spot_img
8.1 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

Staţia de tratare deşeuri naşte noi polemici

Știri din Județ

Publicitate

Consiliul Judeţean Sibiu, întrunit ieri în şedinţa extraordinară, avea printre altele pe ordinea de zi un proiect de achiziţie a 5 hectare de teren la Cristian de la un investitor privat pentru construcţia unei instalații de tratare mecano-biologică (TMB). Această staţie de tratare a deşeurilor din containerul negru este parte a unui plan mai amplu din fonduri europene pentru managementul deşeurilor.

Iniţial staţia a fost propus să se construiască la Şelimbăr, la limita cu Tălmaciu. S-au făcut chiar demersuri de a trece terenul din domeniul public al Şelimbărului la Consiliul Judeţean. Dar petiţiile cetăţenilor care s-au opus locaţiei alese a făcut pe cei din Consiliul Judeţean să caute alte zone unde poate fi amplasată. După mai multe refuzuri de la alte comune din zonă s-a ajuns la un investitor privat din Cristian care este dispus să vândă 4,9 hectare de teren la un preţ estimat de 1,1 milioane euro conform evaluării independente. Terenul a fost contopit din 10 parcele achiziţionate în timp de firma Roswiss Srl, firmă implictă în producţia de carne de vită, cu un punct de lucru la Marpod. Firma plănuia să construiască aici un abator de carne ecologic, dar au decis să renunţe la investiţie şi au scos terenul la vânzare.

Discuţii în plenul Consiliului Judeţean

După discuţiile anterioare din comisii, ieri în cadrul şedinţei online de Consiliu Judeţean, Daniela Cîmpean a decis să retragă proiectul de pe ordinea de zi pentru ca toţi consilierii să aibă timp să studieze documentaţia pusă la dispoziţie cu 3 zile înainte. La finalul şedinţei Gabriel Tischer a dorit să puncteze câteva aspecte legate de această achiziţie: „Nu dorim amânarea proiectului, dar ne dorim o abordare prudentă şi responsabilă în cheltuirea banului public” El a citat un raport al Direcţiei Tehnice a CJ din februarie 2020 care stipula că pentru această staţie este nevoie conform cerinţei fondurilor europene un teren de minim 30 hectare. Tot de pe siteul CJ, Tischer a citat un alt document care stipulează la condiţiile de eligibilitate necesitatea unui teren de 15-20 hectare. „Iar astăzi noi discutăm de un teren de 5 hectare în condiţiile în care în Planul Judeţean de Gestionare a Deşeurilor menţionează că locaţia pentru construirea TMB va fi identificată pe baza studiilor de teren elaborate în etapa studiului de fezabilitate. Şi de aici întrebările noastre legitime: Dacă suprafaţ de teren pe care vrem să o achiziţionăm de 5 hectare este suficientă? Dacă topografia acestui teren este pretabilă, fiindcă este un triunghi? Şi ce se întâmplă dacă achiziţionăm acest teren şi studiul de fezabilitate spune că ne trebuie un teren mai mare?” a întrebat Tischer.

Daniela Cîmpean, preşedinta CJ Sibiu a replicat: „De aceea, am explicat de la început, deşi existau voturi care să facă acest proiect să poată fi trecut, am găsit că este necesar ca toată lumea să fie împăcată cu cuvântul pe care şi-l exprimă şi la momentul în care îşi exprimă votul să aibă toate nelămurilele, lămurite. Vă asigur că abordarea pe care o avem, nu numai în acest proiect, ci în toate, este una prudentă şi responsabilă”.

La final a interveni pe aceeaşi temă şi Adrian Echert. El a postat mai apoi pe Facebook concluzia sa: „Aici am avut un amendament încă din comisie – de a trece în hotărârea de CJ că achiziția finală de teren va fi făcută doar dacă și proiectul se aprobă de către Comisia Europeană, lucru care ar fi diminuat riscul. O notă importantă ar fi ca și costul terenului este eligibil pentru a fi acoperit de fond, conform spuselor celor din direcția tehnică.”

Terenul propus pentru a fi achiziţionat este pe teritoriul comunei Cristian, la limita cu Şura Mică, pe drumul spre groapa ecologică Cristian.

Terenul propus a fi achiziţionat pentru TMB:

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Muzeul ASTRA trece la programul de vară

Cum să tratezi eficient arsurile solare?