spot_img
5.2 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: PRIDE sau Cuvioasa Parascheva?

Știri din Județ

Publicitate

Cumva, zeloţii ortodocşi de prin Sibiu au găsit zilele acestea de cuviinţă să mai aducă un argument contra existenţei coronavirusului prin faptul că la noi se desfăşoară un festival LGBTQ+ în timp de la Iaşi, credincioşii non-ieşeni, nu au voie la pupat moaştele Cuvioasei Parascheva. Suntem, din nou, aruncaţi de câţiva lideri de opinie ortodocşi, fie ei preoţi, călugări sau simplii credincioşi într-o falsă contradicţie. Argumentul că nu pot pupa moaştele din cauza COVID, dar la Sibiu poate avea loc un prim festival al comunităţii LGBTQ+ este fals. Şi ortodocşii ştiu că este fals, pentru că festivalul de la Sibiu este ONLINE. Iar pupatul moaştelor este LIVE.

Dar există o plăcere aproape sado-masochistă în rândul ultra-ortodocşilor românie de a demoniza tot ce nu corespunde doctrinei lor teologice. Ori în Uniunea Europeană, mileniul III, aceste uri de rasă, etnie, religie sau orientare sexuală nu îşi au locul. Trebuie cumva să convieţuim cu toţii.

Nu intru aici în analiza celor două tabere, ci ideea în sine de a demoniza o masă de oameni, doar pentru că nu îţi seamănă, mă duce cu gândul la Evul Mediu. Pentru mine, contrastul punctat de ortodocşii sibieni pe Facebook este unul fals, nu doar din prisma online-live a celor două evenimente, ci pentru că este loc de toate opiniile şi credinţele la noi în ţară… în armonie!

Că nu am citit nicăieri vreo predică a lui Isus contra oamenilor pe criterii de rasă, etnie sau orientare sexuală. Asta a făcut-o biserica vreo 2000 de ani după el. Dar poate este timpul şi la noi, ca ortodoxia „calea dreaptă” să îmbrăţişeze în sânul său toţi oamenii, indiferent de orientare.

Este dreptul ortodocşilor să pupe moaşte sfinte, aşa cum este şi al comunităţii LGBTQ+ să se manifeste. Eu unul mai aştept în era post-COVID şi o paradă LGBTQ+ pe pietonala Bălcescu, la care preoţii ortodocşi să aplaude de pe margine. Să fim iubiţi!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului