7.9 C
Sibiu
joi, 28 martie, 2024

EDITORIAL: Răzbunare a la Şelimbăr

Știri din Județ

Nu credeam că în 2020, cu 30 de ani de democraţie şi 13 de membrii UE, voi mai trăi o zi ca aceasta. Ultimele 24 de ore au fost ca un iureş, reflectat şi în media dis de dimineaţă. La Şelimbăr, procurorii au reţinut arhitectul şef sub învinuirea de corupţie. I-au acuzat şi soţia, politician local în devenire. O familie tânără, ambiţioasă, de oameni deschişi şi dedicaţi muncii, trântită de pâmânt în 24 de ore şi terfelită imaginea în public. Este un caz care trebuie urmărit atent şi de aproape, pentru că, în opinia mea, este un caz clasic de vendetă politică, iar cei care instrumentează cazul, sunt nişte marionete care nici nu realizează în ce s-au băgat.

Aparent avem un caz simplu în care procurorii anunţă reţinerea unui funcţionar public pentru luare de mită. Vânătoare mitei la stat a devenit sport naţional, deşi majoritatea celor care urlă pe Facebook în condamnarea mitei au oferit la rândul lor mită măcar odată la spital, primărie, şcoală etc pentru a-şi rezolva mai rapid nişte probleme.

Ce frapează în acest caz este mediatizarea lui intenţionată. Am discutat azi cu purtătorul de cuvânt de la Procuratura Sibiu, care mai că se jura că nu el a scurs informaţii presei. Totuşi un ziarist a fost informat dis de dimineaţă despre acţiunea Parchetului. Procurorul mi-a indicat că şi poliţiştii au fost la descinderi. Altfel spus a aruncat pisica la Poliţie. Normal că nici acolo nimeni nu ştia nimic. Până la urmă un comunicat oficial de presă a venit de la Parchet, aşa cum era normal, cu toate datele. Dar cine a avut interes să scurgă informaţii şi să forţeze mediatizarea cazului. Cred că doar cei care au provocat cazul.

Într-o logică sumară cine are de câştigat când un arhitect şef este terfelit prin tribunale? Investitorii din zonă care nu au putut face ce doreau fără semnătura lui. Arhitectul şef era angajat din 2017 la Primăria Şelimbăr. Problema era că primarul Grecu când l-a angajat nu ştia pe cine ia. A crezut că ia un miel blând, ascultător şi a dat de un lup singuratic. Nu de puţine ori în ultimele luni am auzit consilieri locali şi pe primar plângându-se de arhitectul şef că este prea sever, prea dur, prea cu nasul pe sus. Şi cum poţi da jos un om care nu îşi dă demisia, şi nu poţi legal să îl demiţi? Doar că politicienii nu s-au mulţumit în acest caz cu demiterea, ci au vrut să îl distrugă cu tot cu familie.

Acum ajungem şi la soţia arhitectului. Pe care acelaşi ziar local şi-a făcut rapid datoria, pentru care jurnaliştii sunt plătiţi, de a scoate în evidenţă că soţia e vicepreşedinte USR Şelimbăr. De parcă asta avea vreo legătură cu cazul. Mă mir că nu au aflat că arhitectul şef simpatiza cu PSD, ca ideologie. Dar de fapt asta nu era important. Important era de fapt atacul la USR, soţia fiind potenţial candidat la Consiliul Local Şelimbăr sau poate chiar mai mult…. Ne reamintim cazul Barna, căruia un ziar i-a servit o anchetă la începutul campaniei electorale, din care doar liberalul Iohannis a avut de câştigat.

Cum au aflat procurorii că arhitectul şef e corupt? O spun ei în comunicat: s-au autosesizat. Deşi nu există niciun articol de presă pe tema aceasta. Dar sunt însă multe anchete jurnalistice despre proasta folosire a banilor publici, inclusiv la Şelimbăr… însă pe acestea Procurorii şi Poliţiştii nu le văd să se autosesizeze. Apoi aflăm că procurorii s-au autosesizat pe baza autosesizării poliţiştilor de la infracţiuni economice. De obicei cazurile de corupţie sunt apanajul DNA. Acelaşi DNA care ţine la sertat ÎNCĂ deschis dosarul fostului primar de Şelimbăr, Maricuţa, şi a actualului primar recent devenit liberal Grecu. Dosar deschis, dar nefinalizat de 5 ani. De data asta DNA nu a fost implicat, ci doar procurorii locali.

Astăzi la prânz expirau cele 24 de ore de reţinere ale arhitectului şef şi procurorii au decis prin ordonanţă să îi dea 60 de zile de control judiciar. Adică omul merge acasă şi are nişte interdicţii. În toate restul cazurilor de corupţie procurorii au cerut arest preventiv, acum însă nu au mai avut curajul să ceară judecătorilor acest lucru. Oare din lipsă de probe solide?

Să sumarizăm: un arhitect şi soţia lui au căzut victime vânătorii de corupţi. Poate că el era corupt, poate nu. Foarte mulţi, inclusiv colegii ei de partid s-au grăbit în multe medii să se lepede de ei. Opinia publică pe Facebook şi nu numai a decretat deja că sunt vinovaţi, că doar aşa au zis procurorii. Mi se pare mie sau această Guvernare începe tot mai mult să semene cu cea din anii 50 când justiţia era un mecanism de epurare politică şi procurorul dicta sentinţa judecătorului. Să sperăm că nu este aşa. Şi că toate ieşirile în stradă pe vremea guvernării PSD nu au fost manipulate de o altă putere politică, care face acum exact aceleaşi demersuri prin intermediul hidos numitelor „organe legale”. Nu de alta, dar să nu ne trezim că scoatem PSD de pe scena politică şi măturăm USR-PLUS ca să ne trezim cu un nou partid unic.

Publicitate

7 COMENTARII

  1. Cum puteți susține cu atâta tărie ca sunt nevinovat. Or fi o familie tânără, care este acuzata de un delict, destul de grav.
    Nu spun ca sunt vinovat, dar nici voi nu puteți spune ca e nevinovat, oamenii abilități își vor face treaba, dar afirmația „nici nu știu în ce s-au băgat” ma face sa confirm încă odată jurnalismul vostru neprofesional, scris pe genunchi, cu exprimări de mult apuse.

  2. Nici usturoi n-am mâncat,nici gura nu-i miroase…N-am văzut în ultimii 30 de ani jurnaliști independenți,in schimb am văzut incompetenți (”Va pare rău pentru ce-ați făcut?”)…..
    Fără un pic de interes, nu se realizează nici un articol scris sau video….

    • Dom’le, ai dreptate. Fără interes nu prea se fac articole. E foarte usor de verificat, fiecare instituție cu ce trusturi de presa a contractat. De acolo si setea de senzațional a publicațiilor care au dus știrea încă de la 03.00 dimineata la nivel național. Sa fim sobri! Cat de ignorant sa fii sa nu iti dai seama despre ce e vorba? A fost cu dedicatie! De cate ori ai fost in Primăria sau in Consiliul local, ca să îți si dai seama ce se intampla de fapt? Nu ma mira ca Selimbarul e condus de niste incompetenti notorii, daca inca mai sunt oameni care chiar nu s-au prins de atatea mandate ale astora, ca isi vad doar interesul. Scapa cine poate. Da’ nu arunca dom’le intr-o publicație doar pentru ca nu scrie pentru senzațional. Vorbeste daca esti in cunoștință de cauza, nu doar ca sa te afli in treaba. Papagalii ăștia…

  3. Din fericire, astfel de articole nu au influenta asupra instantelor de judecata. „Mediatizare intentionata”? Carevasazica arhictectul-sef utiliza o functie publica pentru a se imbogati, iar fraierii de cetateni nici macar n-ar avea voie sa stie cine este coruptul, ce-a facut slujbasul netrebnic cu banii lor? Asta cu prezumtia de nevinovatie invocata de tot incatusatul suna cam asa: legea e buna, absoluta cand ne convine noua (prezumtia de nevinovatie), in rest e relativa dle, putem lua spagi, comisioane ilegale sau primi „foloase necuvenite”:) Nu contest ca ar fi o familie tanara, ambitioasa (motiv pentru care au fost prinsi cu spaga:) ), dar „oameni deschisi”?! Astia-s tributari unor vremuri (teoretic) apuse, cand functia publica venea la pachet cu un comportament de mosier. Ma rog, articol mult prea partinitor pentru a nu fi influentat, nu neaparat material, ci poate din prietenie…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri