spot_img
11.8 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

Protest naţionalist cu iz legionar la Statuia lui Brukenthal

Știri din Județ

Publicitate

Asociaţia Calea Neamului condusă de Mihai Tîrnoveanu a primit aviz de la Primăria Sibiu pentru a organiza un protest în Piaţa Mare, sâmbătă 18 septembrie de la ora 16. Motivul protestului este amplasarea statuii lui Brukenthal. „Asociația Calea Neamului a trimis către Primăria Sibiu, conform legii, o înștiințare de adunare publică pentru sâmbătă, 18 septembrie, ora 16. Locul numit în adresă este Piața Mare, în fața statuii lui Samuel Brukenthal. Comisia de la primărie ne-a anunțat că va da aviz pozitiv, dar cu restricțiile privind sonorizarea” a informat preşedintele asociaţiei cu sediul central la Braşov.

Tîrnoveanu, într-o fotografie postată de el pe Facebook apare îmbrăcat cu ie, cu pantaloni şi cizme negre, curea diagonală şi pardesiu de piele neagră, adică o ţinută tipic legionară din anii 1920. Iar lângă stă un text argumentativ de ce organizează acest protest la Sibiu: „Operațiunea de reprimare a Răscoalei lui Horea, Cloșca și Crișan nu putea fi efectuată fără acordul, comanda, Guvernatorului Transilvaniei, adică a baronului Brukenthal. Misiunea lui dată de imperiu nu a fost de a colecționa opere de artă ci de a guverna Transilvania, cu toate implicațiile inerente. Individul, nu numai că executa ordinele de la ”centru”, ci încă a făcut si exces de zel, căci atunci când împăratul Iosif al II-lea a emis o conscripție militară prin care iobagii care se înrolau în armată dobândeau anumite drepturi, marele om de cultură Samuel Brukenthal, a anulat-o, dezvăluindu-și astfel sentimentele lui ”culturale” față de iobagii români.
Așadar, ridicarea statuii respective în centrul unui oraș atât de important din Transilvania, nu înseamnă un act de recunoastere a unei contribuții culturale universale, ci înseamnă un act prin care ni se transmite că suntem sub ocupație, sub dominație străină. Refuzăm dominația, refuzăm ocupația, rămânem cu Eroii, Sfinții și Martirii Neamului.”

Tîrnoveanu a fost unul din liderii protestului degenerat în violenţe în anul 2019 la cimitirul din Valea Uzului. După acel nefericit eveniment, relaţiile diplomatice româno-maghiare au avut mult de suferit, cât şi relaţia inter-etnică din zonă. De altfel Tîrnoveanu şi acoliţii săi a organizat periodic diferite evenimente naţionaliste în ţară, alături şi de alte organizaţii de profil. De altfel, în aceeaşi postare publică pe Facebook Tîrnoveanu face o ameninţare, specifică legionarilor de acum un secol: „Aveți cuvântul meu si al camarazilor mei, că reactia va fi puternică, căci ochii lui Horea si ai lui Cloșca si ai lui Crișan nu vor fi în Piața Mare din Sibiu pentru a-l privi pe baron, doar sâmbata asta.”

Sursa foto: Facebook Kihai Tirnoveanu

Citește și Protest naţionalist anti-statuia baronului Brukenthal cu rugăciuni, cântece şi poezii patriotice

Publicitate

8 COMENTARII

  1. Este naționalist, dar nu este legionar! E o încercare de discreditare a manifestației! Se speculează oricât de mică asemănare cu organizația amintită, pentru a obține oprobriul cititorilor! Și aceia, neavizați, necunoscători ai Istoriei noastre. România are nevoie mai mult ca oricând de lideri Naționaliști-Creștini, acum când toți neaveniții se aciuează la conducerea Patriei, doar cu scopul de a o destrăma, vinde, fura, subjuga atât material cât și spiritual.

  2. Nu Partidul Legionar a fost declarat ca fiind formațiune de orientare nazistă in urma procesului de la Nurnberg, ci tocmai Grupul Etnic German. In urma acestei sentinte, tribunalul poporului se desfiinteaza aceasta adunarura si le confisca patrimoniul. Dupa 90, ei nu se lasa si infiinteaza Forumul Democrat al Germanilor, condus de insusi Presedintele Meu, declarativ fiind continuatorii unei grupari naziste, a Grupui Etnic German in urma sentinței definitive de la Nuremberg. Partidul Legionar nu a fost indicat ca fiind fascist nici de tribunalul de la Nuremberg nici de catre Academia Romana. In timpul cat a fost primar al Sibiului, in cardasie oculta cu judecatoria sibiului, klauss werner johaniss trece inte-un mod ocult muzeul Brukenthal din patrimoniul statului care a cheltui 40 de ani bani cu conservarea lui, in patrimoniul continuatorilor declarații ai unei grupari fasciste, confirm sentintei tribunalului de la Nuremberg. Ce parere aveti domnilor asa zis ziariști ? Tot iobagi, tot ploconiti cu căciula in mana si cocoșați de umilinta in fata stapanului austriac, neamt, ungur. Bine a spus Brâncuși la reîntoarcerea in Romania; ” V-am lasat saraci si prosti si iata, va gasesc mai saraci si mai prosti!” Ati fost eliberati de doua ori de sub apăsarea bocancului nobililor, al grofylor de pe grumazul vostru, dar voua va place iobagia, cum ui place cocalarului shaorma cu de toate… Cum sa il asemuiti voi pe Mihai Târnaveanu cu un legiona mai nesimțiților care ati aplaudat la deszvelirea monumentului pupincurismului românesc din centrul Sibiului!? Cureaua neagra trecuta pe diagonala nu este centiron, este o traista ca a lui Badea Cârtan , care nu era Legionar, mai nesimțiților. Omul are chimir ca a lui Avram Iancu, care nici el nu era Legionar, dar si-a iubit tara, nu ca voi si poarta o camasa cu altița…Chiar nu va este rusine? Iar parpalacul din piele este model BatMan mai loazelor!

  3. Horea si Closca s-au jertifit pentru un popor ingrat. Si ai lui – paduraru nemes – la vandut pe craisor.Acum seful statuilui m-a intristat definitiv, sigur pentru totdeauna. Suntem blestemati sa avem o clasa admnsitrativa mizerabila. Partidul Liberal pierde in fiecare zi sintagma National. Trei decenii a fost o ideologie pe care mi-am asumat-o si am lucrat pentru ea. Azi sunt ingrozit si cer sa M. Tarnoveanu sa nu fie lasat singur. nU cred in nationalism dar cred in cei care, cu buna credinta il urmeaza si plang de cat de dramatic au dus-o romanii in vremea Mariei Tereza si a grofilor uinguri in timpul cu Frant Iosif, pe care l-au calarit ca si pe Sisi a Lui. Ca sa termin cu o gluma, printre lacrimi….dramatismul lui Horea, Closca si Crisan se identifica cu drama iobagilor din Ardeal. Si soarta este si azi data tot pe maini nevrednice.

  4. Sa-ti aperi eroii martiri si memoria lor, inseamna ca esti ..legionar?

    Pai in aceiași logica putem spune ca atunci cand elogiezi tortionarii si tradatorii acestui popor, esti tradator si neofascist.

    De fapt asa zisii jurnalisti care scriu asemenea aberati sunt doar niste idioti utili, sau niste tradatori cumparati pe ceva maruntis ?

  5. Legea a fost dată prin Moise iar harul şi adevărul au venit prin iIsus Hristos.
    El nu a venit să desființeze legea ci s-o împlinească. Aşa încât oricine este împotriva legii este certat cu legea.
    Toți termenii din familia de cuvinte a cuvântului” lege” ; precum: legiferator, legist, legionar, legal, etc.sunt necomestibili celor nelegiuiți.
    Puneți paie pe capul vostru în continuare. Focul este pe vine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului

Floriile, sărbătoarea Regelui care vine…