5.1 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

70% din bugetul comunei Boiţa merge la investiţii

Știri din Județ

Luna aceasta Consiliul Local Boiţa a adoptat bugetul pentru anul 2022. Noutatea o reprezintă alocările către investiţii în proporţie de 70%, dar şi excedentul bugetar realizat anul trecut.

Primarul Nicolae Cocoş ne-a prezentat principalele investiţii care sunt prinse în bugetul pe anul 2022 la Boiţa. 1,1 milioane lei vor merge în modernizarea şi reabilitarea străzilor. Pentru această investiţie suma alocată de primărie reprezintă doar o mică parte, restul fiind alocaţi de Ministerul Dezvoltării printr-un proiect câştigat de Boiţa în anul 2016. Din păcate proiectul a fost blocat mult timp. Anul trecut primarul Nicolae Cocoş a reuşit deblocarea lui şi semnarea unui act adiţional cu Ministerul Dezvoltării pentru prelungirea contractului de finanţare. Noutatea abordării acestei modernizări constă însă în faptul că toate străzile vor fi pavate. Astfel nu se pierd banii veniţi pe proiectul guvernamental, dar se va putea şi interveni pe viitor cu proiectul de apă, blocat de fost conducere a primăriei. Din păcate, reţeaua de apă-canal este blocată momentan în instanţă pentru o cercetare penală referitor la gestionarea banilor şi a proiectului de fostul primar. Odată soluţionată cauza în instanţă proiectul poate fi reluat. Pavarea străzilor va asigura astfel intervenţia la introducerea reţelei de apă, fără stricarea străzilor.

Lotrioara ajunge pe harta turistică regională

Primăria Boiţa a depus un proiect prin programul Anghel Saligny de 3,5 milioane euro pentru infrastructura Lotrioarei. Se va asfalta drumul, se vor face rigole, podeţuri, ziduri de sprijin. De asemenea, primăria a mijlocit introducerea fibrei optice pentru internet în zona Lotrioara. Toate aceste demersuri reprezintă paşi prinşi şi în Strategia de Dezvoltare a localităţii Boiţa 2021-2027. În viziunea primăriei, Lotrioara are un potenţial turistic care nu a fost fructificat suficient. Casele de vacanţă din zonă sunt doar un început. Primăria vrea să creeeze condiţii pentru investiţii turistice pe termen lung în această zonă. Şi pentru a începe să atragă turiştii în Lotrioara, în luna mai se va organiza aici un festival rock cu promovare naţională.

Programul Consiliului Judeţean „Anii Drumeţiei” a inclus Lotrioara şi zona adiacentă în proiectele de omologare a traseelor turistice montane.

Noul Plan Urbanistic General (PUG) se află în lucru şi prin el se va sprijini dezvoltarea Lotrioarei. „Mi-am propus să creştem veniturile proprii ale localităţii de două ori pe timpul mandatului meu, iar turismul este o cale” ne-a declarat Nicolae Cocoş, primarul comunei Boiţa.

Investiţii în sport şi cultură

Primăria Boiţa va amenaja anul acesta pe strada Tălmăcelului un teren de sport şi un parc. De asemenea, Pavilionul este aproape de finalizare. Acesta va deveni funcţional în curând şi va găzdui evenimente culturale, dar şi clase de copii fluieraşi, cât şi de dansuri populare. Aceste proiecte de păstrare a tradiţiilor la Boiţa sunt realizate în colaborare cu Şcoala de Arte şi Meserii „Ion Mincu” din Sibiu. Primăria a obţinut finanţare printr-un proiect AFIR pentru achiziţia de costume populare şi instrumente pentru viitoarele ansambluri de copii.

Primăria a iniţiat un parteneriat cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu pentru scrierea de proiecte pentru diferiţi finanţatori. Unul din proiecte vizează reabilitarea taberei de vară de la Căprăreţ, care pe viitor poate fi un punct de referinţă pentru studenţii din ţară.

A fost depus deja spre finanţare un proiect de reabilitare a Căminului Cultural şi Primărie. Se doreşte mărirea spaţiului din Căminul Cultural şi modernizarea acestuia. Aici se ţin nunţile din Boiţa şi spaţiul nu este suficient de mare şi nu are toate dotările moderne pentru bucătărie. Noua investiţie va transforma complet Căminul Cultural.

Se pune ordine în actele cadastrale şi nu numai

Noul Plan Urbanistic General este în lucru. Acesta va permite mărirea intravilanului comunei pentru a da posibilitatea familiilor tinere să construiască locuinţe. De asemenea, a început deja identificarea proprietăţilor comunei Boiţa şi notarea în Cartea Funciară. Acestea vor fi trecute în lista de inventar a proprietăţilor publice. Primarul Nicolae Cocoş a descoperit că la Boiţa clădirile publice nu aveau actualizată notarea în Cartea Funciară. Acestea apăreau cu notări vechi şi de 80 de ani. Actualizarea notărilor este importantă pentru accesarea de fonduri guvernamentale pentru modernizarea clădirilor.

Primăria a realizat deja anul trecut actualizarea documentaţiei Regulamentului Local de Urbanism.

Strategia de Dezvoltare a Comunei Boiţa pe termen mediu şi lung 2021-2027 este în dezbatere publică. Ea va permite tuturor cetăţenilor şi potenţialilor investitori să vadă direcţiile de dezvoltare ale localităţii.

Nomenclatorul stradal al tuturor satelor comunei Boiţa a fost introdus în aplicaţia care ajută intervenţiile maşinilor de Ambulanţă, SMURD, Pompieri şi Poliţie să ajungă mult mai rapid la adrese.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri