5.2 C
Sibiu
joi, 18 aprilie, 2024

ANALIZĂ: 11 candidaţi la postul de primar al Sibiului

Știri din Județ

Luni seara a avut loc în curtea Colegiului Octavian Goga din Sibiu un eveniment istoric: prima dezbatere electorală după peste două decenii în Sibiu. Evenimentul a avut ca temă educaţia şi a fost organizat de elevi. Da, de elevi de liceu organizaţi sub egida Consiliului Judeţean al Elevilor (CJE) Sibiu. Preşedintele CJE, Suciu Şerban, alături de colegii din conducerea organizaţiei, au invitat toţi candidaţii la funcţia de primar ai Sibiului. Şi, surprinzător, 11 din 12 au răspuns invitaţiei, chiar şi doi candidaţi independenţi la Consiliul Local Sibiu.

Elevii au formulat 7 întrebări pentru toţi candidaţii. În cele ce urmează încercăm o analiză a candidaţilor pe baza prestaţiei la eveniment. Înregistrarea video a transmisiei în direct este disponibilă la articolul despre eveniment unde se pot vedea toate răspunsurile. Fiecare candidat la Primărie a venit cu un viitor consilier local, unii dintre aceşti răspunzând la unele dintre întrebări. Analiza o facem în ordinea în care au fost aşezaţi candidaţii în urma tragerii la sorţi.

Cătălin Stanciu (primar, PSD): A avut răspunsuri din programul său electoral. Spre final consilierul său a plecat, nu ştim din ce motive, dar nu a dat bine, mai ales că organizatorii s-au încadrat în programul anunţat la minut. Stanciu a venit cu idei de proiect concrete şi la subiect, dar i-a lipsit charisma şi tonul vocii a fost şters.

Raul Apostoiu (primar, USR-Plus): A răspuns adesea pe chestiuni ce nu ţin de municipiul Sibiu, ci de judeţ. De altfel asta a fost o problemă şi la alţi candidaţi. Norocul lui a fost cu Diana Mureşan, candidat la Consiliul Local, care a răspuns mai punctat la unele întrebări, în locul lui.

Fraţii Zara (primar, BUN): Pe ei nu poţi să îi analizezi decât la pachet. De câţiva ani fraţii Zara tot încearcă să ajungă să fie aleşi şi candidează. Acum unul la primar, altul la preşedinte de Consiliu Judeţean. Mai mult a vorbit fratele mai mic, care nu era invitatul principal. A vorbit doar din amintiri de proiecte ce le-a făcut el acum 10 sau 7 ani.

Lucian Trancă (primar, PER): Un individ şters ca şi prezenţă şi discurs. Sincer nu am reţinut nicio idee notabilă de la el.

Horaţiu Marin (primar, ALDE): Omul a venit pregătit. La costum, cravată şi însoţit de un coleg candidat la Consiliu Local, cadru universitar. El a dat majoritatea răspunsurilor, pe un ton ferm. Fără foi în faţă, scurt şi la subiect. Am remarcat că de două ori doamna primar Fodor i-a dat dreptate. Marin a propus concret ca şcoala să înceapă după alegerile locale, pentru a fi timp de organizare contra pandemiei şi a nu risca infectarea copiilor.

Astrid Fodor (primar, FDGR): Fiind din poziţia de primar în funcţie Astrid Fodor s-a folosit în răspunsuri de cifre din investiţiile făcute în educaţie. A avut o prezenţă charismatică, liniştită şi fără a răspunde la unele mici împunsături de la liberali. Nu a vorbit de promisiuni, ci mai mult de ce a făcut până acum pentru educaţie. Spre surpinderea multora, Fodor a susţinut şi ea ideea ca şcoala să înceapă după alegerile locale.

Christian Hirsch (primar, Partidul Verde): Omul a vorbit mai întâi cu emoţie, apoi pe parcursul dezbaterii a punctat câteva idei… verzi! A fost ajutat şi de prezenţa lui Stelian Ticuşan, candidat la Consiliul Local Sibiu care a şi impresionat cu scurta poveste a fiului său.

Adrian Bibu (primar, PNL): Principalul contra-candidat pentru Astrid Fodor, conform sondajelor, iniţial nu confirmase prezenţa. Dar a apărut la eveniment alături de candidatul la Consiliul Local, Alexandru Dumbravă, actual Inspector Şcolar General. Dumbravă a şi punctat câteva idei concrete de proiecte necesare pe educaţie. Bibu a avut un discurs generalist, populist şi destul de aspru. Ascultându-l mi-am adus aminte de tonul vocii unui căpitan de companie de când eram în armată. El a spus de câteva ori că se bazează pe specialiştii din jurul lui.

Radu Szekely (consilier local, independent): Profesor de meserie, Szekely a avut poate cel mai tehnic discurs dedicat educaţiei. S-a observat că ştie despre ce vorbeşte, deşi multe exemple educaţionale oferite erau din Occident.

Ingrid Höhr (primar, PMP): O doamnă fără vlagă şi discurs. Noroc cu consilierul său care a răspuns destul de bine la subiect şi la mai toate întrebările. Răspunsurile ei au fost adesea pe lângă subiect şi cu exemple neconcludente din Germania.

Dorin Cioabă (primar, Partida Romilor): Acest candidat a dat o lecţie celorlalţi de comportament civilizat şi discurs la subiect. Nu a reuşit să se încadreze în timpul de un minut oferit de organizatori, dar a oferit exemple şi idei de proiecte la subiect, normal insistând pe problematica romilor.

Teodor Ancuța (consilier local, independent): Deşi are o vastă experienţă în mediul de afaceri românesc, acest candidat a vorbit toată seara din exemple oferite de fiica sa, profesoară în Statele Unite. Ar fi dorit să transforme Sibiul într-un oraş american, aşa a lăsat impresia.

Alexandru Tomașevschi (primar, PRO România): Un candidat cu răspunsuri vagi, vorbind rar, parcă ne aduceam aminte de Iohannis. Poziţia în banca oferită de organizatori nu era cea mai potrivită, dar am apreciat că a venit la costum.

Aceştia au fost candidaţii. Per ansamblu unii au venit cu idei concrete de proiecte, alţii au aberat cu exemple din ţări străine, iar unii, sincer, nici nu cred că ştiu la ce funcţie candidează şi ce înseamnă asta. Principalii candidaţi, conform sondajelor, au venit bine pregătiţi şi au avut o ţinută decentă şi un discurs destul de coerent şi clar exprimat.

A fost o dezbatere fără scântei, decentă şi aplicată pe subiectul educaţie. Felicitări organizatorilor!

Înregistrarea întregii dezbateri:

https://www.facebook.com/cjesibiu/videos/2953875344724483/

Publicitate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

SIBIU: Primăria bagă bani în stâlpi de informare