spot_img
9.6 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Pluguşorul judeţului Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

„Aho! Aho! Copii şi fraţi!” Aşa începe tradiţionalul Pluguşor cântat pe la casele românilor în ultima zi din an. Pluguşorul are multiple variante şi este un prilej de a aminti momentele importante ale anului care se încheie. Şi judeţul Sibiu, cu toţi locuitorii săi, au avut parte de un an 2021 cu multe evenimente, mai bune sau mai rele.

Departe de mine gândul de a face o trecere în revistă a lor. De unele, chiar şi eu, nu doresc să îmi amintesc. Dar în contextul celui de al doilea an de pandemie şi un an de criză politică la nivel naţional, lucrurile în judeţul Sibiu s-au mişcat bine, pe plan local. Deşi bugetul pe anul 2021 a fost aprobat foarte târziu, multe primării şi Consiliul Judeţean au reuşit să finalizeze sau să demareze mai multe investiţii. Uneori ritmul a fost alert, alteori împotmolit, mai ales de legislaţie şi birocraţie. Poate anul 2022 va fi mai bun la acest capitol cu bugetul naţional deja aprobat (mare minune) şi cu fondurile PNRR.

Pe plan politic în judeţul Sibiu s-a aşezat o relativă linişte după tumultosul an electoral 2020. Am văzut chiar împăcări între oameni politici. Am văzut şi tradiţionalele „săgeţi” ale opoziţiei, că doar acesta este rolul lor. Dar per ansamblu, a fost linişte…. mai puţin la final de an cu scandalul Iordănescu, care va pune pe jar o mulţime de oameni, multe luni de acum încolo.

Economic, judeţul Sibiu a mers bine. Piaţa imobiliară a crescut, afacerile au resimţit relaxarea măsurilor pandemice. Nu suficient însă. Construcţiile din Sibiu şi localităţile vecine apar tot mai multe, semn că piaţa imobiliară este pe creştere. Mai ales că mutarea Comandamentului NATO pentru Europa de Sud-Est se apropie cu paşi repezi. Sectorul turistic este încă mult sub nivelul anului 2019, dar mai bine ca în 2020.

Cadrele medicale au tras tare şi anul acesta şi începutul lui 2022 nu se anunţă prea bun. Uneori mă întreb dacă oamenii aceştia mai au energie? Au fost în 2021 schimbări la nivel de management al unor spitale, altele se anunţă pentru 2022. Dar per ansamblu sistemul a funcţionat. Au spus-o şi procurorii în faimosul caz de presă în care se anunţa că la Sibiu se omoară oameni în spitale. Acel articol a provocat o reacţie în lanţ cu sprijinul unei părţi a presei centrale. Reacţie ce se resimte şi acum în tot sistemul medical românesc. Mulţi nu au mai mers la spital, deşi bolnavi grav. Impactul negativ asupra sistemului medical al acelui articol încă se calculează şi sper, sincer, să se ia şi măsuri. Pentru că există o limită şi deontologică, dar şi penală.

În 2021 am descoperit la Sibiu o clică. Nu aflată la vârf neapărat, ci o caracatiţă cu multiple tentacule în poliţie, justiţie, presă, mediul de afaceri şi politic. O structură care a acţionat coordonat şi concentrat pe două teme majore tot anul 2021. Am observat că se duce nu doar o campanie de denigrare, cum am crezut iniţial, ci un război total. Miza se pare este puterea şi accesul la fonduri, pierdute de această structură organizată de ani buni la nivelul judeţului. Sunt doar curios când va interveni preşedintele Iohannis să facă lumină, dacă mai are această putere.

Am cunoscut feţe noi ale unor oameni politici şi din administraţie. Oameni pe care i-am lăudat, dar s-au dovedit falşi, sau oameni pe care i-am criticat, dar s-au dovedit oneşti. Mă bucur mereu să descopăr oameni oneşti, dincolo de faţada publică. Oameni care chiar se străduie să facă lucruri bune pentru comunitate, în tot hăţişul birocratic românesc. Despre hienele ascunse în piele de oaie prin politică şi administraţie sunt sătul să mai scriu.

Cultural, Sibiul a început să se redreseze în anul 2021. Cel mai frumos a crescut Filarmonica Sibiu. O instituţie care merita de ani buni să fie mai bine promovată şi mai mult implicată nu doar în comunitate, ci şi pe plan internaţional. Muzeul ASTRA şi Junii au ţinut ştacheta sus alături de Teatrele Gong şi Radu Stanca. La Biblioteca ASTRA lucrurile au luat-o razna cu tot conflictul dintre unii angajaţi şi conducere.

Per ansamblu locuitorii judeţului Sibiu au avut un an bun. Mai puţin cei loviţi de pandemie, de efectele ei directe şi indirecte. Cei bolnavi sau care au pierit, cei afectaţi financiar de restricţii. Din punct de vedere al şomajul judeţul Sibiu stă încă foarte bine. Ca dovadă atracţia pentru forţa de muncă din alte judeţe pe care o exercită în continuare. Nivelul salariilor a stagnat însă per ansamblu şi datorită pandemiei.

Se cuvine să închei pluguşorul judeţului Sibiu şi să vă urez un an 2022 cu sănătate şi prosperitate!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului