spot_img
8.3 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

Instituţia Apele Române pusă la zid de locuitorii din Şelimbăr

Știri din Județ

Publicitate

Nemulţumiţi de răspunsurile primite de la reprezentantul Apelor Române la discuţia organizată pe tema mirosurilor din zona Şelimbăr, locuitorii din zonă au creat o petiţie online.

Ioana Scăunaş, iniţiatoarea petiţiei, la care în câteva zile au aderat 164 de locuitori din zonă, cere sucursalei Sibiu a Apelor Române să facă publice ultimele buletine de analiză a calităţii apei din râul Cibin prelevate în aval şi în amonte de Staţia de Epurare a apei de la Mohu. Cererea vine după ce reprezentantul Apele Române, la şedinţa organizată de Primăria Şelimbăr în 28 ianuarie, a declarat că buletinele de analiză a apelor nu sunt documente publice.

El are dreptate, conform siteului naţional rowater.ro al Apelor Române buletinele de analiză a apei şi valorile indicatorilor de calitate în indicatori de râu sunt trecute la capitolul „Următoarele informații sunt exceptate accesului liber„. Dar locuitorii din Şelimbăr au arătat în petiţie că Legea 544 care permite accesul liber la informaţii de interes public precizează la articolul 2 alineatul b că ” prin informație de interes public se înțelege orice informație care privește activitățile sau rezulta din activitățile unei autorități publice sau instituții publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informației;

Mai mult Legea Apelor nr 107 din 1996 actualizată, după care funcţionează şi Apele Române precizează la articolul 35 alineatul 6 că „Persoanele fizice și juridice au acces la informațiile ce constituie Fondul național de date de gospodărire a apelor, în baza unei proceduri stabilite de Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului.”.

Locuitorii din zona Şelimbăr au iniţiat acest demers pentru că au văzut deversări direct în râul Cibin, dar reprezentantul Apelor Române a declarat că buletinele de analiză sunt conforme. Secretul acestor buletine nu ţine de secretul de stat sau siguranţa naţională, din contră ele trebuie făcute publice pentru a se vedea gradul de poluare al răurilor şi cu ce anume sunt poluate, susţin semnatarii petiţiei.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului