17.2 C
Sibiu
joi, 28 martie, 2024

Bugetul județului iscă scântei politice

Știri din Județ

Consilierii județeni au fost chemați astăzi la o ședință extraordinară pentru a vota hotărârile privind bugetul județului, a instituției și instituțiile subordonate. Ședința a fost programată la ora 15, iar comisia de buget finanțe a fost convocată cu o oră înainte, iar celelalte cu 30 minute înainte. Proiectul detaliat de buget a fost publicat în 3 februarie după masa abia. Un sumar de proiect de buget a fost publicat pe site-ul instituției și la avizier din 17 ianuarie, fără detalii.

Ședința în plen a aprobat bugetul… la limită

26 de consilieri din cei 33 au fost prezenți la ședință. Ceea ce a dat emoţii înainte de începerea şedinţei reprezentanţilor PNL şi FDGR aflaţi la putere în CJ Sibiu. Totuşi aceştia au realizat majoritatea pentru că şi un consilier PSD a lipsit, aceştia fiind doar 9, iar cei de la putere 17. Acesta a fost şi numărul de voturi obţinut pentru bugetul propus al judeţului Sibiu. 17 voturi era numărul minim de voturi necesar pentru a trece proiectul de hotărâre privind bugetul judeţului. PSD s-a opus acestui proiect de buget după un lung schimb de replici unele argumentate, altele acide, între liderul de grup PSD, Cătălin Stanciu şi preşedintele CJ, liberala Daniela Cîmpean. Stanciu a cerut votarea pe Anexe şi articole. Iniţial Câmpean a acceptat, apoi după multe acuze reciproce cu liderul PSD a trecut la votul întregului buget odată. Punctele 2, 3, 4 şi 5 de pe ordinea de zi au trecut în unanimitate. Apoi ultimul punct, 6, a iscat din nou scâtei între PNL şi PSD. Pe tot parcursul discuţiilor contradictorii reprezentanţii FDGR nu au intervenit.

PSD acuză PNL că a dat bani pentru drumuri doar primarilor PNL din judeţ

Principala acuză pe tema bugetului pe care Cătălin Stanciu (PSD) a adus-o conducerii Consiliului Judeţean, mai exact liberalei Daniela Cîmpean a fost referitoare la alocarea de fonduri din 2016 până la acest buget inclusiv pentru reparaţie de drumuri din judeţ cu preponderenţă pentru acele drumuri care deservesc primării conduse de liberali. Cîmpean l-a contrazis.

Stanciu: „Vreți sa încheiați acest mandat în lipsă de transparenţă. În acest an nu ați mai binevoit o întâlnire cu liderii de grup. Anul trecut am cerut în ședința de consiliu ca acest buget să fie votat pe capitole. Am avut timp scurt. Am cerut lista drumurilor județene reparate pe perioada 2016 – 2019. Și sunt cam tot aceleași. Și nu știm cum sunt prioritate aceste drumuri. Drumuri nepriorirare au investiții mari, altele principale, mai circulate au puține investiții. Această listă este discreționară politic pentru primarii PNL. Avem alocări pentru studii și SF-uri, dar nu știm ce studii. Totul se face în pripă, pe picior. Grupul PSD nu va vota acest proiect de buget.”

Cîmpean: „Dacă nu m-aş fi temut să vă dau viruși v-aş fi chemat în spital în ultimele două săptămâni. Dar pașii legali au fost respectați. Toate reproșurile sunt total nefondate și motivația dvs reală este că ne apropiem de campania electorală. Nu s-au făcut investiții la drumuri pe criterii politice. Dacă luați toate investițiile și pe PNDL și pe POR primăriile PSD sunt avantajate.” Precizăm că Daniela Cîmpean a fost internată la spital datorită unei infecţii respiratorii acute.

Punctul 6: Şelimbăr cu şi fără miros

Pe agenda şedinţei a existat şi punctul 6, ultimul. Consiliul judeţean propune consilierilor să voteze o cerere de transfer a unui teren de la Şelimbăr la Consiliul Judeţean pentru construcţia unei staţii de tratare a deşeurilor menajere. De la debutul şedinţei de Consiliu Judeţean acesta a fost punctul care l-a nemulţumit pe consilierul PSD Claudiu Stanciu. El a cerut scoaterea lui de pe ordinea de zi pe motiv că primarul Şelimbărului s-a exprimat azi într-un articol de presă că nu doreşte o astfel de staţie pe teritoriul comunei. Cererea lui Stanciu a fost respinsă şi proiectul a rămas pe ordinea de zi. Apoi a urmat pe parcursul şedinţei schimburi de replici Stanciu – Cîmpean pe tema acestui proiect.

„Am ajuns la maturitatea politică să luăm decizii pentru cetățeni pe date nu pe auzite din presă” a replicat răspicat Cîmpean consilierului PSD. De altfel adesea în timpul replicilor Cîmpean a minimalizat rolul presei şi era evident că este nemulţumită de unele articole media.

„Suntem pe ultima sută de metri cu proiectul de management al deșeurilor. De luni de zile purtăm discuții cu diverse UAT, inclusiv cu domnul primar de la Şelimbăr. Mâine la 8.30 avem întâlnire la Primăria Şelimbăr. Azi avem o simplă cerere de transfer de terenuri. Consiliul Județean decide dacă solicităm terenul. Apoi cererea noastră merge în Consiliul Local ŞELIMBĂR pentru aprobare. Acest proiect presupune o depozitare minimă la o groapă ecologică a deșeurilor. Asta ne asigură costuri mai mici. Anul acesta prețul tonei de deșeuri creşte. Dacă noi stam și dormim și nu ne mișcăm rapid pierdem acești bani europeni” a explicat necesitatea proiectului Daniela Câmpean.

Când s-a ajuns la votarea punctului 6 discuţiile au continuat contradictoriu.

Înainte de vot consilierilor li s-a prezentat un video cu o staţie de reciclare funcţională la Oradea. Acest model de staţie se doreşte a fi construit din fonduri europene în zona sensului giratoriu care desparte drumul spre Braşov de cel spre Tălmaciu. Au fost prezentate şi hărţi şi s-a precizat că proiectul ţine cont şi de traseul viitoarei autostrăzi Sibiu – Piteşti.

De asemenea Iordănescu Claudia, coordonatoarea ADI-ECO a declarat despre viitoarea staţie de reciclare a deşeurilor: „Pot să vă spun că nu miroase. Am fost la Mureș personal. Tot procesul se desfăşoară pe interior”. Ea se referă la faptul că staţii asemănătoare există în judeţele Bihor, Mureş, Timiş.

Concluzia lui Cîmpean:

„Datorită tevaturii create de dvs (Stanciu, PSD, n. red.) în jurul acestui proiect de hotărâre ne-ați îngreunat misiunea la Şelimbăr, Veştem. Vom vedea cum vom repara ceea ce ați făcut.”

VIDEO: Şedinţa de Consiliu Judeţean

VIDEO: Conferinţa de presă de după şedinţa de Consiliu Judeţean

Înregistrare AUDIO a şedinţei de Consiliu Judeţean

Înregistrare AUDIO a conferinţei de presă ce a urmat, tot pe tema bugetului judeţului

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri