4.1 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Rezultate supriză la cel mai mare sondaj stradal electoral realizat de SIBIU INDEPENDENT!

Știri din Județ

Ziarul SIBIU INDEPENDENT a realizat sâmbătă, din oficiu şi cu forţe proprii, cel mai mare sondaj de opinie electoral, STRADAL, din municipiul Sibiu. 604 respondenţi din toate zonele municipiului Sibiu, din diferite categorii de vârstă, au fost chestionaţi despre intenţia de vot la alegerile locale din 27 septembrie. Rezultatele sunt surprinzătoare. Marja de eroare este de 1,2%.

Am selectat, cu sprijinul unui specialist american în domeniu, modul de implementare al chestionarului în Sibiu. Au fost alese 10 locaţii cheie din 10 cartiere sibiene. Numărul de chestionare a fost divizat în funcţie de populaţia cu drept de vot din respectivele cartiere. Dincolo de detaliile tehnice, sondajul are un grad mare de încredere şi o marjă mică de eroare. Dar reflectă situaţia la zi a intenţiei de vot a sibienilor, care se mai poate schimba până în 27 septembrie, ziua votului.

Bătălie la fotoliul de primar

Pentru prima dată din anul 2000, când Iohannis învingea în turul 2, candidatul PSD, Ioan Cindrea şi câştiga Primăria Sibiu, avem o luptă strânsă pentru postul de primar la Sibiu. Astrid Fodor, primarul FDGR în funcţie este cotată cu 30,46% intenţie la vot, fiind puţin depăşită de candidatul PNL, Adrian Bibu cotat cu 33,77%. Disputa între PNL şi FDGR este o premieră în istoria politică locală, cele două partide colaborând până acum. Se pare că şi vizita de sâmbătă seara a preşedintelui Iohannis a avut rolul de a transmite un semnal în rândul populaţiei pentru viitorul oraşului.

Pe locul 3 în intenţia de vot avem o surpriză de proporţii: Christian Hirsch, candidatul Partidului Verde este cotat cu 9,93% din intenţia de vot. El a depăşit şi candidatul USR-Plus, Raul Apostoiu, cotat cu 9,27%. Asta în condiţiile în care Hirsch nu a făcut campanie deloc, spre deosebire de USR-Plus. În chestionare se vede o tendinţă în jurul la 10% din sibieni care aleg Partidul Verde la toate forurile locale şi judeţene. Un scor foarte mare pentru un partid puţin vizibil electoral.

O altă supriză este clasarea pe locul 5 cu 7,28% intenţie de vot a lui Horaţiu Marin, candidat ALDE. Apariţia candidaturii lui Marin este foarte recentă, dar deja în creştere în intenţia de vot. El a depăşit candidatul PSD, Cătălin Stanciu, cotat cu 5,96% intenţie de vot. Dezamăgirea cea mai mare vine la candidaţii Pro România şi PMP, ambii cotaţi cu scoruri sub 2%, de altfel o tendinţă şi la Consiliul Local, Judeţean şi Preşedinte Consiliul Judeţean.

Un viitor Consiliu Local colorat altfel

La ora actuală FDGR deţine majoritatea simplă în Consiliul Local Sibiu, restul locurilor fiind împărţite între PSD şi PNL. Din intenţia de vot, chestionată de SIBIU INDEPENDENT stradal, se configurează un nou Consiliu Local dominat de PNL cu 41,72%. FDGR pierde pentru prima oară din 2004 majoritatea şi scoate un scor de 20,53%. Un scor cu 10 procente sub cel al primarului FDGR, Astrid Fodor. USR-Plus este cotat cu 13,91%, adică peste candidatul său la Primărie. Iar Partidul Verde scoate 9,27% fiind din nou o surpriză.

ALDE şi PSD obţin fiecare 5,96% intenţie de vot. Pentru ALDE este un scor bun care ar da şansa unui consilier local. Pentru PSD este un scor dezastru pentru că ar reduce la 1 numărul actual de consilieri locali.

Daniela Cîmpean, fără emoţii la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean

Din tot sondajul stradal SIBIU INDEPENDENT reiese că un singur candidat nu va avea emoţii în 27 septembrie: Daniela Cîmpean. Liberala este cotată cu 53,64% intenţie de vot în rândul sibienilor. Şi cum votul oraşului Sibiu reprezintă aproximativ 40% din toate voturile din judeţ, iar majoritatea primăriilor din judeţ au conduceri PNL, rezultă că va câştiga aceste alegeri fără emoţii. Evident, dacă nu intervine ceva.

Daniela Cîmpean este urmată de Gabriel Tischer (FDGR) cu 11,26% intenţie de vot, Cosmin Balcu (ALDE) 9,27% şi Iulian Topliceanu (Partidul Verde) cu 8,61%. Supriza Partidului Verde de la Consiliul Local o regăsim şi la Consiliul Judeţean. Se remarcă totuşi creşterea adusă de Cosmin Balcu pentru ALDE în intenţia de vot, ţinând cont că acesta abia şi-a anunţat candidatura. USR-Plus şi PSD obţin scoruri foarte slabe. Sondajul a arătat că adesea votanţii USR-Plus la Consiliul Local şi Judeţean, nu aleg candidaţii partidului pentru Primar şi Preşedinte CJ, ci pe cei ai PNL sau FDGR.

Cât priveşte intenţia de vot a sibienilor pentru Consiliul Judeţean sondajul aduce şi aici mari suprize. PNL ar obţine 43,05% din voturi. Dacă socotim şi voturile potenţiale din judeţ sunt şanse mari ca PNL să reuşească o premieră: majoritate în Consiliul Judeţean. FDGR are 17,22% intenţie de vot. Ştiind că în judeţ obţin puţine voturi de obicei, din lipsă de organizaţii, rezultă un procent final de aproximativ 10%, ceea ce este mult sub actualul număr de locuri. USR-Plus este cotat de sibieni cu 12,58%, iar Partidul Verde cu 10,6%. ALDE depăşeşte PSD, fiind cotat cu 8,61% versus 5,96%. Votul final în cazul ultimelor partide este influenţat de intenţia de vot din restul judeţului, dar schimbările nu pot fi majore. Tendinţa în scădere a PSD văzută la alegerile europarlamentare şi prezidenţiale continuă, se pare. Revigorarea ALDE după apariţia noilor candidaţi este semnificativă.

Concluzii: Sondajul şi votul

Orice sondaj de opinie, fie şi al nostru, realizat strict şi pe mulţi respondenţi, indică o imagine a intenţiei electoratului la un anumit moment. Campanie pre-electorală şi electorală vor putea schimba aceste scoruri, în funcţie de declaraţiile şi faptele candidaţilor. Votul final din 27 septembrie va arăta cine sunt câştigătorii.

Publicitate

1 COMENTARIU

  1. De cand au citit cei de la PNL ca si Verzii contează, capetele luminate care conduc campania domnului Bibu au si afișat în prezentarea lui sloganul „Sibiul Verde” care apartine de fapt Partidului Verde, conștienți fiind ca de fapt cu ei Sibiul ar deveni CENUSIU, inbacsit si plin de betoane . În realitate lor li se potriveste sloganul „Disperarea când imi vine fur sloganul de la tine „

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș