14.1 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

Raul Apostoiu, consilier local USR: Propuneri privind salubrizarea în Sibiu

Știri din Județ

Consilierul local USR-Plus, Raul Apostoiu a trimis un comunicat de presă pe tema desfăşurării şedinţei de Consiliu Local Sibiu de astăzi, unde punctează principalele propuneri ale grupului de consilieri ce îl reprezintă:

Astăzi a avut loc ședința ordinară a Consiliului Local Sibiu din luna mai a acestui an. Cu acestă ocazie am analizat și votat un număr de 38 de proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi. Lista acestora o găsiți la https://sibiu.ro/consiliu/proiecte_hotarari

Interpelări:
✅ Proiectul nr. 32, referitor la tarifele practicate de Baia Populară Sibiu, le-am comparat cu cele ale altor societăți ce oferă servicii similare și preturile propuse sunt sensibil mai mari. Am propus, în numele grupului de consilieri USR PLUS, reducerea cu 20% a tarifelor propuse, excepție tarifele aditionale. Cu scopul de a păstra caracterul și renumele de baie populară dar și a asigura accesibilitatea a cât mai mulți cetățeni la serviciile oferite stimulând în același timp și încasările din aceste servicii.

📣 Am primit, la solicitarea noastră, din partea serviciului de management salubrizare, raportul stadiului de implementare a mecanismului “Plăteste pentru cât arunci” conform regulamentului de salubrizare. Îl puteți citi la shorturl.at/abBSU

Ca urmare, în urma analizei raportului, am prezentat în cadrul ședinței câteva concluzii, dar și propuneri concrete pentru a îmbunătății aplicarea mecanismului PPCA:
🔴 Locatarii nu pot folosi noile containerele supraterane cu acces controlat până nu sunt activate cardurile de către serviciul de management salubrizare.
✅ Am propus ca toate cardurile care se predau asociațiilor de locatari sau reprezentanților acestora să fie preautorizate ca să fie funcționale imediat ce le primesc.

🔴 Până la finalizarea investițiilor de modernizare, a platformelor propunem:
✅ Să se asigure mentenanța și reparații la platformele deteriorate, identificarea unei solutii de securizare a accesului la aceste platforme.
✅ Chiar daca ambele variante de containere supraterane sau subterane sunt inchise, cu acces controlat, propunem ca cele mai vulnerabile puncte de colectare să fie supravegheate video de poliția locală ca să se poată interveni în caz de incidente. Camerele video au un rol activ, demotivational, și pot preveni aruncarea deseurilor lângă containere dar și securizarea bunurilor aflate pe domeniul public.
✅ Accesul presedintilor asociatilor de locatari sau a reprezentantilor acestora, la înregistrarile video pentru a veni în întâmpinarea politiei locale și a semnala eventualele abuzuri.
✅ Poliția locală să instaleze panouri informative pe gardul platformei sau în locația punctului de colectare, despre faptul că este un obiectiv supravegheat video, nivelul amenzilor aplicate în cazul contraventiei si baza legală a acestora. Propunerea este și pentru punctele vulnerabile din Sibiu, unde în ultima perioadă au fost semnalată aruncarea deșeurilor în locuri neutorizate.

🔴 Platforma IT – de gestionarea a utilizatorilor sistemului de salubrizare dar si a soft-ului de calcularea a taxei, regularizărilor și penalizărilor, terbuai să fie funcțională de o lună.
✅ Propunem o discuție și analiză în cadrul comsiei pentru digitalizare si strategie Sibiu Smart City, pentru formularea de propuneri concrete pentru îmbunătățirea a digitalizării infrastructurii de gestiune și colectare selectivă a deșeurilor.

🔴 Până la începutul lunii mai, numai 232 de proprietari de apartamente au trecut la abonamentul ECO, dintr-un total de 50.000 de apartamante de bloc sau condomini. Această comparație ne arată eșecul programului „Reciclează activ”
✅ Propunem puncte temporare de colectare a reciclabilelor în cartierele de blocuri. Similar cu campaniile de colectare a deșeurilor periculoase sau voluminoase. Așa venim în intampinarea abonaților care doresc sa participe la program și să treacă la abonamentul redus ECO.

🔴 Comunicarea în media online este insuficientă și nu informază corect modalitățile de colectare selectivă
✅ Propunem realizarea unei campanii media cu adevărat eficiente, prin colaborarea cu actori ai Teatrului Național Radu Stanca, dar și personalități locale, în paralel cu măsuri de motivare și recompensare a cetățenilor care reciclează activ.

Sperăm ca măsurile propuse de noi să fie luate în considerare de Serviciul public de management salubrizare dar și de Primăria Sibiu, pentru îmbunătățirea aplicării mecanismului „Plătește pentru cât arunci”.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri