spot_img
8 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

TRADIŢII: Lolele au invadat Agnita

Știri din Județ

Publicitate

Ultima duminică din ianuarie a fost prilej pentru tradiţionala fugă a Lolelor la Agnita. Peste 250 de oameni s-au mascat în Lole şi au pornit pe străzile din Agnita în paradă de la IMIX până la Primărie. Pe parcurs au prezentat dansuri specifice reprezentanţii breslelor.

După paradă a început Fuga Lolelor, fiecare grup trecând pe la casele membrilor săi pentru a le cinsti. Seara se va organiza Balul Lolelor.

Cei 250 de mascaţi în Lole sunt împărţiţi în zece grupuri denumite după semnul măştii: Aşii, Dracii, Fluturele, Floarea Soarelui, Inima, Mocăniţa, Tăbăcarii, Trifoiul, Turnu şi Urşii.

Legenda Lolelor spune că acest obicei s-a născut în secolul al XIII -lea în vreme ce hoardele tătarilor năvăleau micuțul târg săsesc al Agnitei. Locuitorii, speriați de urgiile făcute de aceștia s-au refugiat în biserica fortificată. Decimați de repetatele atacuri, foamete și epidemii, bărbații care își pierduseră curajul, dorind să aleagă drumul sclaviei au decis să deschidă dușmanilor porțile cetății. Văzând acestea, fiica unui blănar pe nume Ursula, s-a îmbrăcat într-un costum de bărbat, pe față o mască demonică, o talangă prinsă la spate și un bici în mână a ieșit în sunete asurzitoare de talangă și bici în fața dușmanilor. Tătarii, speriați, crezând că este diavolul au intrat în panică părăsind localitatea. De atunci a rămas obiceiul Urzellauf – de la numele fetei – , adică Fuga Lolelor pe străzile Agnitei. Sursa

GALERIE FOTO: Facebook, Diana Mustea

o
o
o
o
o
o
o
o
Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri