spot_img
11.2 C
Sibiu
miercuri, 24 aprilie, 2024
spot_img

REPORTAJ: Călător de ocazie cu autobuzul prin Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

Primăria Sibiu a investit foarte mulţi bani în modernizarea flotei de autobuze a Tursib în ultimii ani. Acum circulă prin oraş mai vechile autobuze galbene, cele noi albastre pe gaz şi cele electrice din linia verde, mai micuţe. Dincolo de comunicate de presă oficiale, am vrut să testăm cele trei tipuri de autobuze şi cum este deplasarea cu ele în traficul din Sibiu.

Din start trebuie spus că fiind mijlocul lui iunie, traficul în oraş a scăzut, odată cu vacanţa elevilor şi concediile unora. Totuşi am ales ore diferite de deplasare: dimineaţa, prânz şi după masa, toate în timpul săptămânii.

Punctualitate

Pentru a ajunge în diferite locaţii din oraş cu autobuzul Tursib am vrut să ştiu ce traseu să aleg şi la ce oră. Am folosit Google Maps, dar există şi alte aplicaţii pe mobil care te ajută să îţi planifici călătoria. Îţi indică unde este cea mai apropiată staţie, ce autobuz trebuie să iei şi la ce oră pleacă şi cât durează călătoria. În staţii există planşe cu orarul autobuzelor care opresc acolo şi o hartă cu traseele în multe staţii, dar nu în toate. La unele staţii, din zona centrală sunt indicatoare electronice cu ce autobuz urmează să vină şi în câte minute.

Toate traseele alese, pentru cele trei tipuri de autobuze au respectat graficul la minut. Probabil că la orele de vârf când este şcoală, aceste grafice se mai întârzie, din cauza traficului. Dar nu cu mult, din spusele călătorilor chestionaţi.

Curăţenie

Un capitol la care sunt sensibil este curăţenia. Aşteptările mele aici erau mici. Totuşi, surprinzător autobuzele cu care am circulat erau foarte curate. Cel verde şi cel albastru se vede că sunt noi. Cel galben are urme evidente de uzură, inclusiv graffiti în interior am văzut. Dar per ansamblu era curat. Un bilet aruncat pe jos şi tapiţerie de la scaune care dă semne de oboseală, dar nu distrusă.

În toate am avut aer. Nu ştiu dacă am avut noroc, dar aerul condiţionat mergea şi temperatura pe interior era ok, deşi afară te topeai. Cel galben avea un miros de vechi în el, care nici mama săpunului nu îl mai scoate. Cald fiind afară, mi-a fost teamă de ceilalţi pasageri, să nu dau de vreunul care a uitat unde este duşul. Dar spre plăcuta mea suprindere nu am avut parte de astfel de întâlniri, semn că la Sibiu civilizaţia este la ea acasă. Cu mici excepţii, inerente. Într-una din curse din Reşiţa spre Ştrand, doi tineri se urcă şi unul se tolăneşte cu adidasul pe scaunul opus.

Numai şofer să nu fii

Îmi place să cred că sunt un şofer bun, mai ales că nu avut niciun accident în 25 de ani de condus din vina mea. Dar sincer compătimesc şoferii de la Tursib după cursele făcute cu autobuzele prin oraş. Deşi traficul nu era foarte mare, totuşi am remarcat cât de mulţi şoferi indisciplinaţi şi agitaţi sunt în trafic. Unii opriţi în staţii de autobuz, mai ales taximetrişti. Aceştia au şi tupeu şi am asistat chiar la un moment când taximetristul îl certa pe şoferul Tursib că îi cere să plece din staţie să poată intra cu autobuzul. Nesimţirea nu are margini la unii. Alţii încercau să depăşească autobuzul din staţie, deşi erau doar două benzi şi pe sens contrar era coloană, iar staţia era pe banda de mers. Mulţi nu acordau prioritate autobuzelor la ieşirea din staţie, deşi Codul Rutier o impune. Iar trecerea de pe o bandă pe alta, pe unde avem şi noi în oraş două benzi măcar pe sens este o loterie, pentru că ceilalţi şoferi nu acordă prioritate din bun simţ autobuzelor.

O altă problemă pentru şoferii e autobuz o reprezintă străzile înguste cu maşini parcate pe o bandă. De când s-a închis podul peste Cibin, traficul pe străzile Cantemir şi Săcel a crescut foarte mult. Iar autobuzele Tursib au mari dificultăţi în a trece. Din păcate oamenii din zona respectivă, deşi au curţi, preferă să lase maşinile pe stradă. Iar traficul mereu se blochează.

Clasament

Dacă ar fi să fac un clasament al celor trei tipuri de autobuz care circulă acum în Sibiu, bazat pe experienţa personală, cele verzi electrice sunt pe primul loc. Nu sunt aglomerate, nu poluează, au muzică şi prize USB pentru mobil. Cele albastre sunt pe locul doi, curate, moderne, spaţioase şi oferă condiţii foarte bune de transport. Cele galbene sunt pe ultimul loc. Acestea vor trebui în timp să fie casate sau vândute şi înlocuite cu unele noi. Deşi nu au mulţi ani de la achiziţie, datorită folosirii intense în traficul urban perioada lor de viaţă scade drastic.

Concluzie

Autobuzul reprezintă pentru Sibiu o soluţie bună pentru decongestionarea traficului. Faţă de biciclete şi trotinete este mult mai sigur. Faptul că multe linii au fost extinse este un avantaj. Introducerea de noi autobuze şi creşterea frecvenţei este şi el un atu. Totuşi trebuie continuat programul de modernizare a flotei şi introducerea de noi trasee, poate cu autobuze electrice medii şi în cartiere noi şi zone încă nedeservite. Iar Poliţia ar trebui să fie mai dură cu şoferii care nu dau prioritate autobuzelor.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr va juca miercuri cu FK Csikszereda