11.3 C
Sibiu
joi, 18 aprilie, 2024

Festivalul Egalității de Gen se desfășoară în perioada 27 – 30 octombrie la Sibiu

Știri din Județ

În perioada 27 – 30 oct, Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen organizează Festivalul Egalității de Gen, ediția a XVI-a.

Festivalul este o campanie de conștientizare prin care încurajăm în special tinerii să depășească stereotipurile de gen și să construiască o lume în care fiecare persoană poate să-și  îndeplinească visurile, fără să se lovească de discriminare și violență de gen” spun organizatorii.

Anul acesta tema festivalului este 50-50: calitate prin egalitate.

În relațiile dintre oameni, atât în cuplu, cât și viața publică, implicarea echitabilă a femeilor și bărbaților aduce un plus de valoare, în timp ce dezechilibrele de putere contribuie la conflicte, potențial nevalorificat și suferință. Cel mai recent studiu prin care Comisia Europeană monitorizează situația egalității de gen în regiunile Europei arată o corelație directă între indicele de dezavantajare a femeilor și performanța economică: în țările unde femeile beneficiază de șanse egale se înregistrează cele mai bune nivele de Produs Intern Brut. România este din păcate în partea inferioară a graficului[1].

Ce înseamnă concret acest 50-50 vom încerca să surprindem în cuvinte dar și în desen timp de O oră la Ziarul Orizontal cu artistul Dan Perjovschi și voluntarii A.L.E.G. în data de 27 octombrie de la ora 15.30. Tot pe 27 octombrie, studenții de la specializarea Jurnalistică din cadrul ULBS vor avea parte de un atelier de Teatru Ziar în care vom analiza pornind de la exemplul știrilor care au abordat crima din Cartierul Arhitecților cum este resimțită mediatizarea de către părțile implicate și ce cunoștințe le-ar fi utile jurnaliștilor care scriu despre violența domestică. Vineri, 29 octombrie, de la ora 18.00 la Librăria Cărturești din Promenada Mall Sibiu, găzduim Lansarea cărții Hărțuirea în spațiul public în România, cercetarea Simonei Chirciu, activistă în domeniul drepturilor femeilor, care arată că hărțuirea rămâne o piedică în participarea deplină a fetelor și femeilor la viața orașului. Despre hărțuirea la locul de muncă și soluțiile propuse de unul dintre cele mai recente proiecte A.L.E.G. care abordează acest subiect – Angajatori pentru respect – se va discuta în cadrul unei dezbateri LIVE tot vineri, de la ora 20.00.

Multe dintre activitățile festivalului se desfășoară online, pe pagina de Facebook a Asociației A.L.E.G. (https://www.facebook.com/alegromania/) ceea ce ușurează  prezența unor invitați din alte țări, dar și participarea unui public dincolo de granițele Sibiului.

Cum creștem egalitatea de gen în Europa de Est este titlul unei dezbateri online care va explora alături de sociologi, scriitori și activiști pentru drepturile omului din Croatia, Ungaria, Republica Moldova și România de ce implicarea femeilor în viața publică este văzută ca un semn de progres cu care ne mândrim, în timp ce aportul egal al bărbaților în munca de zi cu zi din gospodărie rămâne pentru mulți est-europeni un semn rușinos al deteriorării familiei.

La Biblioteca Vie Online, participanții vor putea să intre în dialog cu femei a căror dedicare în sfera profesională ne fac viața mai bună și ne deschid noi perspective: Mihaela Noroc, autorea celui mai mediatizat proiect artistic creat de un român în zilele noastre – Atlasul Frumuseții, Elisabeta Moraru, Country Manager la Google România care deține un doctorat pe tema transformării accesului la informație al cetățenilor sau Gabriela Săulea, inițiatoarea programului Divorce Journey.

Cui aparține orașul? este titlul unei dezbateri live despre (in)vizibilitatea femeilor în numele de străzi și în spațiul public urban, în cadrul căreia lectorii universitari Mihai Stelian Rusu de la Facultatea de Științe Socio-Umane din cadrul ULBS și Diana Neaga de la Universitatea Nicolae Titulescu din București vor împărtăși din rezultatele studiilor lor legate de reflectarea inegalităților în spațiul urban, dar și viziunea lor pentru posibile soluții.

Cum împărțim greul într-o relație și cu ce impact vom discuta și Live cu psihologul Raul Lupaș. Pandemia ne-a ținut mai mult timp acasă și a crescut nevoia de îngrijire pentru copiii care învață online, bolnavi, vârstnici – o sumă de sarcini zilnice din economia invizibilă, care în mod tradițional cad mai mult pe umerii femeilor, dublându-le norma de lucru, așa că Facem 50-50? a devenit o întrebare arzătoare pe care nu o mai putem ocoli. Despre modelele de relaționare ale tinerilor vom discuta de asemenea cu psihoterapeuta Silvia Guță, una dintre inițiatoarele proiectului In a Relationship.

În Sibiu am pregătit o serie de expoziții care abordează teme diverse, de la reprezentarea femeilor în spațiul public (piața Huet), la drepturile femeilor din România sau, cea mai impresionantă, Aripi puse la păstrare (Promenada Mall, Str. Lector), o invitație la reflecție despre visele noastre amânate sau chiar uitate.


Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Brădeni: Un nou scandal între PSD și PNL