spot_img
12.3 C
Sibiu
miercuri, 08 mai, 2024
spot_img

Dezbatere cu cetăţenii la Şelimbăr pe tema mirosului. Concluzii contradictorii

Știri din Județ

Publicitate

La iniţiativa locuitorilor din Şelimbăr, Mohu şi Bungard astăzi de dimineaţă, la Primăria Şelimbăr, sala de Consiliu Local a fost deschisă oamenilor şi invitaţilor de la instituţii şi presei pentru a discuta cauzele mirosului urât care a cuprins de câteva luni comuna Şelimbăr.

Publicitate

Peste 200 de locuitori din comună au semnat o petiţie pe care au înaintat-o la diferite instituţii abilitate pentru a afla cauza mirosului şi ce măsuri se iau. Răspunsurile au venit gen „nu e de competenţa noastră” sau majoritatea s-au mulţumit să trimită petiţia mai departe la Primăria Şelimbăr, deşi aceştia o aveau şi ei.

Primarul Marius Grecu le-a propus reprezentanţilor semnatarilor petiţiei să organizeze această întâlnire cu instituţiile şi presa. La invitaţia primarului au venit reprezentanţi Apă Canal SA, DSP, DSVSA, Garda de Mediu, Apele Române.

„Apă Canal sunt eu”

Din start discuţia a pornit greşit. Vasile Maier, directorul Apă Canal SA, singurul şef de instituţie prezent, în afara primarului Grecu, a explicat că pentru miros nu e de vină firma pe care o conduce şi nici staţia de epurare dinspre Mohu. A lăudat Primăria Şelimbăr pentru modernizarea pompelor de pe strada Cloşca şi Triajului. Apoi a pus mirosul pe seama ţăranilor care dau toamna cu bălegar pe câmp. „Poate cetăţenii din oraş care s-au mutat într-o comună au venit cu alte cerinţe decât viaţa la ţară” a spus Maier. Şi sala a explodat… partea cetăţenilor. După un şir de acuze reciproce între cetăţeni şi el care ştie mai bine cum este viaţa la ţară, oamenii au spus şi ei ce au citit în presă şi ce au văzut pe teren: mirosurile vin de la staţia de epurare, pe râul Cibin. Maier a izbucnit într-un acces de furie şi a spus că îi dă în judecată pe cetăţenii care au afirmat asta. Că ei nu ştiu. „Apă Canal sunt eu!” va rămâne memorabil strigătul directorului Vasile Maier, precum Louis XI…

Nasul – aparatul omologat de testare al Gărzii de mediu

La şedinţă, reprezentantul Gărzii de Mediu Sibiu s-a plâns că sunt puţini comisari în judeţ şi au foarte multe plângeri de la oameni. Altfel spus i-a certat un pic şi el pe cetăţeni că le ocupă timpul, care era dedicat controalelor la agenţie economici şi nu numai. El a afirmat că nu au laborator mobil de testare a calităţii aerului şi folosesc… nasul. Iar după nasul fiecărui, unora le miroase, altora nu. A urmat evident un ping-pong cum angajaţilor Apă Canal nu le miroase, dar cetăţenilor da.

S-a dezvoltat teoria că mirosul vine de la staţia de epurare Apă Canal SA, dar el ar putea intra în staţie pe canalizare de la un agent economic situat în Sibiu. Mai mulţi cetăţeni, inslusiv primarul Grecu, au susţinut teoria că odată cu redeschiderea tăbăcăriei PIM SA din Guşteriţa au apărut aceste mirosuri. „Poate este o coincidenţă, poate nu” a spus primarul. Reacţia repretentantului Gărzii de Mediu pe subiect a fost suprinzător de virulentă în apărarea agentului economic, deşi a recunoscut că nu a făcut niciun control acolo, de când sunt sesizările cu mirosurile. Primarul Grecu a declarat că va face adrese scrise la Garda de Mediu şi Apă Canal SA să verifice şi această ipoteză. Directorul Maier (Apă Canal) s-a declarat interesat de idee şi a spus că va verifica personal situaţia.

Spălatul pe mâini – sport instituţional

În afară de Primăria Şelimbăr, care s-a implicat în modernizarea pompelor din Şelimbăr şi care anul acesta a prins în buget pentru Mohu şi Bungard modernizarea reţelei de canalizare cu 4,5 milioane lei, restul instituţiilor s-au jucat de-a înaintatul hârtiilor. Spre exemplu, Direcţia de Sănătate Publică s-a spălat pe mâini şi după 30 de zile a răspuns cetăţenilor că problema nu e de competenţa lor. ” Identifică problemele de sănătate publică sau ameninţări la adresa sănătăţii unei comunităţi ” scrie în atribuţiile DSP.

Cei de la Apele Române au răspuns SIBIU INDEPENDENT în decembrie 2019 că au amendat APĂ CANAL SA pentru o deversare accidentală la Staţia de Tratare a Apei de la Cisnădie. Cea care a înroşit râul. Reprezentantul lor la şedinţă a declarat că au o echipă operativă gata să vină să ia probe din râul Cibin oricând sunt sesizaţi de cetăţeni. Dar au spus că pot oferi informaţii din buletinele de analiză, nu o copie a acestora, pentru că nu este publică (!?).

Garda de Mediu a declarat că au controlat şi nu au găsit nimic contrar legii.

Primarul Şelimbărului a oferit să plătească Primăria un laborator privat, ales de cetăţeni, care să testeze calitatea apei din râul Cibin. Cetăţenii au prezentat şi video şi au spus că acum două seri erau lângă gura de deversare a staţiei de epurare şi mirosea îngrozitor. Primarul Grecu a spus după şedinţă că Poliţia Locală l-a sesizat de mirosul care iese în momentul când seara se fac anumite deversări programate în râul Cibin de la staţia de epurare. Cei de la Apă Canal SA s-au apărat în şedinţă şi au spus că staţia nu a fost amendată niciodată, deci totul este conform legii.

Cetăţenii cu „putoarea”, instituţiile acoperite de hârtii

„Are ştampilă de unde a deversat” spunea la un moment dat în şedinţă un reprezentant al Gărzii de Mediu. „Are şi semnătură pe hârtie”. Din păcate, cum au sesizat şi cetăţenii prezenţi, la nivel instituţional totul se rezumă la acoperirea cu hârtii. Dar localnicii au rămas cu mirosul îngrozitor. La ieşire din şedinţă erau deziluzionaţi de atitudinea de „moşier” a reprezentanţiilor instituţiilor. „Oare mă dă în judecată?” spunea o doamnă, apropo de ameninţarea directorului Maier. Cert este că diseară, când deschid geamul, oamenii trebuie să îl închidă rapid, să nu respire aerul care aduce aminte de moarte… În timp ce autorităţiile se plâng ba că nu au destul personal, ba că nu au aparate omologate, ba că nu au echipament mobil, dar au toate hârtiile în regulă!

FOTO: Dezbatere Şelimbăr

WhatsApp Image    at
WhatsApp Image    at
WhatsApp Image    at
Publicitate

1 COMENTARIU

  1. Maier! Esti liber sa crapi! Cam cum ai vrea sa taxezi Selimbarul cu facturi lunare? Va bateti efectiv joc! Fava apel din nou locuitorilor Com. Selimbar sa nu achite absolut nicio mizerie pe ultimele 6 luni si sa procedam la infintarea unei asociatii cu reprezentant decidat care sa ne reprezinte in Tribunal. Nesimtirea nu mai are nicio limita. La vara o sa crapam!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Ultimul meci acasă pentru CSC Șelimbăr

EDITORIAL: Anul de cotitură pentru Sibiu