7.9 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

Protest naţionalist anti-statuia baronului Brukenthal cu rugăciuni, cântece şi poezii patriotice

Știri din Județ

Piaţa Mare a Sibiului a fost sâmbătă după-masa scena unui protest împotriva amplasării statuii baronului Samuel von Brukenthal. Manifestarea a fost organizată de Asociaţia Calea Neamului din Braşov, condusă de Mihai Tîrnoveanu. Au participat aproximativ 200 de persoane, multe venite din diferite părţi ale ţării, după cum au declarat chiar ei. Foarte puţini sibieni s-au regăsit printre protestatari, spre indignarea unora din cei ce au ţinut discursuri.

De altfel, singurul sibian care a şi vorbit şi a adus cu el câţiva enoriaşi, a fost părintele Cătălin Dumitrean de la Biserica cu hramul “Sfântul Ioan Iacob Românul” de pe strada Dealului din Sibiu. Acesta a rostit rugăciunea de început a protestului, iar mai târziu a ţinut un discurs virulent contra lui Brukenthal şi amplasării statuii. El a criticat primăria Sibiu, consilierii locali şi toţi cei implicaţi în amplasarea statuii. Dumitrean a spus că Brukenhtal, alături de generalul Bukow sunt vinovaţi de distrugerea mânăstirilor ortodoxe din Ardeal şi de asuprirea ortodocşilor. Istoric vorbind, Brukenthal nu a avut nicio tangenţă cu această faptă. Într-adevăr generalul Bukow a fost trimis de la Viena în 1761 să impună cu forţa biserica unită cu Roma şi a distrus multe mânăstiri ortodoxe, timp de 3 ani, până la moartea sa. Dar Brukenthal a devenit Guvernator al Transilvaniei abia în 1777, adică la 13 ani după moartea lui Bukow şi terminarea campaniei acestuia.

Protestatarii de la Sibiu au avut multe steguri tricolore şi unii ii populare. De asemenea un banner cu Horea, Cloşca şi Crişan a fost expus. Deşi conform autorizaţiei de protest nu aveau voie să folosească sisteme de sonorizare, organizatorii au adus un microfon şi boxă la care au vorbit mai mulţi invitaţi. Printre aceştia, în afara organizatorilor au fost şi fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar, cântăreaţa de muzică populară Veta Biriş, aceasta venită la invitaţia co-organizatorilor evenimentului, Societatea Avram Iancu din România. S-au cântat cântece patriotice, s-au spus poezii şi s-au ţinut cuvântări naţionaliste şi anti-Brukenthal. Ideea generală transmisă fiind că statuia trebuie demolată.

Un moment inedit, suprins şi de reprezentanţii Muzeului Brukenthal, a fost că în timpul protestului, un cuplu de tineri proaspăt căsătoriţi, au ales să facă fotografii de nuntă la poarta muzeului. În spate protestatarii ţineau discursuri cu patos şi pline de ură, iar tinerii miri zâmbeau fericiţi de momentul fericit pe care îl trăiau în viaţa lor.

La 17.30 între manifestanţi şi-a făcut apariţia şi senatoarea Diana Şoşoacă, fostă membră AUR, acum senator independent. Aceasta nu a fost lăsată să vorbească la microfon de orgnaizatori. Mihai Tîrnoveanu a spus imediat oamenilor că „Această manifestare nu este făcută de niciun partid. La această manifestare nu participă niciun politician”. Şoşoacă a făcut însă declaraţii jurnaliştilor prezenţi: „Personal va spun, echipa mea de avocați, săptămâna viitoare, a definitivat acțiunea pentru demolarea acestei statui. În parlament voi depune o inițiativa pentru demolarea acestei statui. Poate pe statuia asta trebuie să scuipe fiecare om care ajunge în Sibiu.”

După două ore de protest, participanţii au plecat spre autocare. Majoritatea au venit din Cluj, Braşov, Covasna, dar au fost şi din Vrancea şi Olt.

GALERIE FOTO: Sursa cont public Facebook Societatea Avram Iancu din România, foto credit Alin Teslovan

n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
Publicitate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri