spot_img
8.1 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

Spaţiul Schengen rămâne utopie pentru români

Știri din Județ

Publicitate

Aflat în vizită de lucru la Sibiu, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a fost întrebat de reporterul SIBIU INDEPENDENT dacă Guvernul are de la Comisia Europeană o dată concretă pentru intrarea ţării noastre în spaţiul Schengen. Ministrul a evitat să dea un răspuns cert, dar a subliniat că România este pregătită din punct de vedere tehnic de 11 ani pentru a intra în Schengen. A recunoscut că se aşteaptă decizia politică de la Consiliul Europei, care trenează de 11 ani. Întrebarea reporterului SIBIU INDEPENDENT a venit în contextul recentului raport favorabil României aprobat de Parlamentul European pentru intrarea în spaţiul Schengen.

”Gestionăm aproape 2.000 de km de frontieră Schengen, îndeplinim de 11 ani toate condiţiile tehnice, ştim că este o decizie politică. Parlamentul European a luat o decizie politică pe care am salutat-o şi eu şi Guvernul României în această săptămână, dar este nevoie de o voinţă politică şi de o decizie politică pe care România o merită”, a declarat Bode.

Întrebat de reporterul SIBIU INDEPENDENT ce face concret Guvernul României acum pentru intrarea în spaţiul Schengen, ministrul Bode a răspuns: „Poziţia României este una fermă şi spune acelaşi lucru de câţiva ani, dar acum când se pune problema extinderii Spaţiului Schengen cu alte ţări, de exemplu Croaţia, o spunem cu atât mai apăsat că în acest demers trebuie să existe un echilibru între responsabilităţile pe care România şi le asumă şi drepturile pe care trebuie să le aibă ca ţară ca membră în Spaţiul Schengen”.

„Nu putem să rămânem în afara Spaţiului Schengen, doar pentru că dintr-o analiză politică a unor state membrie această decizie nu este luată. Eu spun că România îndeplineşte şi o spun din punctul nostru de vedere, a celor de la Ministerul Afacerilor Interne şi aici vorbim de gestionarea frontierelor, toate condiţiile impuse. Poate, dacă este nevoie, putem să mai prezentăm încă o dată situaţia în care ne aflăm, din punct de vedere tehnic, dar nu este nevoie. Am afirmat şi la Consiliul JAI de la Luxemburg şi la întâlnirile cu ambasadorii principalelor state membre ale UE, parteneri ai Românie, că pentru noi, aderarea la Spaţiul Schenghen este o prioritate şi o să o tratăm ca atare” a mai declarat Bode.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Muzeul ASTRA trece la programul de vară

Cum să tratezi eficient arsurile solare?