12.3 C
Sibiu
joi, 28 martie, 2024

BOIŢA: Sătenii se revoltă şi îşi apără dreptul de proprietate

Știri din Județ

Comuna Boiţa din judeţul Sibiu a fost de ieri teatrul unui mega scandal între săteni şi firma Porr Construct, care lucrează la autostradă. Oamenii reclamă că firma a executat lucrări pentru utilităţile necesare autostrăzii pe pământurile lor, fără avize, ilegal. Firma se apără că a fost o eroare de proiectare a utilităţilor. Iar primarul Nicolae Mohor spune că nu ştia de situaţie şi a aflat abia astăzi.

Mai mulţi săteni din Boiţa ne-au sunat la redacţie pentru a reclama că firma Porr, care lucrează la autostrada Sibiu – Piteşti, au extins lucrările pe terenurile lor. Oamenii nu se găsesc în lista de terenuri propuse la expropriere. Dirigintele de şantier pentru secţiunea utilităţi a firmei Porr Construct ne-a declarat că este o eroare de proiectare şi lucrurile se vor lămuri săptămâna viitoare. „Nu trebuie să facem caz prea mult. Reţeaua de utilităţi a fost proiectată greşit se pare. Oamenii vor fi expropriaţi” ne-a declarat dirigintele de şantier.

În realitatea, săpăturile au început de ieri pe terenuri nepropuse la expropriere, distrugându-le. Oamenii din sat au văzut lucrările şi au cerut firmei să se oprească. După ore bune de negocieri şi ameninţări că vor sechestra utilajele, firma Porr s-a retras de pe terenurile respective, unde trăgea utilităţi pentru autostradă.

Primarul nu ştia nimic

Contactat de Sibiu Independent, primarul Nicolae Mohor a spus că nu ştia nimic. El a fost prins azi toată ziua cu o inspecţie. „Au venit astăzi la mine doi reprezentanţi de la firma Porr şi mi-au spus că traseul utilităţilor va fi modificat. Eu le-am spus să meargă la proiectant şi să vadă ce terenuri vor fi afectate, apoi să facem o şedinţă cu proprietarii şi CNAIR să demareze procedurile de expropriere. Acum aflu că ei deja au săpat terenurile ne-expropriate! Instituţiile în drept să îşi facă datoria. Ei autorizaţia iniţială o au de la Consiliul Judeţean Sibiu” a declarat primarul Mohor pentru Sibiu Independent.

Mai mulţi proprietari de terenuri din zonă au fost astăzi la primăria Boiţa cu o petiţie. Ei au cerut să vadă autorizaţiile de construcţie pentru săpături pentru terenurile lor şi unde sunt actele de expropriere pentru că ei nu au semnat nimic. Ei s-au arătat nemulţumiţi de neimplicarea primarului în chestiune.

Expropriaţi şi nu prea

Cu acest prilej alţi cetăţeni din comună ne-au spus că terenurile lor sunt pe listele de expropriere şi pe ele deja se lucrează la autostradă, dar nu au primit niciun leu despăgubire. „Ce vă miraţi? Cei expropriaţi pe tronsonul Sebeş-Turda, unde e aproape gata autostrada, nici acum nu şi-au luat banii. Cei din Boiţa sunt pe o listă. Acum patru zile abia, am primit de la Guvern acea listă. Este vorba de cei cu terenuri sub autostradă, nu cei cu terenurile pe care se sapă acum pentru utilităţile autostrăzii şi care nu apar pe nicio listă de expropriere” a declarat Mohor.

Cetăţenii din Boiţa ne-au cerut să sesizăm organele de control pentru că nu vor permite utilajelor să le mai intre pe terenuri. Ei vor cere şi despăgubiri pentru distrugerea terenurilor, unele fiind inundate din cauza lucrărilor. Lucrările făcute ieri şi astăzi acolo fiind ilegale, susţin oamenii din sat.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri