0.2 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Secretarul de Stat George Cățean laudă comuna Hoghilag

Știri din Județ

Cu ocazia organizării evenimentului Festivalul Tuberozelor la Hoghilag, producătorii locali i-au înmânat Secretarului de Stat, George Cățean, documentele necesare obținerii Indicaţiei Geografice Protejate (IGP) pentru Tuberozele de Hoghilag. În acest context, George Cățean a scris pe pagina sa de facebook cateva rânduri în care laudă localitatea, dar și localnicii:

„Ceea ce am descoperit la Hoghilag, în județul Sibiu, a fost o adevărată lecție de „se poate”. Am promis că voi detalia experiența mea într-o localitate rurală în care oamenii harnici și ambițioși și-au unit forțele și activitățile într-un scop comun: acela de a construi o comunitate în care să conviețuiască în armonie, dar care să aibă și impact economic pozitiv.

am luat prânzul la primul Punct Gastronomic Local din Hoghilag; inaugurat cu ocazia festivalului, „În Șură la Măria” este un loc desprins parcă din basme, un loc în care te întâmpină gazde primitoare cu bucate care mai de care, toate provenite din gospodăriile localnicilor.

am descoperit un brand local reînviat după mai bine de 30 de ani, dar care acum îndeplinește toate condițiile unui produs artizanal de calitate premium. Ba mai mult, proprietarii au început deja demersurile pentru ca Berea Sadu pe care o produc să devină recunoscută IGP.

am discutat cu Nicu Lazăr, primarul din localitate, și cu Ionut George Diaconeasa, cel care a coordonat demersurile pentru IGP – având în vedere experiența dobândită, deja au stabilit și alte produse locale pentru care să obțină aceeași recunoaștere.

în curtea bisericii evanghelice a fost organizat un târg de produse locale. Am fost întâmpinați cu adevărații pepeni de Dăbuleni despre care vă pot spune că au un gust incomparabil față de cel al celor care sunt importați. De asemenea, am întâlnit mai mulți meșteri populari, artizani sau mici producători.

am aflat întreaga poveste a aprozarului virtual din Hoghilag. Mai exact, o platformă online care aduce într-un cadru digital produse proaspete, „curate”, provenite din gospodăriile localnicilor. Totul a pornit la inițiativa Primăriei Ciugud plecând de la conceptul „Smart Village”, menit să sprijine producătorii și produsele acestora.Toate acestea reprezintă doar o parte dintre lucrurile faine care pot fi implementate la sat; Hoghilag este un exemplu de dezvoltare rurală în care tinerii integrează în mod armonios activitățile agricole cu cele non-agricole, rezultatul fiind regăsit din toate perspectivele. Iar cultivatorii de tuberoze au planuri grandioase – și-au propus ca uleiul pe care îl extrag din flori să fie livrat către procesatorii din industria cosmetică. În concluzie, Hoghilag poate fi o destinație turistică autentică!”

sursa foto: Facebook

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș