Sibienii sunt cei mai bine plătiţi din Regiunea Centru

Publicitate

Judeţul Sibiu este pe primul loc în Regiunea Centru la nivelul salariului mediu brut. 5.445 de lei este media salariilor brute în judeţul Sibiu, cu 1300 de lei mai mult decât cel mai prost plătit judeţ din regiune, Harghita, potrivit datelor transmise miercuri, AGERPRES, de către Direcţia Regională de Statistică (DRS) Alba.

Publicitate

„În luna februarie 2021, câştigul salarial mediu brut (calculat ca medie ponderată a câştigurilor realizate în judeţele din regiune) a fost de 5.014 lei, (…), în scădere faţă de luna anterioară cu 2,4% şi cu 5,2% mai mare faţă de luna corespunzătoare din anul anterior. Cel mai mare câştig mediu brut a fost înregistrat în judeţul Sibiu (5.445 lei), iar cel mai mic în Harghita (4.144 lei)”, se menţionează într-un comunicat remis AGERPRES.

Astfel, diferenţa dintre cele două câştiguri medii brute este de 1.301 lei.

În ceea ce priveşte câştigul salarial mediu nominal net pe regiune, acesta a fost de 3.064 lei, mai mic cu 2,3% faţă de ianuarie şi cu 5,4% mai mare faţă de februarie 2020. Valoarea cea mai mare a câştigului salarial mediu net a fost de 3.321 lei, înregistrată în judeţul Sibiu, iar cea mai mică în judeţul Harghita, de 2.546 lei.

Faţă de ianuarie, câştigul salarial mediu net a înregistrat scăderi în judeţele Alba, Braşov, Harghita, Mureş şi Sibiu şi o creştere uşoară în judeţul Covasna.

„Comparativ cu luna corespunzătoare din anul anterior, câştigul salarial mediu net a înregistrat creşteri în majoritatea judeţelor Regiunii Centru, astfel: Braşov (+8,2%), Covasna (+8,0%), Mureş (+7,6%), Sibiu (+5,26%) şi Alba (+0,5%), în timp ce în judeţul Harghita s-a înregistrat o scădere de -1,4%”, arată DRS Alba.

Efectivul de salariaţi înregistrat în Regiunea Centru la sfârşitul lunii februarie 2021 a fost de 685.671 persoane, din care 55,6% îşi desfăşurau activitatea în cadrul serviciilor, 42,0% în industrie şi construcţii şi doar 2,4% în în agricultură, vânătoare şi servicii anexe, silvicultură şi pescuit.

Sursa: AGERPRES

You may also like...

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *