spot_img
15.2 C
Sibiu
duminică, 28 aprilie, 2024
spot_img

EXCLUSIV: Incident grav aseară la Staţia de Epurare Sibiu Mohu

Știri din Județ

Publicitate

Aseară Staţia de Epurare Sibiu Mohu a fost locul unui incident inter-instituţional grav. Un inspector al Apelor Române, alături de unul de la Garda de Mediu prezenţi la un control inopinat în urma unui apel la 112 din partea cetăţenilor privind deversări ilegale din staţie, nu li s-a permis accesul în Staţia de Epurare de pază. Inspectorul Apelor Române a chemat în sprijin un echipaj de poliţie de la postul rural Şelimbăr. Nici cu aceştia nu s-a putut intra. Doar la venirea unor superiori de la Apă Canal SA inspectorii au fost lăsaţi să intre în staţie. Superiorii Apă Canal SA au motivat celor prezenţi că acestea sunt normele în starea de alertă. Deşi legea prevede clar că Apele Române au drept de control inopinat şi realizarea de teste.

Ce au avut de ascuns cei de la Apă Canal SA?

Am vorbit de dimineaţă cu reprezentanţii Apă Canal, Poliţie, Apele Române. Concluzia inginerului Liviu Tudor de la Apele Române Sibiu este că aseară s-a făcut o deversare pe sistemul de by-pass neanunţată. Conform legii aceste deversări se fac în caz de mărire a debitului în staţie cauzat de ploi cel mai adesea sau de defecţiuni tehnice şi se anunţă la Apele Române. Ieri dimineaţă a fost o astfel de deversare între orele 10 şi 15 anunţată la Apele Române cu motiv de defecţiune tehnică. Aseară a fost alta, dar neanunţată şi susprinsă de inspectorii Apelor Române. La o ultimă descărcare de acest fel neanunţată, prinsă de inspectorii Apelor Române Sibiu s-a aplicat o amendă de 35.000 de lei în luna decembrie 2019. Acum inspectorii Apele Române pregătesc un nou proces verbal şi probabil şi o amendă pentru devărsarea de aseară.

Cauza mirosului la Şelimbăr

Nu există dovezi care să lege această deversare pe sistemul by-pass de mirosul de la Şelimbăr. Cei de la Apele Române şi Apă Canal insistă că incindentele trebuie tratate separat. Conform unui specialist în mediu consultat de SIBIU INDEPENDENT faptul că pe perioada stării de urgenţă nu a plouat aproape deloc, a rezultat şi o funcţionare normală a staţiei de epurare. Ploile de acum au putut genera o umplere mai mare a staţiei care a dus la deversarea pe by-pass, perfect normală în astfel de cazuri. Dar dacă mirosul apare când se face această deversare pe by-pass este grav şi trebuie anchetat ca atare.

Inspectorii Apelor Române de la Sibiu sunt puşi la zid de toată lumea, dar nu pot face mai mult decât le permite legea. Publicarea rezultatelor de analize a probelor luate din râuri este interzisă. Totuşi, reprezentanţii de la Sibiu au promis că vor veni în curând cu comunicate de presă periodice în care vor arăta anumite valori de poluare pe râuri, dacă există.

ACTUALIZARE

Urmare a unei sesizări recepționată prin numărul unic de urgență “112” de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Cpt. D. Croitoru” al Județului Sibiu și redirecționată către ABA Olt – Sistemul de Gospodărire a Apelor Sibiu și Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Sibiu cu privire la poluarea cursului de apă Cibin în zona Stației de epurare Mohu, la data de 20.05.2020, începând cu orele 20:57, a fost efectuat un control comun la fața locului de către reprezentanți ai celor două instituții din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor menționate. Cu această ocazie s-a constatat că o parte din apele uzate colectate erau deversate direct, fără epurare, în cursul de apă Cibin, printr-un canal de by-pass.
Menționăm că, în data de 20.05.2020, la sediul Comisariatului Județean Sibiu al Gărzii Naționale de Mediu, au fost înregistrate 3 sesizări ale cetățenilor din zonă cu privire la disconfortul olfactiv.
Cu ocazia controlului au fost prelevate probe în vederea determinării valorilor indicatorilor de calitate ai apei uzate evacuate direct în cursul de apă Cibin.
Ca atare, prin nerespectarea Autorizației de Gospodărire a Apelor nr. 6/2020 au fost încălcate prevederile Legii Apelor nr. 107/1996, cu modificările și completările ulterioare, art. 87, pct. 1, drept pentru care operatorul economic care deservește stația de epurare a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 70.000 lei, impunându-se și măsuri de remediere, transmit reprezentanții Garda de Mediu Sibiu

fb img
fb img
fb img
Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă