spot_img
13.2 C
Sibiu
sâmbătă, 25 mai, 2024
spot_img

Școala de vară ASTRA, ediția I – promotor al cunoașterii avansate în domeniul Științelor informării și documentării

Știri din Județ

Publicitate

Școala de vară ASTRA, ediția I, o inițiativă organizată de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu în perioada 26 – 29 august 2021, s-a desfășurat sub semnul transformărilor esențiale prin care trece întreaga societate în era digitală. Pornind de la modul de înțelegere, conservare și transmitere a datelor, atelierele au abordat o tematică de actualitate, care include rolul datelor în biblioteca interconectată a secolului XXI, evaluarea informațiilor, Cadrul european al competențelor digitale și instrumente digitale pentru gestionarea corectă a referințelor bibliografice.

Publicitate

Școala de vară ASTRA a furnizat un suport de învățare valoros, atât pentru cei care se află la început de carieră, cât și pentru bibliotecarii cu experiență. Informațiile teoretice au fost atent ilustrate cu numeroase exemple, iar activitățile practice au pus în valoare competențele digitale și de comunicare ale participanților. Au fost explorate modalitățile de utilizare a referințelor bibliografice prin intermediul instrumentelor Zotero și Mendeley și gestionarea datelor în mediul digital. În egală măsură, au fost analizate practici pentru interconectarea bazelor de date din biblioteci în sistem deschis (LOD), convertirea, conservarea și transmiterea mai departe a acestora, resursele CERL (Consortium of European Research Libraries), conceptul de date deschise și modele bibliografice.

„S-au creat punți de comunicare și conexiuni între bibliotecari, mediul academic și cercetarea în domeniul Științelor informării și documentării. Cursurile și activitățile practice au fost un bun prilej de dialog, un schimb de experiență binevenit, au consolidat abilitățile digitale și înțelegerea unor fenomene specifice transformărilor prin care trece societatea contemporană” menționează Silviu Borș, directorul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.

Pe parcursul celor trei zile, exercițiile practice, dialogul și lucrul în echipă au constituit fundamentul experienței de învățare centrată pe valențele noilor tehnologii digitale, evidențiindu-se necesitatea combaterii dezinformării, interconectarea datelor din colecțiile bibliotecilor și impactul acestora asupra vieții cotidiene, profesionale și private. Astfel, s-au pus bazele unei relații durabile între profesioniști care construiesc biblioteca dinamică a viitorului în era digitală.

Profesorii Școlii de vară au fost: Lenuța Ursachi (Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați), Robert Coravu (Universitatea din București), Nicolaie Constantinescu (Comunitatea Kosson).

***

Proiectele și activitățile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu se derulează cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Daniel Natea, aur la judo, la Jocurile IPA