17.4 C
Sibiu
joi, 28 martie, 2024

EDITORIAL: O femeie preşedinte energică

Știri din Județ

Daniela Cîmpean este prima femeie preşedinte de Consiliu Judeţean din România post-decembristă. Acum se află pe final de mandat şi probabil va fi candidatul PNL pentru încă un mandat. Am auzit-o astăzi sumarizând foarte bine activitatea sa la Consiliul Judeţean: a pus ordine în acte, a atras specialişti care au scris proiecte, a atras fonduri guvernamentale şi externe. Iar din 2019 încep să se vadă investiţiile.

Ce am văzut eu, din afară. O femeie energică, implicată şi dedicată, nu doar politicii, dar şi proiectelor comunitare. Tipologia politicianului modern. Aleargă la maraton, face voluntariat la strâns gunoaie (nu în campania electorală) şi îşi atrage în jur oameni de valoare care o ajută să mişte lucrurile. Insistă mereu pe ideea de echipă.

Dar ca orice politician, la început de carieră, pentru că Daniela Cîmpean nu este politicianul versat cum adesea vedem la TV, face greşeli. Una dintre ele a fost perioada aceasta. Lipsa ei motivată de la şefia CJ datorită bolii care a ţinut-o la spital (viruşii nu fac distincţie) a arătat un Consiliu Judeţean adormit. Deşi sunt oameni care muncesc din greu acolo, conducerea temporară a fost pe modelul clasic românesc „lasă-mă ca să te las”.

Apoi graba şi, poate, saturaţia procesului greoi românesc legal de a face orice proiect, a generat sincope de comunicare cu cetăţenii. Pentru că aparenţa comunicării nu este totdeauna bună pe termen lung. Se practică folosirea ei de politicieni pentru a trece proiecte greu digerabile de public, dar necesare acestuia. Dar intervine mereu dilema morală: ştiu politicienii mai bine decât votanţii ce este mai bine pentru aceştia din urmă?

Şi mai are un defect Daniela Cîmpean. Ţine prea mult la unii oameni. Chiar şi când aceştia o trag în jos politic. Poate pune prea mult suflet, poate este un instinct feminin, cert este că un politician, modern sau clasic, când vede că un cunoscut apropiat îl trage în jos ca imagine, se leapădă de el. Aceasta este politica. Nu poţi să rămâi fidel susţinător al unui om care prin atitudine şi discurs este antipatizat de toată lumea. Pentru că lumea ştie că este omul tău. Ca politician trebuie să te distanţezi, cel puţin public de el, pentru a nu îţi şifona propria imagine. Până la urmă politica oriunde în lume se bazează în primul rând pe imaginea candidatului în percepţia publicului votant.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri