România este în faza a doua de vaccinare cu o rată foarte mare la nivel mondial, raportat la populaţie. Un subiect însă slab mediatizat sunt reacţiile adverse la vaccinare. Odată cu folosirea vaccinului AstraZeneca în România reacţiile adverse uşoare au crescut vertiginos, dar nu în statistici. Pentru a înţelege sistemul de raportare am stat de vorbă cu specialişti DSP Sibiu, medici de familie, dar şi mulţi pacienţi care au făcut vaccinul.
Când întrebi un pacient care a făcut vaccinul AstraZeneca, o mare majoritate (cam 70%) spun că au avut reacţii adverse. Majoritatea au febră, dureri musculare, dureri ale braţului injectat, frisoane, dureri de cap. Dacă în cazul vaccinul Pfizer recţiile adverse uşoare erau foarte rare, în cazul AstraZeneca acestea sunt majoritare. Totuşi statisticile oficiale raportează doar între 0,30-o,90% cazuri de reacţii adverse. Restul nu apar în sistem.
Un oficial DSP Sibiu ne-a explicat că sistemul contorizează şi raportează reacţii adverse în primele 15 minute de la vaccinare. Dar în cazul AstraZeneca reacţiile apar după 8-12 ore. Şi acestea ar trebui să fie raportate şi să ajungă în sistem. Pacienţii trebuie să contecteze medicul de familie şi să anunţe reacţiile adverse, iar medicii să raporteze la DSP. În realitate, la Sibiu şi în toată ţara, medicii de familie au discutat pe grupurile lor private şi au decis să NU raporteze aceste reacţii considerate uşoare. Motivaţia: sunt specificie prospectului AtraZeneca şi nu pun viaţa în pericol. Şi astfel nu mai sunt raportate. De asemenea, unii pacienţi nu raportează chiar ei medicului de familie reacţiile adverse, considerându-le normale după vaccinare.
Studiile realizate în Marea Britanie, prima ţară care a administrat din 9 decembrie AstraZeneca, au arătat că aceste reacţii adverse apar la 1 din 10 cazuri. Oficial şi acolo, deşi alte rapoarte din comunitate arată acelaşi procent ca cel descoperit de noi la Sibiu. Dar şi acolo, reacţiile adverse uşoare nu mai sunt raporte, fiind considerare normale. Studiul englezilor arată, însă, că la rapel, reacţiile sunt ca şi inexistente în cazul AstraZeneca, spre deosebire de alte vaccinuri, care la rapel dau unele reacţii adverse.
Aceste temeri de reacţii adverse şi de presupusul grad de imunizare oferit de AstraZeneca a generat în Germania, conform presei de acolo, o rată mare de absenteism la vaccinare. Datele din România nu confirmă şi la noi acest fenomen, încă, deşi tot mai mulţi cetăţeni preferă să aştepte vaccinarea cu Pfizer, decât AstraZeneca.
În combaterea COVID-19 este clar pentru toţi specialiştii că vaccinarea este singura soluţie. Sunt pe piaţa din România 3 vaccinuri şi un al patrulea va apărea după 11 martie. O rată mare de imunizare a populaţiei va duce la scăderea incidenţei COVID-19 şi intrarea vieţii în normalitate. Reacţiile adverse uşoare provocate de AstraZeneca la prima doză, sunt specifice unui vaccin anti-gripal.
Pe platforma oficială pentru vaccinare în județul Sibiu mai sun 1555 de locuri disponibile la vaccinul AstraZeneca în Cisnădie, Sibiu și Șelimbăr.