-0.9 C
Sibiu
marți, 19 martie, 2024

ŞELIMBĂR: Afacerea „Grădiniţa”

Știri din Județ

În 14 mai, primăria Şelimbăr a încheiat procesul de atribuire a contractului de construcţie pentru o nouă grădiniţă de copii în localitate. Firma aleasă, după modelul procedurii simple – preţul cel mai mic, nu are 8 luni de viaţă. A fost înfiinţată după anunţul Primăriei Şelimbăr că va construi grădiniţa.

Firma Vlarina Srl a apărut în septembrie 2019. Firma are două sedii la Sibiu şi Şelimbăr. La administrator apare un anume Vladimir Cioban, cetăţean din Republica Moldova, localnic de drept în Şelimbăr. Firma figurează cu 3 angajaţi şi pentru a câştiga contractul a oferit 75% din preţul prognozat de proiectantul clădirii. Firma a câştigat contractul în asociere cu firma Stoneborn Srl înfiinţată de Adrian Vasiu în 2011, conform SEAP.

Proiectantul grădiniţei a prevăzut că un buget de 4,194 milioane lei plus TVA e suficient pentru construcţia clădirii pe strada Doamna Stanca cu demisol, parter şi două etaje. În total 1174 mp spaţiu desfăşurat. Dar firma Vlarina Srl asociată cu Stoneborn Srl a oferit un cost de 3,566 milioane lei, ceea ce i-a făcut câştigători cu preţul cel mai mic.

În competiţia pentru construire au bătut alte două firme din Şelimbăr: DVS Concept Invest Srl şi NV Cost Srl, cât şi gigantul CON-A. Preţurile oferite de acestea au fost mai mari.

În mod normal când se angajează un asemenea contract de anvergură, primăriile cer firmelor să facă dovada experienţei, a personalului şi echipamentelor. În acest caz Primăria Şelimbăr nu a cerut nimic în caietul de sarcini. Doar preţul. Din practica altor contracte asemănătoare se ştie că legea permite ajustarea în sus a sumei contractate iniţial cu până la 50% mai ales pentru proiecte care trec de la un an la altul, dar se practică adesea o ajustare de măcar 25-40%. Astfel firma câştigătoare cu un preţ de 75% din valoare prognozată poate primi un spor şi să ajungă şi la 110% din valoare la finalul proiectului.

Filiera Chişinău-Sibiu?

Firma Vlarina Srl a fost înfiinţată în România în septembrie 2019 de un cetăţean din Republica Moldova. Firma Vlarina se descrie pe pagina proprie de Facebook: „lucrăm în zona centru (Braşov, Sibiu, Alba Iulia, Cluj) executăm lucrări de construcţie şi reparaţie drumuri, apă şi canalizare, producem asfalt şi beton în Sibiu (Cisnădie)”. De asemenea firma se laudă cu dezvoltarea unui mega cartier de case în Şura Mare. O grămadă de realizări şi dotări pentru o firmă cu 3 angajaţi şi nici 8 luni de funcţionare. Dar firma face recrutări intense din februarie pentru muncitori şi ingineri din Republica Moldova. Conform anunţurilor firmei, postate pentru moldovenii de peste Prut, firma oferă salarii motivante. Deşi nou înfiinţată, firma Vlarina Srl se pare că este deţinută proprietarii moldoveni ai unei firme mult mai vechi, VilStone.

ACTUALIZARE: Vlarina Srl a folosit un contract de asociere ANULAT

Firma Vlarina Srl a câştigat licitaţia pentru grădiniţă în asociere cu firma Stoneborn Srl, firmă de construcţii. Adrian Vasiu, administrator şi proprietar al Stoneborn Srl ne-a sunat în urma publicării articolului. Omul de afaceri sibian s-a arătat consternat de ce a citit. El a aflat din articol că firma sa apare ca terţ în asociere cu firma Vlarina Srl şi că ar fi câştigat această licitaţie. Vasiu ne-a declarat că cei de la Vlarina au venit la el să facă acest contract acum câteva luni, apoi au spus că nu mai au nevoie de el, pentru că la licitaţia respectivă nu se cere vechime şi experienţă. „Vă arăt dovada anulării contractului nostru de asociere” a declarat Adrian Vasiu. El a spus că va notifica autorităţile despre acest aspect.

ACTUALIZARE 2: Vlarina Srl a precizat că intr-adevar contractul initial cu Stoneborn Srl a fost anulat pe parcursul procedurii. Reprezentantii firmei au precizat ca s-a semnat contractul cu Primaria de unii singuri. Problema aparitiei pe SEAP a firmei terte trebuia corectata de cei autorizati. Firma Vlarina ne-a prezentat si birourile din Selimbar. De asemenea a dat asigurari de calitatea lucrarilor prin specialistii angajati, nu neaparat de vechimea firmei. Reprezentantii firmei ne-au invitat sa urmarim calitatea lucrarilor pe tot parcursul acestora.

Publicitate

5 COMENTARII

  1. Chiar va rog sa megeti pe santier sa vedeti calitatea lucrarilor si faptul ca proiectele nu sunt respectate. Administratorul firmei nu este decat un bisnitar care habar nu are sa faca un plan si isi modifica preturile in functie de vreme. Azi e 1leu, maine isi da deama ca de fapt e 3 lei, poimaine face cu 2 lei ca nu ia nimeni cu 3…dar fura tot ce poate din calitatea si rezistenta casei astfel incat sa fie ieftina. Pt. cei care au crezut in marele plan maret si ideea stralucita cu acest proiect nu am decat un sentiment de mila si compasiune. Pacat ca si auroritatile il sustin prin prisma faptului ca nu exista controale. Si atunci „moldovanu” face legea pe santier dupa propriul lui plac. „Feriti-va de magarus!” Si nu cadeti in mirajul acestui proiect pentru ca in spatele lui nu exista nimic cladit bine si poate cadea in orice moment

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri

Dotări noi la LIA Sibiu de la Rotary