spot_img
9.1 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

Cazul puilor de urs: Ministrul Mediului îşi apără angajaţii contra ONG-urilor

Știri din Județ

Publicitate

Ministerul Mediului a publicat în această după-masă un comunicat de presă în care instituţia condusă de Barna TÁNCZOS ia apărarea comisarilor de la Garda de Mediu Sibiu şi susţin decizia acestora de a amenda Asociaţia Prietenii Berzelor din Cristian în cazul puilor de urşi salvaţi de aceştia. Ministrul Mediului transmite prin comunicat oficial că astăzi un al treilea pui a fost găsit în zona Biertan şi salvat pe „lege” de reprezentanţii a 5 instituţii! Ministrul explică „greşeala” celor de la Asociaţia Prietenii Berzelor: nu au sunat la 112 şi nu au completat un formular: declarația privind capturarea accidentală a unei specii strict protejate. Reamintim că ministrul Mediului, Barna Tanczos nu are nicio pregătire în domeniul ministerului pe care îl conduce, nici experienţă de muncă. Al treilea pui de urs preluat azi de autorităţi a fost dus într-un sanctuar din judeţul Harghita, de unde este şi ministrului Mediului.

Ministrul Mediului a declarat acum câteva zile pentru AGERPRES că „România a luat o decizie total eronată în 2016 când a decis să nu mai intervină deloc în populaţia de urşi. Atunci, am depus o întâmpinare şi mă bazam pe date din Ministerul Mediului. Cu siguranţă, aceste lucruri s-au schimbat de atunci în direcţia care se putea prevede foarte uşor: în cazul unui mare carnivor care este în vârful lanţului trofic non-intervenţia, nici măcar urmărirea populaţiei la nivel de statistică şi cifre, înseamnă fără doar şi poate o creştere anuală, sigură, lentă a populaţiei de urs. (…) Omul trebuie să intervină. Aşa cum a spus un coleg de-al nostru, noi am fost aleşi de oameni şi noi trebuie să găsim soluţii pentru a proteja omul în primul şi primul rând.”

Redăm mai jos comunicatul Ministerului Mediului integral:

O poveste despre cum bunele intenții și spiritul de inițiativă nu se pot substitui respectării legii. Tot ce trebuie să știi despre cazul ursuleților de la Sibiu + BONUS un caz similar de astăzi, din aceeași zonă, dar cu deznodământ foarte diferit (citește până la sfârșit)

Context:

În data de 30 martie, reprezentanții asociației pentru protecția animalelor Prietenii Berzelor / Friends of Storks – Cristian, Romania din județul Sibiu, au primit de la o persoană fizică două exemplare de pui de urs. Din declarațiile acestora, puii au fost găsiți în proximitatea localității Biertan, iar la momentul primirii starea de sănătate a acestora era una precară, fiind hrăniți necorespunzător.

Ce spune legea în aceste situații?

Prevederile legale sunt foarte clare: Persoana fizică sau reprezentantul unei persoane juridice care deține accidental exemplare de faună sălbatică are obligația să le declare imediat la comisariatul județean al Gărzii Naționale de Mediu (prin sistemul unic 112) și să semneze declarația privind capturarea accidentală a unei specii strict protejate. (Art. 14 din HG 323/2010).

De ce e important să fie respectată legea?

În astfel de cazuri, prioritatea trebuie să fie identificarea celor mai bune soluții pentru salvarea și reabilitarea exemplarelor în cauză. Garda de Mediu este instituția care decide, alături de Agenția pentru Protecția Mediului și DSVSA, care este calea de urmat. Medicii veterinari analizează imediat starea de sănătate, iar în urma analizei se stabilește dacă este necesară plasarea în custodia provizorie a unui centru de reabilitare. Toți acești pași sunt esențiali în vederea atingerii obiectivului final: reintroducerea exemplarelor în habitatele naturale de origine.

Ce s-a întâmplat cu puii de urs de la Sibiu?

Deși au constatat că starea de sănătate a puilor de urs este una precară, deși activează încă din anul 2007 în domeniul protecției animalelor, reprezentanții asociației Prietenii Berzelor au decis să ignore prevederile legale (notificarea imediată a Gărzii de Mediu prin dispeceratul 112) și să transporte cele două exemplare cu un autoturism personal de la Sibiu la Zărnești, județul Brașov, pe o distanță de peste 150 km, fără supravegherea unui medic veterinar, pentru a le preda Asociației Milioane de Prieteni, care administrează sanctuarul de urși AMP Libearty – Bear Sanctuary. Reprezentanții Asociației Milioane de Prieteni au fost și cei care, în jurul orei 17:00, au anunțat autoritățile despre speța în cauză, informând că urmează să primească cei doi pui de urs.

Imediat după primirea informării, comisarii Gărzii de Mediu au încercat, timp de aproape 4 ore, să ia legătura cu reprezentanții asociației Prietenii Berzelor însă nici mesajele nici repetatele apeluri nu au avut succes. Abia în jurul orei 21:00 s-a stabilit legătura cu aceștia, după ce puii de urs fuseseră deja predați la Libearty.

Unde au greșit reprezentanții asociației Prietenii Berzelor?

1. Au omis să notifice imediat Garda de Mediu (prin sistemul unic 112) despre deținerea puilor de urs, încălcând astfel prevederile HG 323/2010 (contravenție pentru care au fost deja sancționați cu amendă de 10.000 de lei, cu posibilitatea plății a jumătate din minim în termen de 15 zile, respectiv 2.500 lei);

2. Nu au apelat imediat la expertiza unui medic veterinar, care ar fi trebuit să analizeze starea de sănătate a exemplarelor (asta deși, fiind o organizație de protecția animalelor, asociația Prietenii Berzelor dispune de serviciile unui veterinar);

3. Au transportat în mod ilegal cei doi pui de urs pe o distanță de 150 de km, în condiții improprii și fără supravegherea unui medic veterinar, de la Cristian la Zărnești (fapta constituie infracțiune și este în cercetare la Inspectoratul Județean de Poliție Sibiu);

4. Au ignorat în mod repetat apelurile și mesajele comisarilor GNM;

5. Au luat de unii singuri decizia GREȘITĂ de a preda puii de urs Sanctuarului Libearty. Deși este cel mai cunoscut din țară, Sanctuarul Libearty este destinat exclusiv exemplarelor mature de urși care, din varii motive, nu mai pot fi reabilitați. În acest centru, urșii cu probleme de sănătate sau comportamentale își pot trăi viața în condiții bune, evitând interacțiunea cu omul sau cu alte exemplare. În cazul puilor de urs însă, prima opțiune este întotdeauna un centru de reabilitare special pentru exemplare juvenile, în vederea reintroducerii lor în mediul natural. Ori, Sanctuarul Libearty nu oferă acest tip de serviciu specializat, urșii de aici trăind în captivitate pentru tot restul vieții. Specialiștii analizează în prezent posibilitatea relocării puilor într-un astfel de centru de reabilitare, atunci când starea lor de sănătate o va permite.

Concluzii:

Deși asociația Prietenii Berzelor deține, în mod indiscutabil, meritul salvării celor doi pui de urs, modul în care reprezentanții acestei asociații au acționat este total contrar prevederilor legale și ar fi putut duce la înrăutățirea stării de sănătate sau chiar la decesul exemplarelor.

Relocarea exemplarelor din speciile strict protejate se face sub îndrumarea directă și numai cu acordul și supravegherea institutiilor statului.

Le recomandăm tuturor iubitorilor de animale care se vor regăsi, pe viitor, în situații similare, să ceară imediat intervenția autorităților competente. Doar astfel se pot lua cele mai bune decizii și măsuri, pentru binele exemplarelor în cauză.

În final, iată și un exemplu de ”Așa da!” petrecut astăzi, tot în Biertan, județul Sibiu, unde protagonistul este un pui de urs de aceeași vârstă cu cei care au ajuns la Zărnești:

În această dimineață, Garda de Mediu Sibiu a fost înștiințată, prin dispeceratul 112, că un alt pui de urs a fost găsit de mai mulți turiști și a fost predat unui localnic din loc. Bârghiș. Imediat, la fața locului s-au deplasat reprezentanți GNM, APM, DSVSA și IPJ Sibiu și ai asociației Milvus. Starea de sănătate a puiului de urs a fost evaluată de către un medic veterinar, iar ulterior acesta a fost preluat în vederea relocării la Orfelinatul de urși Bear Again Rehabilitation Center for Orphan Bears de la Bălan, județul Harghita.

În acest loc, ursulețul va primi un tratament special, fără contact direct cu omul și într-un habitat identic cu cel natural, astfel încât acesta să poată fi eliberat, în scurt timp, în pădure, după ce va fi capabil să își procure singur hrana.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Muzeul ASTRA trece la programul de vară

Cum să tratezi eficient arsurile solare?

Greseli de evitat in alegerea unei rochii de ocazie

EDITORIAL: Elevii sibieni olimpici și viitorul lor