5.1 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

Proiectul „Hrana va câștiga războiul” s-a încheiat la baza de instrucție din Daia

Știri din Județ



Vineri, 30 octombrie a avut loc etapa culinară a proiectului Muzeului Național Brukenthal Food will win the war care a făcut, de această dată, parte dintr-o serie amplă de activități.
În baza militară de la Daia a avut loc un exercițiul militar al zilei ce a fost urmat de vizionarea expoziției documentare „Food will win the war” (care în perioada 30.10 – 1.11 s-a mutat din Piața Mare a Sibiului la sediul Academiei).


A urmat o demonstrație privind folosirea bucătăriei mobile de campanie, în zilele noastre.
Cu acest prilej, rectorul Academiei Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu din Sibiu a declarat: Suntem bucuroși că iată împreună cu Muzeul Național Brukenthal am organizat acest proiect inedit. Hrana este primul aspect ce trebuie avut în vedere în managementul dezastrelor. În vreme de criză suntem cu toții soldați, ne adaptăm unei noi discipline și ne asumăm rolul în strategia supraviețuirii.

Moralul unei armate este strâns legat legat de hrana pe care o primește însă, de asemenea, accesul la hrană este un drept uman elementar, esential vieții înseși.


Participant la evenimentul culinar din baza Academiei de la Daia, domnul Marcel Constantin Luca, vicepreședinte al Consiliului Județean Sibiu, a declarat: Din nou Muzeul Național Brukenthal ne invită la un eveniment culinar dar și muzeistic de mare valoare. Sunt impresionat că iată în colaborare cu Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu se organizează aici, în această bază extraodinară acest eveniment care intră și în cadrul proiectului de dezvoltare a Consiliului Județean Sibiu, prin promovarea gastronomiei.
Meniul mesei oferit prin proiect a cuprins: ciorbă de pui, friptură de porc cu varză călită, plăcintă cu mere, măr și biscuiți Brukenthal, fiind co-finanțat de Asociația Fondului Cultural Național și sponsorizat de Boromir și Amylon.


Au participat 150 de studenți și cadre militare de la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.
De asemenea, la eveniment au fost prezenți General Prof. univ. dr. Ghiță Bârsan, Rectorul Academiei Forțelor Terestre, domnul Marcel Constantin Luca, Vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu și domnul Mircea Ureche, Director General al Amylon Sibiu.


Din partea Muzeului Național Brukenthal au participat dr. Raluca Teodorescu, Șef Secție Muzeul de Istorie și dr. Alexandru Chituță, Șef Secție Educație, Marketing și Comunicare.


Raluca Teodorescu a menționat faptul că: Acest proiect este ultimul din seria proiectelor dedicate evoluției gastronomiei (au fost înainte cele dedicate perioadei medievale, baroc și contemporane). Acesta intitulat Food wiil win the war surprinde mai multe aspecte legate de hrană în perioade de criză, strânsa conexiune dintre rațiile de război și gândirea modernă pentru nutriție dar și continuarea luptei pentru economisirea alimentelor.
Domnul Alexandru Chituță, șeful secției Marketing a prezentat etapele proiectului: Iată că și în această perioadă am reușit să reailzăm încă un eveniment de succes. Coordonat în aceste condiții de răspândire a pandemiei, am realizat activitățile propuse, două expoziții în aer liber și în mediul online, un catalog tipărit și postat și pe site-ul Muzeului ce conține rețete preponderate din al Doilea Război Mondial dar și o secțiune de digitizare a unor piese din patrimonial Muzeului Național Brukenthal și materiale educative pentru copii. Totodată am avut și o latură socială de distribuire a alimentelor unor persoane sărace din municipiul Sibiu.

Foto: Răzvan Negru și Daniela Oană

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș