spot_img
15.7 C
Sibiu
duminică, 28 aprilie, 2024
spot_img

Scandalul angajărilor din Spitalul Judeţean Sibiu ajunge în instanţă

Știri din Județ

Publicitate

Una din principalele acuzaţii aduse de Corpul de Control al Ministrului Sănătăţii în noiembrie 2020 managerului de atunci al Spitalului Judeţean Sibiu, dr. Liliana Coldea, viza angajările făcute de aceasta în pandemie. Inspectorii trimişi de la Bucureşti, care au generat şi demisia managerului, au scris că angajările s-au făcut fără respectarea legii. Dr. Liliana Coldea a replicat în februarie, după publicarea concluziilor raportului că acuzaţiile sunt false şi angajările s-au făcut pe lege. Acum Spitalul Judeţean Sibiu a declarat oficial pentru SIBIU INDEPENDENT că a contestat în contencios administrativ raportul Ministerului şi că angajările s-au făcut perfect legal în pandemie.

Florin Neag, actualul manager interimar al Spitalului Judeţean Sibiu, jurist de profesie, a răspuns solicitării SIBIU INDEPENDENT pe tema angajărilor din perioada pandemiei. „Referitor la angajările din perioada stării de urgență și a stării de alertă, vă informăm că SCJU Sibiu a angajat fără concurs personal medical și auxiliar în limita posturilor vacante existente în spital. Numărul personalului angajat în perioada pandemiei nu a depășit numărul de posturi vacante sau temporar vacante existente în statul de funcții și bugetate. Repartizarea pe locuri de muncă a fost realizată ținându-se cont de dinamica determinată de situația epidemiologică generată de pandemie, astfel încât angajații au migrat din zona roșie în zona verde și invers, temporar, în funcție de context. Aceasta mișcare s-a realizat prin redistribuirea posturilor vacante la nivelul întregului spitalul în secțiile implicate direct în preluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților Covid” ne-a transmis Neag.

Inspectorii trimişi de la Minister în noiembrie, cu scopul clar de a găsi „bube” în managementul Spitalului Judeţean au scris însă în raport că angajările s-au făcut ilegal: „Angajarile fara concurs in baza Legii nr. 55/2020 s-au realizat cu încălcarea art . 30 alin. (2) din Codul Muncii adoptat prin Legea Nr. 53 din 24 ianuarie 2003 și a Regulamentului privind angajarile fără concurs în cadrul SCJU Sibiu cu n . 19712/20.08.2020 aprobat în Comitetul director al spitalului, fără a exista posturi vacante sau temporar vacante, care sa fie ocupate șii fără a fi stabilita existența necesității anumitor categorii de personal (nu a fost prezentat nici un referat de necesitate ). Din cele 268 de persoane un nr de 114 persoane au fost angajate fără a dispune de un post vacant sau temporar vacant În statul de funcții, în aceste condiții ele neputand fi bugetate.”

Dr. Liliana Coldea, managerul de atunci al Spitalului Judeţean Sibiu a precizat şi ea în februarie 2021 că raportul inspectorilor de la Ministerul Sănătăţii conţine ne-adevăruri: „Legat de angajările în baza Legii 55/2020 s-au efectuat din data de 19.03.2020, deci și din perioada de management al fostului manager al spitalului (n.red. Cornel Benchea), iar în perioada 11.05.2020 – 30.07.2020 când era în vigoare Hotărârea nr. 34 a Consiliului Județean Sibiu privind aprobarea organigramei și statului de funcții ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu s-au efectuat, de exemplu, 7 angajări de asistenți medicali (posturi vacante 103 de asistenți medicali), 1 brancardier (posturi vacante 10 de brancardieri), 29 de infirmiere/îngrijitoare (posturi vacante de infirmiere/îngrijitoare 84). Începând cu data de 30 iulie 2020 a intrat în vigoare Hotărârea nr. 139 a Consiliului Județean Sibiu privind aprobarea organigramei și statului de funcții ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu și s-au efectuat, de exemplu, 59 angajări de asistenți medicali (posturi vacante 92 de asistenți medicali), 5 registratori medicali (posturi vacante 8 registraturi medicali), 48 de infirmiere/îngrijitoare (posturi vacante de infirmiere/îngrijitoare 75). Din această statistică nu rezultă că sunt 114 angajări fără posturi vacante așa cum este precizat în raportul comisiei de control. De asemenea, au existat solicitări din partea personalului medical de a desfășura activitate medicală în zona roșie, solicitări care au primit aviz favorabil din partea biroului juridic al spitalului”.

Tot Liliana Coldea a atras atenţia că „Fiecare contract individual de muncă încheiat are semnătura reprezentantului legal al spitalului, șefului serviciu RUNOS, șefului biroului juridic și relații publice, cu viza de control financiar contabil”.

De altfel şi actualul manager al Spitalului, Florin Neag susţine că toată procedura de angajare a fost transparentă şi legală: „Precizăm că prevederile Ordinului MS nr. 905/26.05.2020 nu se aplică Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, întrucât acest act normativ face referire la ocuparea fără concurs a posturilor vacante sau temporar vacante din cadrul Ministerului Sănătății și unităților aflate în subordinea, coordonarea și sub autoritatea acestuia iar SCJU Sibiu este in subordinea Consiliului Județean Sibiu. Ocuparea posturilor fără concurs s-a făcut în conformitate cu prevederile art. 27 din legea 55/2020 (stare de alertă) și art. 16 Decretul 165/2020 al Președintelui României (stare de urgență). Angajarea fără concurs a fost făcută publică pe mai multe căi de comunicare funcționale adaptate contextului de moment: afișaj la sediul instituției, publicare pe site-ul spitalului sau informare de presă. Ținând cont de caracterul urgent al necesității de personal, spitalul a utilizat pentru angajările fără concurs și baza de date cu CV-urile celor care își manifestaseră anterior intenția de a lucra în cadrul instituției.”

Neag a precizat pentru SIBIU INDEPENDENT că „Procesul verbal de control al Ministerului Sănătăţii se află în acest moment în procedura de contestație în contencios administrativ, față de unele aspecte și concluzii pe care acesta le conține”.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă