Funcţionarea eficientă pentru locuitorii din Cisnădie a Consiliului Local a fost pusă sub semnul întrebării de la finlizarea alegerilor locale din septembrie anul trecut. După amânări succesive, abia în 2 decembrie a avut loc prima şedinţă de lucru, când a fost ales viceprimarul Dănuţ Filip (PNL) şi componenţa Comisiilor de specialitate. Dar liderul USR Cisnădie, Rodica Velţan, candidat perdant la Primărie, a atacat imediat la Prefectură, în numele organizaţiei, hotărârea de Consiliu Local (HCL) privind componenţa comisiilor.
Cine ţine de scaun şi funcţii?
Pentru oamenii de rând atacarea HCL privind comisiile nu are nicio valoare şi nici sens. Pentru politician însă miza este alta: dorinţa unei anumite funcţii de putere şi control. Dacă la alegerile pentru primar, Rodica Velţan a pierdut, apoi şi la alegerile din Consiliu Local pentru viceprimar, ultima ei redută au fost comisiile. Pentru a înţelege mai bine rolul comisiilor este de a da aviz favorabil sau negativ pentru proiectele de hotărâri şi pentru a le analiza. Apoi votul decisiv este în Consiliul Local. Toţi membrii Consiliului Local Cisnădie fac parte din comisii diferite. Scandalul provocat de Velţan şi contestaţia depusă la Prefectură sunt generate de faptul că ea nu a intrat în comisia care şi-a dorit-o. Toşi consilierii USR sunt în comisii, dar unii nu în cele pe care şi le-au dorit. Aşa că au contestat la prefectura controlată tot de PNL. Prefectura le-a dat parţial dreptate şi a somat Consiliul Local să revoteze proiectul respectiv.
Votul prin abţinere
Primarul Gheorghe Huja a respectat decizia Prefecturii şi a trimis un nou proiect de hotărâre la vot consilierilor locali. Dar, surpriză, majoritatea formată din PNL-FDGR-PSD s-a abţinut. Consilierii au dreptul să voteze pentru, împotriva sau să se abţină. Astfel proiectul a picat, având doar votul minoritar al alianţei USR- Pro România. Astfel şi primăria şi Consiliul Local au respectat decizia Prefecturii. Normal, USR, prin Velţan vor ataca decizia mai departe pe toate căile, aşa cum au anunţat.
Cum putea fi activitatea Consiliului Local Cisnădie
Cel mai bun exemplu despre cum trebuie să faci politică la nivel local este Robert Krafft, liderul FDGR din Cisnădie. Deşi a pierdut alegerile pentru primar contra lui Huja, ajuns consilier alături de alt coleg s-a aşezat la masa negocierilor. Şi după ce a ascultat şi PNL şi USR a decis să facă o alianţă non-formală cu PNL. Logica politicianului a fost simplă: ajut pe cine îmi ajută alegătorii. Într-un raport public făcut de Krafft, acesta a arătat toate proiectele sale deja agreate cu PNL-ul şi intervenţiile punctuale în comunitate făcute de Primărie la cererea sa. Toate pentru binele locuitorilor. Rolul politicianului în Consiliul Local nu este să vâneze un scaun anume, o funcţie sau un interes personal, ci să răspundă nevoilor oamenilor din localitate, indiferent dacă l-au votat ori ba. Şi Krafft a reuşit. Culmea, chiar şi consilierii locali PSD de la Cisnădie, partid perdant de asemenea, au reuşit să ducă aceeaşi politică a interesului alegătorilor pe primul plan.
L-a luat pe NU în braţe
Singurii care declamă mereu că tot ce fac este pentru cetăţeni, dar din fapte nu reiese acest lucru sunt cei din USR la Cisnădie. Acţiunile constante de blocare a deciziilor în comisii, de contestare la foruri superioare sau de inundare a serviciilor Primăriei cu cereri de informaţii, nu s-au conrectizat în niciun proiect aprobat pentru cetăţeni. Jocul politic este unul al negocierii, dar liderul USR Cisnădie, Rodica Velţan, l-a luat pe NU în braţe, precum în celebra poveste. Culmea este că tot mai multe voci din USR Cisnădie încep să conteste capacitatea de lider a Rodicăi Velţan. Mai mult, chiar unii consilieri locali USR au început să exprime anumite nemulţumiri în diferite cercuri. O reacţie normală, pentru că unii dintre ei chiar au crezut că vor putea face proiecte pentru cetăţeni în Consiliul Local Cisnădie, dar războiul total declarat de Velţan lui Huja, îi împiedică. Asta în timp ce o formaţiune ca FDGR, cu doar doi consilieri reuşeşte multe proiecte să le aplice cu sprijinul PNL şi PSD.
Cu tot respectul pentru autor:
– unde e dreptul la replică ?
– de ce articolul minimalizează faptul că prefectura a dat dreptate reprezentantei USR?
– cum se poate accepta ca masura impusă de prefectură să poată fi fentată prin mimarea respectării, iar autorul să nu insiste că starea de legalitate nu a fost restabilită?
Nu vă supărați dar mie îmi pare că primarul ştie că va pierde în instanțã şi încearcă (cu ajutorul autorului, prin cele explicate mai sus) să inducă ideea de victimă după ce a agresat legea cu complicii săi
Se vede clar că articolul este subiectiv și părtinitor! Este scris de „SIBIU DEPENDENT”…de banii cămătarului Huja! 😉
Așa se intampla când ajungi ales local prin manipulare a cetățenilor, fără sa știi cum sa te comporți politic pentru rezolvarea doleanțele aleșilor tai, sa nu ai ,, arta negocierii” in politica, sa îți pese doar de tine, când ai pierdut pe toate fronturile, din 19 consilieri 17 sunt de acord cu locul in comisiile de specialitate( chiar și al 18 le-a consilier USR e mulțumit de poziția de secretar al unei comisii, dar orgoliul președintelui USR o determina sa accepte rocada, poate așa e mulțumită și fericita ,,duamna” ca a realizat și ea ceva)….ce sa mai spui, se adeverește ca nu e cea ce părea in campanie, ci doar interes personal!