27.3 C
Sibiu
luni, 22 iulie, 2024

Foto-Video: Festivalul “Zilele Mediașului” ediția 2022

Știri din Județ

Zilele Mediașului – 755 de ani de atestare documentară

În perioada  3 – 5 iunie 2022, municipiul Mediaș a sărbătorit 755 de ani de la prima atestare documentară a orașului din data de 3 iunie 1267. Manifestările dedicate acestui important eveniment au avut loc atât în Sala Mare de Ședințe a Primăriei Mediaș, cât și în Piața Corneliu Coposu.

Publicitate

Grupate sub titlul generic „MEDIAȘ – 755. Prețuiește Pacea. Lecții din trecut pentru prezent și viitor”, activitățile au debutat în dimineața zilei de 3 iunie, la sediul municipalității, cu expoziții tematice, conferințe și lansări de carte și au culminat cu înmânarea de diplome de excelență și plachete aniversare unor personalități medieșene, oferite de către primarul municipiului Mediaș, dl. Gheorghe Roman, în prezența locțiitorului Corpului Multinațional NATO Sibiu, general maior Ciolponea Adrian, precum și a locțiitorului pentru Operații și Instrucție al șefului Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul de flotilă aeriană dr. Iulian Pațilea.

Cele două expoziții prezentate cu acest prilej au fost: „Rolul Mediașului în astronautica mondială și în aviația din România“, realizată cu sprijinul filatelistului medieșean dl. ing. Liviu Pintican-Juga și „Prețuiește pacea și independența României“ (Бережіть Мир та Незалежність Румунії), expoziție de fotografie a jurnalistelor ucrainience Lidiia Volobuieva și Anna Paraliush.

De asemenea, la sediul Primăriei Mediaș au fost lansate cărțile „Bunicii noștri, eroii noștri“ (volumul III), autor Dan Ramf, precum și „Reconstrucția Vechii Metropole de vin a Transilvaniei“, autor Octavian Isailă.

Sala Mare a Primăriei a fost și gazda conferinței „Tradiții Aeronautice: Opt decenii ale Școlii Tehnice de Aviație la Mediaș“, având ca tematică istoria Școlii Tehnice de Aviație, care a funcționat la Mediaș între anii 1921 – 2004.

Pe scena amplasată cu ocazia Zilelor Mediașului în Piața Corneliu Coposu au urcat numeroase vedete locale, dar și naționale, care au încântat publicul cu melodiile lor. Folk-ul s-a împletit cu muzica ușoară românească, cu rock-ul sau muzica populară, în trei zile de spectacole incendiare, la care au fost prezenți peste 5000 de medieșeni.

Programul artistic a debutat vineri, 3 iunie, ora 14:00, cu demonstrațiile și recitalurile susținute de cluburi sportive, de dans și de canto din Mediaș: Clubul Sportiv „Ippon”, Asociația Sportivă „Dragon Fight Academy Kickboxing“, Teatrul Popular Mediaș, „Școala de dans „Teo’s Dance School”, Școala de balet „Veronica”, Clubul de dans sportiv „Magic of the Dance”, Clubul Copiilor, Școlile Gimnaziale „Hermann Oberth“, „Istvan Bathory“, „Cireșarii“ și Școala nr. 4. Seria concertelor de vineri, 3 iunie, a debutat cu artiștii locali Feri Teglaș, Virgil Suciu, Grupurile Motto și Balada și a culminat cu binecunoscuții Cătălin Crișan, Mircea Baniciu, Vlăduța Lupău și Rapsozii Maramureșului.

Sâmbătă de la ora 16:00, copiii și tinerii înscriși în cadrul Ansamblurilor Folclorice „Târnavele“ și „Muguri de pe Târnave“ au urcat pe scenă, cu cântece și dansuri tradiționale. Grupul Instrumental ,,Ceterașii de pe Câmpie”, Mihaela și Ciprian Istrate, Diana și Bianca Crețu, Filuț Tabără, Emilia Muntean, Costel Popa, Aurica Bacea și Cosmina Fulea au avut parte de asemenea de un public numeros. Seara s-a încheiat cu concertele susținute de Tudor Turcu și Irina Rimes, la care au participat aproximativ 5000 de spectatori.

Cea de-a treia zi a evenimentului a debutat pentru publicul spectator cu un program folcloric susținut de Taraful ,,Ghiță Hendrea” și invitații, Simi Belea, Aurelian Suciu, Bogdan Toma, Nicolae Furdui Iancu și formația Crai Nou. În încheierea programului au concertat formația Dinamic și binecunoscutul Connect-R.

Sponsorii întregii manifestări au fost: SC Kromberg & Schubert Romania SRL, SNGN Romgaz SA, Asociația Mediaș 750 de ani, SC Transgaz SA, SC Sutech SRL. Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Mediaș și cofinanțat de către Consiliul Județean Sibiu

„Zilele Mediașului pe care le-am sărbătorit în perioada 3-5 iunie s-au încheiat aseară, târziu. Pe parcursul celor trei zile s-au desfășurat o serie de evenimente care au reușit să reunească mii de medieșeni. Vă mulțumesc tuturor pentru participare și pentru modul frumos și civilizat în care v-ați manifestat. Mulțumesc sponsorilor, fără sprijinul cărora nu am fi putut să organizam Zilele Mediașului 2022 la acest nivel.“, a postat pe pagina de Facebook primarul municipiului Mediaș, dl. Gheorghe Roman.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri