de şef. Operaţiile de chirurgie vasculară fiind efectuate de toţi medicii angajaţi, cu rate mari de succes conform statisticilor medicale.

Donaţia de azi suplineşte această lipsă de echipamente, la care se adaugă o finanţare de la Consiliului Judeţean de 1,5 milioane lei pentru alte echipamente şi instrumentar necesar pentru această specialitate, conform managerului Benchea. Tot el a mărturisit că se va amenaja sala 2 de operaţii de la secţia de neurochirurgie, momentan nefolosită, pentru operaţii cardiovasculare. În plus pe aceeaşi secţie se vor crea 4 paturi de ATI pentru a deservi sala de operaţii. Benchea a mărturisit că la ora actuală pacienţii pentru chirurgie vasculară sunt trataţi la Sibiu, dar cei pentru chirurgie cardiovasculară mergeau la Polisano sau la Târgu Mureş, Cluj, Bucureşti.

De ce a ales dr. Cozmanciuc Sibiul?

Întrebarea vine firesc, în contextul prezentat de doamna doctor. Ea are examene de specialitate susţinute în România, Franţa şi Huston. A profesat 7 ani rezidenţiat în Paris şi apoi a lucrat la Huston şi la un spital din Elveţia ca şef departament. De asemenea a avut şi colaborări în ţară la spitale din Bucureşti. Cozmanciuc a explicat că a ales Sibiul pentru că a vrut să revină în România din cauza părinţilor, iar oraşul nostru i-a fost sugerat de soţul dânsei, CEO Rehau România care a construit şi o fabrică aici în trecut. Plus că aici a găsit un bun mediu pentru cercetare, conform propriei declaraţii.

Ea a confirmat că este în fiecare zi la Spitalul din Sibiu. Totuşi are şi colaborări la Paris şi Spitalul Regina Maria din Bucureşti. Sursele noastre susţin că doamna doctor este una maxim două săptămâni pe lună la Sibiu, ea fiind angajată cu contract de colaborare pe secţia Chirurgie II. Dr. Cozmanciuc a confirmat că a avut o clinică privată în Bucureşti, la care a renunţat în 2014 când a plecat din ţară în Elveţia de unde s-a întors anul trecut.

Doi chirurgi celebri pe un post nou creat

Spitalul Judeţean Sibiu a anunţat în 11 octombrie scoaterea la concurs a unul post de medic primar chirurg în specialitatea chirurgie cardiovasculară. Dosarele s-au depus până în 28 octombrie. Totul părea simplu, dr. Cozmanciuc Gabriela şi-a depus dosarul. Dar supriza a venit când proaspăt propusul ministru al Sănătăţii, Victor Costache, şi-a depus şi el candidatura pentru acelaşi post. Costache a devenit celebru în Sibiu, şi apoi în România pentru operaţiile pe cord şi nu numai.

Oricare din cei doi va câştiga nu va putea face o perioadă operaţii cardiovasculare. Echipamentul primit donaţie din Luxemburg mai trebuie avizat de Ministerul Sănătăţii şi forurile abilitate, proces ce se aproximează să dureze 3-6 luni de zile.

Ce rol joacă politica în chirurgia cardiovasculară?

Teoretic niciunul, practic factorul politic se face simţit şi aici. Venirea doamnei dr. Cozmanciuc la Sibiu are legătură cu deputatul UDMR Zaharia Benedek, conform declaraţiei managerului Cornel Benchea de la Spitalul Judeţean. „Vara trecută am primit un telefon de la Benedek Zaharia despre un chirurg interesat să vină la Sibiu din străinătate” a spus Benchea astăzi. Legătura domnului deputat Benedek cu dr. Cozmanciuc se pare că provine din domeniul medical.

Un alt factor de interes politic îl reprezintă PNL-ul. Victor Costache este membru la Sibiu fiind propus Ministrul Sănătăţii.

La asta se adaugă implicarea cluburilor Lions din România care au facilitat donaţia de echipament medical pentru chirurgie cardiovasculară de la cluburi Lions din Luxemburg. Acele cluburi făceau donaţii exclusiv pentru spitale din Burkina Fasso, Africa, aceasta fiind prima donaţie pentru România. Clubul Lions Brukenthal din Sibiu, care a facilitat primirea donaţiei, are mulţi membri PNL Sibiu.

Concluzii

Concursul pe post va fi unul aprig disputat, ambii specialişti având un CV impresionant. Să sperăm că va avea de câştigat spitalul şi că viitorul compartiment de chirurgie cardiovasculară, când va di creat, va ajuta mulţi pacienţi. Până atunci rămâne problema supra-aglomerării la Spitalul Judeţean pe secţia Chirurgie II, care deţine 50 de paturi, din care 10 pentru compartimentul de chirurgie cardiovasculară. Pentru cele 10 paturi, operează pacienţi 4 chirurgi la ora actuală. Lărgirea promisă cu o nouă sală de operaţie pentru chirurgie cardiovasculară se speră să poată fi folosită şi pentru chirurgie vasculară.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș