17.2 C
Sibiu
joi, 28 martie, 2024

2.300 de hectare de teren din România, incluse în cel mai mare proiect transfrontalier de refacere a ecosistemelor forestiere din Europa

Știri din Județ

Fundaţia Conservation Carpathia este parte a proiectului SUPERB, cel mai mare proiect transfrontalier de refacere a peisajelor forestiere din Europa

Institutului European al Pădurilor (EFI – European Forest Institute) a lansat proiectul SUPERB, cel mai mare proiect transfrontalier de refacere a ecosistemelor forestiere din Europa. Sunt implicate peste 90 de organizaţii de ştiinţă şi practică forestieră din 20 de ţări diferite, iar proiectul include 12 arii demonstrative din Europa. În România aria demonstrativă este în estul Munţilor Făgăraş, în proprietăţile forestiere deţinute de Fundaţia Conservation Carpathia, iar proiectul este dezvoltat şi în colaborare cu Alianţa pentru Bioeconomie Circulară (The Circular Bioeconomy Alliance), înfiinţată de Alteţa Sa Regală Prinţul de Wales.

Proiectul SUPERB (Systemic solutions for upscaling of urgent ecosystem restoration for forest-related biodiversity and ecosystem services) are ca scop principal promovarea activităţilor de reconstrucţie ecologică a ecosistemelor forestiere, în beneficiul biodiversităţii şi a funcţionalităţii depline a serviciilor ecosistemice. Acesta îşi propune ca orice proprietar european sau administrator de pădure să poată avea un ghid de bune practici pe care să le aplice atunci când îşi propune să facă reconstrucţie ecologică pe proprietăţile sale, să aibă acces la o reţea de consultanţi pe acest subiect şi să identifice sursele de finanţare pentru astfel de lucrări.

SUPERB este un proiect Horizon 2020, susţinut de Uniunea Europeană şi coordonat de Institutul European al Pădurilor (EFI – European Forest Institute). Proiectul cu o durată de patru ani (2021-2024) este sprijinit de 90 organizaţii de ştiinţă şi practică forestieră din 20 de ţări diferite şi cuprinde 12 arii demonstrative.

Aria demonstrativă din România are o suprafaţă de aproximativ 2.300 de hectare. Zona este interesantă deoarece până în anii ’50 pe aceasta creştea o pădure naturală, de tip tip făget care avea şi brazi, fagi şi paltini. După ce a fost exploatată, pădurea a fost înlocuită cu o monocultură artificială de molid, din considerente pur economice.

„Se ştie deja foarte bine că monoculturile artificiale de molid au o biodiversitate foarte redusă şi că în întreaga Europă, la o anumită vârstă, ele au fost puternic afectate de doborâturi de vânt sau atacuri de insecte, pentru că, fiind păduri artificiale, nu sunt stabile. În baza evoluţiei naturale de zeci, sute, mii de ani s-au ales speciile care se potriveau cel mai bine unui anumit loc. Noi, oamenii, nu vom putea fi ingineri mai buni decât natura. Iar monoculturile plantate în locul pădurilor mixte dovedesc acest lucru. Pe Valea superioară a Dâmboviţei pădurea de molid este una tânără şi poate fi salvată mult mai uşor prin acest proiect. Vom crea ochiuri de lumină şi vom planta specii de foioase, pentru a readuce pădurea de amestec, puternică şi cu un grad mare de biodiversitate. În afara intervenţiei pe circa 100 ha de molidişuri, vom face o a doua intervenţie şi în suprafeţe unde deja am iniţiat acest proces, în proiecte precedente. Vom îmbunătăţi şi galeriile de anin de-a lungul Văii superioare a Dâmboviţei, atât de importante pentru fixarea malurilor râurilor. Vom reface şi habitatele de tufărişuri care au existat pe suprafeţe întinse, vorbim de habitate protejate de interes comunitar – jnepenişuri şi ienupărişuri, foarte importante din punct de vedere biodiversitate.” a declarat, Mihai Zotta, director conservare Fundaţia Conservation Carpathia.

Revenire treptată a pădurii naturale pe locul monoculturii de molid se face progresiv, şi este un proces de durată, în care reconstrucţia ecologică se face în câteva etape succesive care pot să dureze şi 20 de ani.

Proiectul SUPERB în România are şi activităţi de monitorizare, de implicare a comunităţilor locale şi de educaţie.

Fără un sprijin activ, zonele afectate de dezechilibre revin cu dificultate la starea naturală. Acţiunile de reconstrucţie ecologică facilitează sau imită procesele naturale, pe cât posibil, şi trebuie să ia în considerare viitoare schimbări climatice.

Proiectul a fost lansat la Sibiu cu o dezbatere pe tema biodiversităţii în Europa, în prezenţa Alteţei Regale Prinţul de Wales, a Ministrului Mediului şi a altor reprezentanţi europeni, însă, până pe 3 iunie, mai au loc o serie de ateliere, precum şi o vizită de lucru a 60 de participanţi implicaţi în proiectul SUPERB, în cadrul ariei demonstrative administrată de Fundaţia Conservation Carpathia.

Evenimentul de deschidere poate fi urmărit integral aici https://www.youtube.com/watch?v=SCmxHvGYjkw&t=5335s.

„Ne bucurăm că suntem parte din proiect, iar felul în care Fundaţiei Conservation Carpathia abordează biodiversitatea reprezintă un model pentru partenerii europeni. Vom merge pe Valea Dâmboviţei pentru a discuta despre aria demonstrativă, vom prezenta o parte din pepinierele organizaţiei, care furnizează puieţii necesari activităţilor de refacere a ecosistemelor, şantiere de reconstrucţie ecologică, păduri sălbatice şi Centrul de activităţi şi explorarea naturii Richita, unde vor fi organizate activităţile educaţionale din cadrul proiectului SUPERB. Vom avea mai câteva ateliere în teren, unde vom schimba idei şi experienţe,” a declarat Barbara Promberger, director executiv Conservation Carpathia.

Proiectul Fundaţiei Conservation Carpathia este unic în România şi reprezintă una din cele mai importante iniţiative de conservare de păduri din Europa. Din anul 2009 şi până astăzi, proiectul a salvat de la exploatare 27.000 de hectare de păduri şi păşuni alpine în sud-estul Carpaţilor Meridionali şi a refăcut păduri pe 1.157 de hectare, prin plantarea a peste 3 milioane de puieţi.

SUPERB este un proiect Horizon 2020, finanţat de UE, cu o durată de patru ani, în valoare de 20 de milioane de euro, cu 36 de parteneri de proiect şi peste 90 de parteneri asociaţi. Mai multe informaţii: https://efi.int/news/superb-promote-forest-restoration-and-adaptation-across-europe-2021-12-01

Circular Bioeconomy Alliance a fost înfiinţată de Alteţa Sa Regală Prinţul de Wales în 2020. Aceasta oferă sprijin bazat pe cunoştinţe, precum şi o platformă de învăţare şi de creare de reţele care să conecteze investitori, companii, organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale şi comunităţi locale, cu scopul de a avansa bioeconomia circulară, restabilind în acelaşi timp biodiversitatea la nivel global. Mai multe informaţii despre proiectul din România https://circularbioeconomyalliance.org/a-living-lab-for-nature-peop

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri