spot_img
9.6 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

ANCHETĂ: Exploatare ilegală la Şelimbăr

Știri din Județ

Publicitate

Pe raza comunei Şelimbăr, anul trecut, a funcţionat, ilegal, o balastieră pe pârâul Seviş. Autorităţile sesizate au dat acum amenzi, iar unele chiar au găsit vinovaţii. Un dosar penal în rem a fost deschis.

Anul trecut, Ocolul Silvic Valea Sadului R.A. a înştiinţat Sistemul de Gospodărire a Apelor Sibiu prin adresa 7018/TL din 14.08.2019 că doreşte să facă lucrări de consolidare a malului drept al pârâului Seviş. SGA le-a dat acordul pentru zona amonte de pod rutier DN1 pentru lucrări de „stopare a eroziunii malului drept”. Doar că în realitate lucrările au fost de exploatare balast. Pe adresa redacţiei am primit sesizări că mai multe camioane pleacă cu balast din acea zonă pentru lucrări pe raza comunei Şelimbăr. Lucrări publice şi private.

În luna mai anul acesta am trimis adrese la mai multe instituţii să vedem dacă exploatarea de tip balastieră este legală. Am mers şi noi la faţa locului. Zona este vizibil exploatată, iar la 100-150 de metri de albie este un depozit proaspăt de balast.

Dosar penal în rem de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale

Primii care au răspuns demersului nostru au fost cei de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, biroul Braşov. Ei ne-au informat că au mai avut plângeri pe această temă şi au desfăşurat un control la faţa locului unde au găsit exploatarea ilegală… dar nu au mai găsit utilajele şi camioanele. Aşa că au sesizat organele de cercetare penală, fiind infracţiune. „Conform prevederilor art. 57 alin 2 din Legea Minelor nr 85 din 2003, activitatea de exploatare a resurselor minerale, fără licenţă sau permis de exploatare, constituie infracţiune, motiv pentru care a fost notificat organul de stat competent” se arată în răspunsul primit de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, biroul Braşov.

Cei de la Apele Române Sibiu au dat amendă

Sistemul de Gospodărire a Apelor Sibiu, care se ocupă de râuri şi albii, au fost în control zilele trecute. Spre deosebire de cei de la Agenţia Naţională de Resurse Minerale, aceştia au găsit vinovatul: Ocolul Silvic Valea Sadului RA. Aceştia nu au respectat aprobarea iniţială din august 2019 şi au făcut o exploataţie, iar balastul l-au mutat la 100-150 m lângă râu. De acolo a fost preluat de camioane pentru diferite lucrări. Conform mai multor şoferi de camion, întrebaţi de reporterul nostru dat drept cumpărător potenţial, balastul extras din râu era de vânzare şi la începutul lunii iunie, fără acte. Nu este clar cărei firme aparţineau şoferii, dar aceştia transportau balastul în Şelimbăr la o lucrare din bani publici. Alţi martori au indicat balastul respectiv că a fost folosit la pietruirea aleilor din Pădurea Şopa, o altă lucrare comandată de Primăria Şelimbăr. Nici aici nu este clar cine execută lucrarea. De altfel, Primăria Şelimbăr nu a răspuns încă solicitărilor noastre, având o tehnică de a răspunde la exact 30 de zile de la solicitare cu răspunsuri evazive despre interpretări de lege privind posibilitatea de a da răspunsuri.

Sistemul de Gospodărire a Apelor Sibiu a constatat: „RPI Ocolul Silvic Valea Sadului RA a realizat lucrări pe malul drept al cursului de apă Seviş” şi „pe malul drept al cursului de apă Seviş la aproximativ 100-150 m s-a înfiinţat un depozit de balast care a fost extras din albia majoră a cursului de apă rezultând o excavaţie de mici dimensiuni în care s-a acumulat apă, această lucrare poate să afecteze malul drept al pârâului. Pentru această lucrare care are legătură cu apele, RPI Ocolul Silvic Valea Sadului RA, nu deţine autorizaţie/aviz de gospodărire a apelor”. SGA Sibiu a dispus să fie pus balastul scos la loc şi a dat o amendă contravenţională de 35.000 de lei.

Garda de Mediu Sibiu a constat de asemenea existenţa exploataţiei.

Cine este vinovat?

Conform celor de la SGA Sibiu vinovaţi sunt cei de la Ocolul Silvic Rău Sadului RA. Acesta este un ocol privat deţinut de primăriile Şelimbăr, Cisnădie, Sadu şi Râu Sadului. Până la apariţia articolul nu am primit niciun răspuns de la aceştia referitor la exploataţie.

Cei de la Agenţia Naţională de Resurse Naturale au trimis sesizare la Parchet fără autor cunoscut, ceea ce presupune deschiderea unui dosar în rem.

Martorii de la faţa locului spun că toate camioanele care au cărat balastul din exploarare aparţineau unei firme din Şelimbăr.

GALERIE FOTO:

balastier
balastiera
balastiera
balastiera
balastiera
balastiera
harta balastiera ilegala GPS
harta balastiera ilegala GPS

ACTUALIZARE FOTO: Fotografie făcută de un cititor SIBIU INDEPENDENT în 16 martie 2020 arată balta formată în exploataţie.

DOCUMENTE:

Agentia Mine
Garda de Mediu Sibiu
SGA SIbiu
SGA SIbiu
Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului