spot_img
8 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

Focare de Pestă Porcină Africană la Vurpăr și Dârlos. Peste 70 de porci au fost uciși

Știri din Județ

Publicitate

Prefectura județului Sibiu vă informează că în data de 09.03.2021, pe raza județului Sibiu au fost identificate două focare de Pestă Porcine Africană.

Un focare se află într-o exploatație din comuna Vurpăr (în urma morții unui porc), iar al doilea focar se află în comuna Dârlos (în urma morții a 18 porci). Ca urmare a confirmării acestor focare a avut loc Ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu.

În cadrul ședinței s-a prezentat planul de măsuri pentru fiecare focar în parte și au fost adoptate două decizii: Decizia nr 12/2021 și decizia comună cu județul Mureș.

Pentru focarul identificat în localitatea Vurpăr s-au stabilit următoarele:

Localitățile aflate în zona de protecție sunt : Vurpăr.
Fondurile de vânătoare aflate pe raza zonei de protecție sunt: F.V. 23 Vurpăr, F.V.24 Țichindeal și F.V.38 Altâna.
Localitățile aflate în zona de supraveghere sunt: Mihăileni, Salcău, Ghijasa de Jos, Nocrich, Țichindeal, Hosman, Roșia, Nou si BUIA – toate în județul Sibiu.
Fondurile de vânătoare aflate pe raza zonei de supraveghere sunt: F.V. 23 Vurpăr, F.V.24 Țichindeal si F.V.38 Altâna.
În urma confirmării focarului, în exploatație mai trăia un porc, acesta fiind ucis. Animalul ucis, pentru prevenirea/lichidarea rapidă a focarului de boală, a fost evaluat și s-a întocmit dosarul de despăgubire.

Pentru focarul identificat în localitatea Dârlos s-au stabilit următoarele:

Localitățile aflate în zona de protecție sunt : Dârlos, Păucea și Valea Lungă.
Fondurile de vânătoare aflate pe raza zonei de protecție sunt: F.V. 32 Dârlos.
Localitățile aflate în zona de supraveghere sunt: Curciu, Giacăș, Șmig, Alma, Ațel, Brateiu, Buzd, Mediaș, Bazna, Blăjel, Velț și Romanești – toate în județul Sibiu și localitățile Delenii, Băgaciu, Hărănglab și Idiciu din județul Mureș.
Fondurile de vânătoare aflate pe raza zonei de supraveghere sunt: F.V. 33 Dumbrăveni, F.V.28 Bazna și F.V.31 Ațel – din jud. Sibiu și F.V.62 Gănești si F.V.63 Târnăveni.

În urma confirmării focarului, în exploatație mai trăiau 74 de porci, aceștia fiind uciși. Animalele ucise, pentru prevenirea/lichidarea rapidă a focarului de boală, au fost evaluate și s-a întocmit dosarul de despăgubire.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri