12.9 C
Sibiu
marți, 16 aprilie, 2024

În Şelimbăr şi Mohu pute de luni de zile… doar cetăţenilor. Instituţiile dau din umeri

Știri din Județ

Zeci de cetăţeni bombardează de câteva luni grupurile de Facebook locale cu mesaje despre mirosul neplăcut care loveşte mai ales dimineaţa şi seara localităţile ce ţin de comuna Şelimbăr. Unii au început să reclame la diferite instituţii în speranţa unei rezolvări. Dar instituţiile dau acelaşi răspuns tras la indigo că nu e nicio poluare, dar mirosul persistă. Uneori râul Seviş devine roşu sau sclipitor… SIBIU INDEPENDENT a încercat să identifice cauza acestor probleme la Şelimbăr.

Am pornit de la sesizările cetăţenilor. Cele mai multe vin din Mohu şi Şelimbăr, dar şi cei din Bungard se plâng de miros. Am luat la pas dimineaţa şi seara cele trei localităţi şi într-adevăr mirosul de WC este insuportabil în multe zone. Am trimis adrese către Garda de Mediu, Apă Canal, Apele Române, Primăria Şelimbăr, DSP în speranţa că ne vor da ei o soluţie, apoi am discutat şi cu oamenii din localitate.

Mirosul există, dar … nu se ştie de unde

Garda de Mediu – Serviciul Comisariatul Judeţean Sibiu este prima instituţie care a răspuns oamenilor şi a anchetat cauzele mirosului. Au mers prin localitate, au simţit mirosul şi au convocat la Primăria Şelimbăr o comisie mixtă formată şi din Apă Canal SA, operatorul reţelei de canalizare şi cei de la DSP şi Sistemul de Gospodărire a Apelor Sibiu. Comisia a decis că mirosul pare să aibă mai multe cauze, nefiind punctual dintr-un loc anume. Aşa că cei de la Apă Canal SA au verificat sistemul de canalizare şi conform celor de la Garda de Mediu „fără a fi identificate disfunctionalităţi majore sau blocaje”. Au găsit totuşi o problemă pe strada Cloşca din Şelimbăr unde canalizarea este suprasolicitată, datorită numărului mare de imobile. Imobile autorizate de Primăria Şelimbăr, proprietara canalizării. Aşa că Garda de Mediu le-a dat termen celor de la Primăria Şelimbăr să rezolve problema. Primăria Şelimbăr a anunţat că ei deja au demarat investiţia la o staţie de pompare a apei uzate pentru Strada Cloşca şi va demara lucrări pentru alte două staţii pe străzile Mihai Viteazu şi Triajului.

Totuşi de unde vine mirosul?

Cei de la Apele Române ne-au trimis la un comunicat de presă emis de Primăria Şelimbăr împreună cu Apă Canal SA unui site local comunal unde se precizează că mirosurile din comună „ar proveni de la dejecţiile de origine animală şi gunoiul de grajd administrat ca fertilizant pe terenurile agricole”. Precizăm aici că Primăria Şelimbăr ne-a răspuns solicitărilor noastre cu un mesaj sec „Vă comunicam că informațiile solicitate nu au putut fi identificate și expediate în termenul inițial de 10 zile, urmând să vă parvină în termen de 30 de zile de la data înregistrării cererii dumneavoastră”. Altfel zis s-au eschivat pe lege să răspundă unei probleme majore a localităţii. Poate sunt ocupaţi cu cheltuielile organizării Tărgului de Crăciun din comună.

Răspunsul cu dejecţiile animale este de cascadorii râsului şi cine din Primăria Şelimbăr l-a publicat în gazeta comunală presupunem că nu a crescut animale în viaţa lui. Locuitorii comunei însă sunt mai inteligenţi ca politicienii aleşi să îi conducă, pentru că nu au crezut motivaţia aceasta „oficială”. SIBIU INDEPENDENT a mers pe teren cu un specialist în creşterea animalelor şi agricultură cu state vechi. Şi când a simţit mirosul şi i-am spus că Primăria spune că e de la bălegarul folosit pe câmp pe post de îngrăşământ… a început să râdă cu hohote. „De parcă şelimbărenii folosesc bălegar doar de anul acesta nu de zeci de ani… Acesta nu este miros de bălegar. Este de c***t de om!” ne-a spus pe şleau.

Râul roşu şi ciudăţeniile

În 5 decembrie Apă Canal SA, operatorul care are în gestiune canalizarea şi Staţia de Epurare Sibiu Sud aflată pe teritoriul Şelimbărului, în amonte de Mohu, a răspuns sesizărilor cetăţenilor privind mirosurile posibile şi de la Staţia de Epurare: „toate procesele funcţionează în parametri normali din punct de vedere tehnologic cât şi al protecţiei mediului”. Dar în 11 decembrie localnicii au anunţat Garda de Mediu că râul Seviş este roşu (foto şi video mai jos). Comisarii Gărzii de Mediu i-au chemat pe cei de la Sistemul de Gospodărire a Apelor care au luat probe: „Din verificările efectuate a fost identificată cauza şi anume o eroare de soft de la staţia de tratare a apei pentru potabilizare Sibiu Sud administrată de către operatorul regional de apă şi canal (SC APĂ CANAL SA, n. red.) care a dus la deschiderea unei vane de la un decantor lamelar care colectează apele de spălare a filtrelor, de pe una din cele două linii de spălare a staţiei. Culoarea roşiatică a apei provine de la fierul dizolvat, evacuat accidental”. Concluzia firescă este că în 11 decembrie Seviş a fost poluat. Ei bine, nu! Tot cei de la Sistemul de Gospodărire a Apelor precizează că „Nu s-a confirmat poluarea accidentală”. Concluziile le trageţi voi.

Apă Canal SA a răspuns solicitărilor noastre pe acest caz. „Procesele de potabilizare a apei de la Uzina Sibiu Sud sunt automatizate și este posibil ca, dintr-o eroare de funcționare a softului, să fie acționată o vană de golire a apei de spălare a filtrelor. În astfel de situații, în efluent, respectiv Pârâul Seviș, poate ajunge o apă cu suspensii de nisip, mâl și diverse substanțe organice, toate provenind din filtrarea apei brute. Practic, o apă tulbure, similară cu apa dintr-un râu în timpul unei ploi abundente. Această apă nu prezintă miros și nici potențial toxic, deci nu poate fi catalogată ca fiind poluantă. Au fost făcute verificări în sismemul de comandă cât și în softul de automatizare pentru a preîntâmpina descărcări accidentale ale apei de spălare a filtrelor.”

Garda de Mediu ne-a precizat însă că ei au fost primii la faţa locului şi „a fost parcurs cursul râului Seviş începând de pe raza localităţii Şelimbăr şi amonte de localitate. (…) A fost identificată surse de evacuare pe malul drept al părăului Seviş, amonte de podul rutier peste părăul Seviş, situat pe DJ 106 Sibiu – Cisnădie.” Trebuie să recunosc că acest răspuns m-a derutat total. Garda de Mediu plasează sursa de evacuare roşie la podul rutier peste Seviş pe DJ 106 Sibiu – Cisnădie, iar cei de la Apele Române vorbesc de eroare la Staţia de tratare Sibiu Sud, care se află în cu totul altă parte. Cert este că Sistemul de Gospodărire a Apelor Sibiu a amendat APĂ CANAL SA pentru acestă deversare accidentală cu 35.000 de lei.

Ce cred localnicii?

După luni de zile în care trebuie să suporte mirosul pestilenţial plus cazul din 11 decembrie cu apa roşie a răului Seviş, caz repetat zilele trecute conform foto şi video de mai jos, dar de data asta cu alte culori şi bulbuci în apa râului, localnicii au propriile teorii despre cauze.

Mulţi cred că mirosul nu vine doar din canalizarea deficitară a comunei Şelimbăr, ci şi de la Staţia de Epurare de la nord de Mohu. De altfel acolo mirosul este cel mai puternic.

Altă teorie, cumva involuntar susţinută şi de unele autorităţi, este că râul Seviş este poluat periodic de un operator economic care deversează seara şi noaptea în el, undeva în zona podului de pe DJ 106 Sibiu – Cisnădie, adică Ferma Seviş. Ipoteza nu am putut să o demonstrăm, dar ne bazăm şi pe declaraţiile publice pe Facebook ale consilierului local PNL de Şelimbăr, Filip Botezatu.

A treia teorie corelează mirosul şi tot mai desele poluări ale râului Cibin cu nou apăruta Tăbăcărie a firmei PIM SA, autorizată de curând în Sibiu, lângă fabrica Scandia. De altfel pe autorizaţia de mediu obţinută în martie 2019 apar că vor fi folosite multe substanţe periculoase pentru mediu în procesul tehnologic. Dar se promite în autorizaţie că firma are propria staţie de tratare. În autorizaţia de la mediu a firmei scrie că „apele uzate menajere sunt evacuate în rețeaua de canalizare orășenească printr-o conductă Dn 200 mm și L = 96 m; apele uzate tehnologice sunt evacuate în rețeaua de canalizare orășenească după tratarea în stația de preepurare conform descrierii de la punctul II.1.

Concluzii: teoria muşamalizării instituţionale

Locuitorii Şelimbărului sunt disperaţi de mirosul care s-a abătut asupra comunei din august încoace. Deşi au sesizat mulţi autorităţile, acestea par să acţioneze birocratic şi mai puţin practic. Mirosul pestilenţial este o formă de poluare a aerului. Şi un factor de stres. Locuitorii au iniţiat o petiţie online intitulată „Identificarea sursei mirosului insuportabil de materii fecale si canalizare de pe raza comunei Selimbar” pe care o vor depune la Direcţia de Sănătate Publică Sibiu. Deja are 194 de semnături deşi abia a fost postată. Oamenii au ajuns la capătul răbdării şi văd că instituţiile nu îi ajută. Iar teoriile privind muşamalizarea au prins contur în mintea localnicilor…

FOTO VIDEO: Poluare râu Seviş în 11 decembrie şi zilele trecute

poluare Selimbar
poluare Selimbar
poluare Selimbar
Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri