spot_img
15.2 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Fodor şi Cîmpean sau de ce preferăm femeile la conducere

Știri din Județ

Publicitate

Sibienii, şi nu mă refer doar la oraş, ci la tot judeţul, au o înclinaţie în ultimii ani spre lideri femei. La Primăria Sibiu o avem pe Astrid Fodor, la Consiliul Judeţean, pe Daniela Câmpean. Am avut şi femei prefect şi avem femeie deputat şi vicepremier. Nu ducem lipsă de bărbaţi în politică, dar parcă, spre deosebire de multe judeţe, stăm mult mai bine la egalitatea de şanse în politică. Deşi, realitatea cotidiană a acestor femei în politica locală sibiană este mult mai dură decât a unui bărbat politician.

Totuşi, avem un electorat care s-a maturizat politic şi acceptă că un om valoros la conducerea unei instituţii, poate fi ales indiferent de gen sau religie. Totuşi la acest capitol încă mai suntem tributari unor percepţii învechite. Spre exemplu, dacă un candidat stă la dreapta Mitropolitului este mai bine văzut, decât unul susţinut de lideri ai comunităţilor de neo-protestanţi (pocăiţi) şi cu mult mai bine decât unul ateu.

Revenind la femeia în politică, al doilea sondaj stradal realizat în această campanie de SIBIU INDEPENDENT în municipiul Sibiu a arătat că sibienii preferă în continuare femeile la conducere şi stabilitatea. Se ştie că oamenii din zona Sibiului nu îşi schimbă uşor preferinţele. Au făcut în anul 2000 o schimbare şi încă mulţi dintre ei sunt mulţumiţi de ea.

La nivelul conducerii judeţului situaţia este dictată de oraşul Sibiu doar în proporţie de o treime, restul voturilor fiind din alte localităţi. Totuşi, Daniela Cîmpean, deşi la primul ei vot direct, stă pe o poziţie fruntaşă conform sondajelor. Susţinerea partidului din tot judeţul, în cazul ei, este vizibilă. Dar, ca şi Astrid Fodor la Primăria Sibiu, Daniela Cîmpean pare să tragă partidul în sus. Sunt aşa numiţii „politicieni-locomotivă”. Au ambele o imagine bună în comunitate şi au argumentul proiectelor realizate. Iar aceste aspecte fac viaţa dificilă celorlalţi contra-candidaţi.

Mai sunt 10 zile până la alegeri. Normal că orice candidat are şanse până la închiderea secţiilor de vot. Apoi aflăm conducătorii pe următorii patru ani. Anul acesta în judeţ au apărut tot mai mulţi candidaţi femei de la diferite partide. Pe exemplul tandemului Astrid Fodor – Daniela Cîmpean au apărut candidate la primării de oraşe şi comune din judeţ.

Dar nu trebuie să uităm că nu ne alegem conducătorii pentru că sunt femei sau ortodocşi sau… ci pentru cum pot ei conduce localitatea sau judeţul nostru. Până la urmă, ne dorim de la conducători să ne facă tuturor viaţa mai bună! Eu, recunosc, văd în multe femei lideri mai buni decât majoritatea actuală a bărbaţilor din politică. Şi, poate, peste câţiva ani, România va alege primul preşedinte femeie, de ce nu, tot din Sibiu?!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului

Floriile, sărbătoarea Regelui care vine…