spot_img
9 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

Raluca Turcan, despre accesul la muncă al persoanelor cu dizabilități (CP)

Știri din Județ

Publicitate

Raluca Turcan, Ministrul Muncii, a vorbit într-un comunicat de presă publicat pe pagina sa de Facebook, despre accesul la muncă al persoanelor cu dizabilități. Redam mai jos textul integral:

Politicile adecvate sprijinirii încadrării în muncă a persoanelor cu dizabilități trebuie create pe baza dialogului între cei implicați direct – angajatorii și instituțiile locale și naționale – și trebuie construite plecând de la realitățile pieței. La Sibiu, astăzi, Consiliul Județean și Ministerul Muncii au organizat o întâlnire comună tocmai în scopul de a pune bazele unui mecanism prin care să crească procentul de angajare a persoanelor cu dizabilități instituționalizate în structurile statului, dar nu exclusiv a acestora.



Parteneriatul cu președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, în organizarea acestui eveniment pleacă din necesitatea de a implica mai mult decât o instituție în gestionarea unui subiect atât de sensibil. Am rezonat la inițiativa de astăzi a Consiliului Județean Sibiu și am organizat împreună acest eveniment convinsă că, împreună, autoritățile și mediul privat, putem îmbunătăți situația actuală. Una care, din păcate, la nivel național nu este cea mai fericită.

În România rata de ocupare a persoanelor cu dizabilități este sub media UE, și anume 43,7 % față de 50,6 %, iar cadrul juridic nu stimulează în mod eficace capacitatea persoanelor cu dizabilități de inserție profesională. Serviciile publice de sprijinire a ocupării forței de muncă sunt limitate și există disparități între regiuni, între zonele rurale și cele urbane și între grupurile socio-economice. În plus, procentul adulților care participă la activități de învățare este unul dintre cele mai scăzute din UE și înregistrăm niveluri ridicate de inactivitate, mai ales în rândul femeilor, al tinerilor, al persoanelor slab calificate, al persoanelor cu dizabilități și al persoanelor în vârstă.
Măsurile noastre, despre care am discutat astăzi la Sibiu, sunt cuprinse în Strategia națională privind drepturile persoanelor cu dizabilități 2021-2027, un proiect elaborat recent la Ministerul Muncii în care ocuparea forței de muncă este domeniu prioritar.
Fără a avea pretenția că este suficient, inițiativele noastre, completate de input-ul dezbaterilor precum cea de la Sibiu, pot produce efecte.



În plus, Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, în parteneriat cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă desfășoară deja proiecte cu finanțare europeană având drept scop asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități, în condiții de egalitate cu ceilalți, la mediul fizic, informațional și comunicațional, pentru creșterea șanselor de ocupare.

PNRR la rândul său este un mecanism prin care propunem 50 milioane euro pentru reforma sistemului de protecție a persoanelor adulte cu dizabilități, bani investiți în modernizarea infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilități.
PNRR va putea finanța și economia socială, iar dezvoltarea de întreprinderi va avea drept efect creșterea gradului de ocupare în rândul persoanelor cu dizabilități.

Regândirea sistemului de protecție a persoanelor cu dizabilități aflate în instituții (prin dezinstituționalizare) poate produce la rândul său o reinterpretare a cutumelor și va promova alternative de viață independentă sau semi-independentă. De aceea avem în plan o regândire a sistemului de sprijin acordat beneficiarilor din serviciile rezidențiale care doresc să se angajeze.

Discuția de la Sibiu, organizată sub titlul #Vreau#Pot să lucrez! este un exemplu cu privire la ceea ce pot face autoritățile și angajatorii, împreună, dacă le pasă, dacă privesc cu încredere abilitățile persoanelor cu dizabilități.
Consiliul Județean Sibiu, președinta Daniela Cîmpean, își iau în serios o misiune la finalul căreia satisfacțiile vor fi multiple. Astăzi, autoritatea județeană sibiană a semnat, în prezența președintei ANOFM, Maria Mareș, un protocol de colaborare cu AJOFM, un document care va avea drept beneficiari persoanele cu dizabilități, dar, pe termen lung, și companiile aflate în căutare de angajați. Protocolul este un exemplu care, multiplicat și aplicat în țară, poate reduce diferențele între România și restul țărilor UE și, mai ales, poate aduce un plus de normalitate în viața persoanelor cu dizabilități.

Le mulțumesc angajatorilor sibieni pentru deschidere, pentru opinii și susținere și îi asigur de parteneriatul meu și al Ministerului Muncii. Pentru noi, pentru instituțiile din subordinea noastră, felul în care mediul pe care îl reprezintă se raportează la persoanele cu dizabilități este esențial în conturarea măsurilor de viitor.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Muzeul ASTRA trece la programul de vară

Cum să tratezi eficient arsurile solare?

Greseli de evitat in alegerea unei rochii de ocazie

EDITORIAL: Elevii sibieni olimpici și viitorul lor