31.3 C
Sibiu
duminică, 14 iulie, 2024

Relatările ofițerului sibian ISU, trimis alături de o echipă medicală în Italia

Știri din Județ

Maiorul Joe Stroescu este șeful echipei medicale ce a plecat săptămâna trecută spre Italia, într-o misiune medicală.

Acesta este căsătorit și are o fată. Activează de foarte mult timp în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „cpt. Dumitru Croitoru „al județului Sibiu.

Echipa sa este formată din 15 persoane și luptă cot la cot cu medicii italieni, totul pentru sănătatea pacienților.

„Echipa noastră a fost repartizată să sprijine răspunsul medical în Regiunea Lombardia în orașul Lecco, localitate situată la aprox. 55 de km de Milano, pe malul lacului Como. Încă din prima zi a sosirii noastre în Italia am avut o vizită la spitalul din Lecco unde, alături de reprezentanții Societății Socio – Sanitare Teritoriale care administrează trei spitale din provincia Lecco, s-a stabilit ca, ținând cont de necesitățile și prioritățile medicale, românii să fie repartizați în Spitalele Alessandro Manzoni din Lecco și San Leopoldo Mandic din Merate.

Cum decurge o zi de muncă?

În primele trei zile am fost instruiți cu privire la sistemul de sănătate din Italia, organizarea activității în spitalul Alessandro Manzoni din Lecco, precum și cu referire la protocoalele medicale locale. După acest instructaj, medicii și asistenții au fost planificați să lucreze în ture pe timp de zi. Acest program de muncă pe timpul zilei a fost stabilit de comun acord cu cei din conducerea spitalului pentru perioada sărbătorilor pascale, sprijinind în acest fel personalul medical italian care a lucrat în fiecare zi începând cu luna februarie a acestui an. Pentru a doua parte a misiunii, medicii și asistenții medicali din România au intrat în programul de lucru în ture, atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții.

Echipa medicală din România reprezintă prima experiență internațională și pentru personalul Spitalului Alessandro Manzoni din Lecco, românii fiind primii medici și asistenți medicali din exterior care lucrează aici.

Ați văzut oameni pe stradă? Țin cont de recomandările autorităților?

Am văzut încă de pe vremea când eram acasă imagini din Italia cu străzile pustii… Șocul este la fel de puternic când ajungi aici, traversezi orașul și după câțiva kilometri abia dacă zărești una, două persoane. Mijloacele de transport în comun circulă, dar de multe ori sunt fără călători. Aici populația a înțeles că numai stând acasă și limitând la maxim contactul cu celelalte persoane poate fi prevenită răspândirea acestui coronavirus. La cele câteva magazine alimentare deschise am găsit puțini oameni, mi-au spus că vin doar săptămânal pentru cumpărăturile esențiale.

Atunci când ies din case, indiferent de motiv, toată lumea poartă mască, mănuși chirurgicale și semnează o declarație pe proprie răspundere, menționând motivul deplasării.

Persoanele care nu respecta regulile, sunt sancționate imediat cu amendă, iar pentru conducătorii auto, se poate ajunge chiar la sechestrarea autovehiculului.

Ceea ce se poate observa cu ușurință, este responsabilitatea arătată de fiecare, oamenii au înțeles pericolul, au învățat treptat că se poate trăi și cu aceste restricții, că toate măsurile sunt luate pentru binele general și respectă măsurile impuse de autorități.

Ce mesaj/recomandări aveți pentru români?

Celor de acasă vrem să le transmitem în primul rând un mesaj de speranță, să respecte măsurile și restricțiile impuse, să dea dovadă de responsabilitate, să se gândească că orice acțiune poate produce efecte, atât asupra propriei persoane, cât și asupra celor din jur, în special celor dragi, familiei, prietenilor, colegilor. Le transmitem să stea acasă atunci când nu merg la serviciu, iar celelalte deplasări să fie reduse la minim, doar pentru cazuri excepționale, să respecte măsurile de distanțare socială, de protecție personală.

Totodată, facem un apel către toți la solidaritate, la faptul că numai împreună putem reuși să trecem cu bine prin această bătălie împotriva virusului și să realizeze că acțiunile fiecăruia dintre noi pot sprijini eforturile celor din prima linie.

Nu uitați că această boală nu face diferențe când alege victimele, diferența în schimb o putem face noi în fiecare zi. Convinși fiind că nu suntem singuri în acest demers, suntem siguri că împreună se poate și numai împreună o să reușim.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr va disputa un nou amical în Turcia