18.1 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

Cazul puilor de urs: ONG-urile arată minciunile şi dublul standard de la Ministerul Mediului

Știri din Județ

După ce ieri Ministrul Mediului şi-a pus angajaţii să dea un comunicat de presă în care îşi susţinea oamenii de la Garda de Mediu Sibiu care au decis să amendeze un ONG local pentru că au salvat doi pui de urşi, aseară, o asociaţia care gestionează Sancturarul de la Zărneşti a dat replica: Ministerul Mediului are dublu standard şi comunicatul conţine minciuni.

Asociația de protecție a animalelor Milioane de Prieteni gestionează de ani buni sanctuarul pentru urşi de la Zărneşti. Ei au primit apelul de la Biertan şi ei au rugat asociaţia Prietenii Berzelor din Cristian să meargă să salveze puii deshidrataţi şi cu diaree. Efortul celor două asociaţii de a duce puii în câteva ore la Zărneşti pentru tratamente şi integrare în natură a fost „taxat” de autorităţi cu 10.000 de lei amendă.

ONGiştii de la Zărneşti arată în comunicatul de presă trimis redacţiei că Ministerul Mediului minte: la sancturarul din Zărneşti „de-a lungul anilor, cel puțin 10 pui de urși au fost aduși la cererea expresă a Ministerului Mediului, Agențiilor de Mediu, Gărzii Naționale de Mediu, Prefecturi, Fonduri forestiere și Jandarmerie. Aceste date pot fi verificate în documentele care atesta proveniența urșilor.” Deşi Ministerul spunea ieri că acest loc nu este pentru pui de urs. O altă minciună a ministerului demontată de cei de la Zărneşti este informarea autorităţilor despre acest caz: „am redactat o adresă către fondul forestier exprimându-ne disponibilitatea de a primi ursuleții, am sunat la Ministerul Mediului, la Directia de Biodiversitate care emite ordinele de relocare și împușcare și care ne-a rugat de atâtea ori să primim urșii, fie ei adulți sau pui fără mame. Am informat Comisariatul Național al Gărzii de Mediu că-i vom primi în sanctuarul AMP Libearty pentru a face constatarea și procesul verbal de predare primire.” Ce NU au făcut voluntarii din cele două asociaţii, ei nu au aşteptat o decizie scrisă, cum cere legea, şi au acţionat rapid în interesul urşilor pentru a evita o tragedie: „Era oare mai bine să se întâmple ca în cazul ursului rănit de la Harghita, care a agonizat 12 ore până s-a luat o hotărâre? Sau ca în cazul ursulețului din Sibiu, care a murit într-o vază de flori după ce a fost împușcat, așteptând o autorizație?”

Asociația de protecție a animalelor Milioane de Prieteni aduc şi acuze grave la adresa Ministerului Mediului şi Gărzii Naţionale de Mediu care ştiu că există la Arad un crescător ilegal de urşi, dar nu fac nimic: „ce facem cu cetățeanul Cilan Gheorghe, din comuna Fântanele, județul Arad, care detine ilegal, ca persoană fizică neautorizată, de 30 de ani, urși? Îi înmulțește și îi vinde la bucată, iar ăsta este un fapt dovedit deja prin filmări ale unor negocieri pentru doi urși.”

În 24 de ore de la începutul scandalului urşilor de la Biertan, o petiţie creată online cere anularea amenzii aplicate Asociaţiei Prietenii Berzelor, care a salvat puii de urs şi a strâns deja aproape 3.000 de semnături.

Redăm mai jos

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr încheie etapa la Miercurea Ciuc