spot_img
13.1 C
Sibiu
marți, 23 aprilie, 2024
spot_img

SIBIU – Consilierul juridic care a luat șpagă de la săraci, condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare

Știri din Județ

Publicitate

Un fost consilier juridic din cadrul Poliției Locale Sibiu este acuzat de procurori pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influență și cumpărare de influență. Acesta ar fi pretins și primit suma de 600 de lei de la un sibian.

Conform procurorilor sibieni, un sibian în vârstă de 65 de ani a amplasat ilegal o copertină deasupra intrării apartamentului său, localizat în municipiul Sibiu. În cursul lunii noiembrie 2021, un consilier juridic din cadrul Poliției Locale Sibiu, un bărbat în vârstă de 36 ani, l-a abordat pe denunțător şi i-a relatat că îl poate ajuta în cadrul procedurii de intrare în legalitate. Totul însă, cu un cost. 600 de lei i-au fost ceruți sibianului pentru intervenția polițistului local în ocolirea legii. Acesta i-a promis sibianului că poate interveni pe lângă funcționarii publici responsabili cu verificarea dosarelor.

Conform surselor Sibiu Independent, suspectul reținut se numește Silviu Ștefan Tudosescu și este consilier juridic în cadrul Poliției Locale Sibiu. Conform datelor de pe profilul său de Facebook, acesta locuiește în Cisnădie.

2 ani de închisoare și interdicția de a mai deține funcții publice care implică exercițiul autorității de stat pentru următorii 3 ani

La data de 06.01.2021, acesta a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare și interzicerea de a mai ocupa funcții publice, până la exercitarea pedepsei. Acesta este sub supraveghere judiciară pentru o perioadă de 3 ani, urmănd să presteze și 90 de zile de muncă în folosul comunității, dar și să urmeze un curs de pregătire școlară ori de calificare profesională. Inculpatul a solicitat încheierea unui acord, în cursul urmăririi penale, ca urmare a recunoașterii vinovăției.

Redăm mai jos comunicatul de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu:

„Prim procuror Ion Veştemean, în calitate de purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele, în continuarea comunicatului de presă din data de 16.12.2021:

La data de 03.12.2021, organele de cercetare penală din Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Sibiu, urmare a unui denunţ, s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de trafic de influență și cumpărare de influență.

Din cercetările efectuate s-au reţinut următoarele:

Inculpatul, angajat Poliţiei Locale Sibiu în funcţia de consilier juridic, în data de 18.11.2021, dată fiind calitatea sa de consilier juridic al Poliției Locale Sibiu, a susținut că îi sunt cunoscuți funcționarii publici din cadrul Primăriei Municipiului Sibiu abilitați a verifica documentațiile tehnice necesare în vederea emiterii autorizațiilor de construire, context în care a pretins de la denunțător suma de 600 de lei, cu titlu de preț al influenței, asigurându-l pe acest denunțător că, fiindu-i cunoscuți funcționarii publici anterior menționați, ar putea interveni pe lângă aceștia și i-ar determina să îl favorizeze pe acesta în cadrul îndeplinirii atribuțiilor acestora de serviciu referitoare la emiterea unei autorizații de construire necesară pentru intrarea în legalitate a unei construcții, urmând a fi emis acest act administrativ, iar apoi, în data de 15.12.2021, a primit efectiv suma solicitată de acesta cu titlu de preț al influenței de la colaboratorul cu identitate reală autorizat în cauză, realizându-se astfel constatarea în flagrant a faptei, săvârşind astfel infracțiunea de trafic de influență, prev. și ped. de art. 291 alin. 1 C.pen., cu referire la art. 6 alin. 1 din Legea nr. 78/2000, republicată.

De asemenea, având în vedere că infracțiunea de corupție, respectiv de trafic de influență, anterior descrisă, a fost săvârșită de către o persoană care exercită o funcție publică, în cadrul autorităților publice sau instituțiilor publice, conform art. 1 lit. a din Legea nr.78/2000, respectiv de către consilierul juridic al unui serviciu public din subordinea unei primării, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu de către alți funcționari din cadrul aceleiași entități juridice, iar fapta constituie, conform art. 5 din Legea nr. 78/2000, o infracțiune de corupție în sensul Legii nr.78/2000, republicată, în cauză sunt aplicabile dispozițiile art. 6 alin. 1 din Legea nr. 78/2000, republicată.

Ulterior datei comunicatului de presă (16.12.2021), au fost dispuse următoarele:

Prin ordonanța din data de 16.12.2021 a procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpat cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, prev. și ped. de art. 291 alin.1 C.pen., raportat la art. 6 alin.1 din Legea nr.78/2000, republicată, iar, ulterior, prin ordonanța din aceeaşi, s-a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar față de inculpat, pe o durată de 60 de zile. 

După punerea în mișcare a acțiunii penale, prin cererea formulată la data de 22.12.2021, inculpatul, recunoscând și regretând comiterea faptei de corupție de care era acuzat, a solicitat încheierea unui acord, în cursul urmăririi penale, ca urmare a recunoașterii vinovăției, potrivit art. 478 și urm. C.proc.pen.

Astfel, la data de 06.01.2021, în vederea tragerii la răspundere penală a inculpatului pentru comiterea infracțiunii de  trafic de influență, prev. și ped. de art. 291 alin. 1 C.pen., raportat la art. 6 alin. 1 din Legea nr.78/2000, republicată, s-a încheiat între procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu şi inculpat acordul de recunoaştere a vinovăţiei cu privire la:

  • Condamnarea, în baza art. 291 alin.1 C.pen, raportat la art. 6 alin. 1 din Legea nr.78/2000, republicată, cu referire la art. 480 alin.4 teza a I-a C.proc.pen., la o pedeapsă de 2 (doi) ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.
  • Aplicarea pedepselor complementare prev. de art.66 alin.1 lit. a și b C.pen., și anume interzicerea exercitării dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, și respectiv interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare;
  • Aplicarea pedepselor accesorii prev. de art. 65 alin.1 C.pen., raportat la art.66 alin. 1      lit. a și  b C.pen., și anume interzicerea exercitării dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, și respectiv interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de condamnare și până la executarea pedepsei;
  • Aplicarea prevederilor art. 91și urm. C.pen. față de inculpat, și anume:
    •   suspendarea executării pedepsei rezultante sub supraveghere pe o durată de 3 ani;
    •   stabilirea măsurilor de supraveghere pe care inculpatul are obligația de a le respecta pe perioada termenului de supraveghere, prev. de art.93 alin. 1 lit. a-e C.pen., respectiv:
      • să se prezinte la Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Sibiu, la datele fixate de acesta,
      • să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa,
      • să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile,
      • să comunice schimbarea locului de muncă,
      • să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență;
  •   stabilirea, în baza art.93 alin.2 lit. a  C.pen., a obligației inculpatului să urmeze un curs de pregătire școlară ori de calificare profesională;
  •   stabilirea, în baza art.93 alin.3 C.pen., a obligației inculpatului de a presta 90 de zile de muncă în folosul comunității pe parcursul termenului de supraveghere.
  • în baza art.94 alin 1 C.pen. pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art.93 alin 1 lit. c – e C.pen., se comunică Serviciului de Probațiune de pe lângă Tribunalul    Sibiu;
  • în baza art.404 alin 3 C.proc.pen., raportat la art. 91 alin. 4 C.pen., i se va atrage atenția inculpatului asupra consecințelor nerespectării măsurilor de supraveghere și ale săvârșirii de noi infracțiuni în cursul termenului de supraveghere;
  • în baza art.274 alin 1 C.proc.pen. inculpatul va achita cheltuielile judiciare avansate de stat (cheltuielile judiciare în timpul urmăririi penale sunt în cuantum de 1.000 de lei).

Pe parcursul cercetărilor, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, au beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Sibiu şi a lucrătorilor de poliţie din cadrul Brigăzii Operațiuni Speciale Alba Iulia.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri