11.1 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

EDITORIAL: Eu votez, tu votezi, noi votăm

Știri din Județ

În 6 decembrie suntem chemaţi din nou la vot. Ne alegem Parlamentul. Este un vot aşteptat de unii politicieni cu înfrigurare pentru că va decide cine conduce ţara în următorii patru ani. Asta dacă o formaţiune va lua majoritatea peste 50%, chiar şi după redistribuţia voturilor pierdute, adică acelea date formaţiunilor şi candidaţilor care nu întrunesc pragul electoral de 5%.

S-au făcut sondaje, unul mai fantezist ca altul. Dar cel mai grav lucru, acum în pandemie, este că se anunţă o prezenţă la vot mică. Poate cea mai mică din istoria post-decembristă la un tur de scrutin. Şi acest lucru este grav, pentru că va suferi democraţia. Indiferent că este sau nu pandemie, votul este un drept fundamental democratic. Iar cei ce îndeamnă să nu mergi acum la vot, o fac pentru propriul interes politic. Unele partide mizează pe o prezenţă mică la vot pentru că ştiu că aparatul lor de partid va merge la vot şi astfel vor scoate un procent mare la rezultate. Alte partide mizează pe marea masă a românilor să fie prezenţi la vot.

Dincolo de ce vor partidele şi candidaţii, cred că este o datorie civică prezenţa la vot. Este piatra de temelie a democraţiei. Indiferent pe cine votezi. Din păcate, însă, absenteismul se anunţă mare. Sper că nu şi în judeţul Sibiu.

Dacă nu votezi, nu exişti, spunea cineva. De fapt nu mai există democraţia, adică puterea poporului. Şi treptat ne transformăm în puterea grupurilor de susţinători de partid. Şi asta nu este bine.

Nu îţi place PSD, PNL, USR, PMP sau alt partid sau candidat, mergi la vot şi alege pe altul, care ţi se pare mai bun! Dar mergi! Este uşor din tastatură să te plângi pe Facebook de guvernanţi şi parlamentari, dar tu nu ai rupt 10 minute să mergi la vot, odată la patru ani.

Eu voi merge la vot. Cum merg la fiecare alegeri de 25 de ani. Este dreptul meu să pun ştampila pe cine vreau eu. Pe cine consider că ar putea face treabă bună în Parlament şi Guvern. Nu dau un vot emoţional, ci logic. Este important să ştim pe cine alegem şi de ce îi alegem.

La alegerile locale, eu am avut un vot împărţit între două formaţiuni. Aşa am considerat eu că ar fi bine. Şi ca mine se pare au gândit majoritatea sibienilor. Acum însă merg pe un vot unitar: acelaşi partid la Senat şi Camera Deputaţilor. Chit că i-am criticat, cum am făcut-o cu toate partidele aflate la putere, şi cum cu siguranţă o voi face şi în viitor. Pentru că rolul jurnalistului este să tragă semnale de alarmă şi să contribuie la schimbarea în bine a societăţii.

Dar dincolo de jurnalist, sunt cetăţean. Mă preocupă soarta comunităţii şi a ţării. Alegerea mea este una personală. Nu o impun nimănui, nici măcar familiei şi apropiaţilor. De altfel, la noi este o tradiţie deja că fiecare votează cu altcineva. Diversitatea de opinii şi respectul faţă de alţii este foarte important. Am analizat viitorii parlamentari propuşi pentru judeţul Sibiu de partide, cât şi un independent. Pe mine, din nou, m-au convins femeile. Au o gândire politică mult mai lucidă şi mai ancorată în realităţi. Aşa că merg pe mâna lor. Chit că nu sunt încântat de toată lista partidului de viitori parlamentari, sunt dispus să aleg calea logicii, adică a ceea ce este mai bine, din punctul meu de vedere, pentru România acum. Dacă şi la Senat ar fi avut pe primul loc o femeie, m-ar fi convins din prima zi.

Aşa cum eu am ales şi voi ar trebui să puneţi în balanţă ce este mai bine pentru viitorii patru ani. Apoi în 6 decembrie seara şi în zilele ce vor urma să sperăm că vom vedea o stabilitate politică în România. Pentru că eu unul m-am săturat de alianţe la guvernare.

În concluzie, votaţi cum vreţi, dar votaţi!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri