spot_img
19.3 C
Sibiu
miercuri, 01 mai, 2024
spot_img

640 de ani de la prima atestare documentară, sărbătoriți la Sebeșu de Sus

Știri din Județ

Publicitate

Cei 640 de ani de la prima atestare documentară au fost sărbătoriți la Sebeșu de Sus (Protopopiatul Avrig). În mijlocul comunității s-a aflat  Înaltpreasfinţitul  Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, care a săvârșit Sfânta Liturghie la biserica aflată sub ocrotirea „Sfinților Apostoli Petru și Pavel” din localitatea sibiană, potrivit mitropolia-ardealului.ro.

Publicitate

Cu această ocazie, credincioșii îmbrăcați în costume tradiționale românești, veniți în număr mare la biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”,l-au întâmpinat pe ierarh. Alături de comunitate s-au aflat și doamna Raluca Turcan, Ministrul Culturii, și doamna Daniela Cîmpean, Președinta Consiliului Județean Sibiu. În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Ionuț Cosmin Corboș a fost hirotonit diacon.

În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit Laurențiu a tâlcuit celor prezenți „Pilda samarineanului milostiv”, pornind de la îndemnulMântuitorului: „Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta şidin tot sufletul tău şi din toată puterea ta şi din tot cugetul tău, iar pe aproapele tău, ca pe tine însuţi”.

„Evanghelia citită în această duminică – a samarineanului milostiv – a fost rânduită de Biserică pentru a ne arăta Cine este Acela Care vine în lume pentru noi și pentru a noastră mântuire și cum trebuie să ne pregătim și noi pentru acest măreț eveniment. Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, este Samarineanul milostiv Care Se coboară la noi, cei căzuți, cei bolnavi, cei greu încercați, pentru a ne scăpa de moarte și a ne vindeca de toate neputințele și bolile prin untdelemnul milei Sale și prin tămăduirea pe care ne-o oferă în Sfânta Sa Biserică.

El și acum Se identifică cu suferințele noastre, cu toate că ele sunt o urmare a păcatelor noastre, și nu dorește o mântuire a noastră de la distanță, ci El Însuși vine neîncetat, și acum, prin Sfânta Liturghie și prin toate Tainele Bisericii, la noi, cei căzuți pradă vrăjmașului, și ne spune mereu: «Nu te teme, turmă mică», adică: «nu vă temeți, aleșii Mei, cei care Mă iubiți și cei care păziți poruncile Mele, și nu fiți necredincioși, ci credeți că Eu am grijă de voi». Motivul pe care Mântuitorul îl invocă pentru a ne da curaj este acesta: «Pentru că Tatăl vostru a binevoit să vă dea vouă Împărăția». Deci, cu alte cuvinte, de vreme ce El a promis că Împărăția Lui cerească, adică toată dragostea Lui, ne-o dă neîncetat încă din lumea aceasta, înseamnă că El Se îngrijește de toate celelalte aspecte ale vieții noastre pământești dacă și noi căutăm să ne hrănim din dragostea Sa cea cerească. Așadar, ecuația vieții noastre este simplă: dacă noi căutăm dragostea Părintelui nostru iubitor prin păzirea poruncilor Lui, atunci vom vedea cum El Se îngrijește de toate cele pământești ale noastre și vom alunga frica, fiind plini de curaj, având o nădejde vie în purtarea Sa de grijă pentru noi”, a spus ierarhul.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Laurenţiu a hirotesitîntru iconom pe preotul paroh Marian Canciu și a oferit doamnei Andreea Voicu, primarul comunei Racovița, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Ardealului, „Crucea Șaguniană” pentru mireni. Doamna primar a ținut să mulțumească ierarhului cu emoție în glas pentru distincție, oferind în dar o icoană cu Maica Domnului.

Despre comunitatea din Sebeșul de Sus a vorbit Ministrul Culturii, doamna Raluca Turcan, care a subliniat faptul că această comunitate oferă un exemplu de bunătate întocmai cu îndemnul pildei citite astăzi în bisericile noastre.

Astăzi a fost o duminică plină de bucurie și de pace sufletească. Sunt în mijlocul unei comunități distinse, o comunitate muncitoare, onestă și preocupată de binele față de semeni, așa că aici există un teren  extraordinar de rodnic pentru a sădi bunătate și lucruri făcute pentru misiunea față de cei din jurul nostru, […] așa că nu pot decât să vă mulțumesc că astăzi am fost în mijlocul unei comunități unde oamenii dăruiesc bunătate”, a transmis ministrul Raluca Turcan.

La ceas aniversar, președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, a ținut să transmită un gând comunității și să mulțumească ierarhului pentru actul de cinstire ce i-a fost oferit.

Vreau să vă doresc ani mulți frumoși și la fel de luminoși cum i-ați avut și până acum, în ultimii 640. Vreau să vă doresc să rămâneți la fel de plini de credință, pentru că ce se întâmplă aici, la dumneavoastră, nu ar fi posibil dacă dumneavoastră nu v-ați fi păstrat vie credința în Dumnezeu, dacă n-ați fi fost oameni buni și dacă nu v-ați iubi unii pe alții, așa cum Înaltpreasfinția Sa, astăzi, ne-a spus în cuvântul său și dacă nu ați fi fost uniți așa, cu toții, nu numai comunitate, ci și prin instituțiile dumneavoastră: Primărie, Biserică, Școală. […] Aceasta este cheia succesului unei comunități: Biserica, primarul, școala trebuie să fie aproape, să lucreze împreună pentru binele tuturor”, a punctat Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu.

Preotul paroh Marian Canciu a amintit de istoria plină de românism,dar și de credință ortodoxă statornică și plină de martiri în cei 640 de ani sărbătoriți nu întâmplător în această duminică.

Suntem într-o parohie unde înaintașii noștri au fost oameni deosebiți, aflându–ne într-o parohie care seamănă foarte mult cu satele din Mărginimea Sibiului, cu populație majoritar ortodoxă. Nu avem alte credințe, pentru că satul acesta a rezistat împotriva uniației. Au fost acei români care se refugiau în munți și, după tradiție, se pare că și părintele Arsenie Boca, la un moment dat, s-a retras în zona aceasta a munților Făgăraș. Am avut și preoți care au fost arestați pentru credință și care,împărtășind pe acei partizani, au fost condamnați la închisoare…”, a spus preotul paroh Marian Canciu.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Laurenţiu a oferit Ordinul ctitoricesc „Mitropolit Ioan Mețianu” domnului Dumitru Căpățână și acte de cinstire doamnelor învățătoare Ileana Ciorogariu și Mihaela Săbădușiu, doamnelor doctor Mariana Bîrsan și Nicoleta Elena Ana, doamnei Floare Mitrița, asistent medical, precum și domnului Ioan Săbădușiu, cântărețul parohiei.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Utilitatea rulourilor exterioare

AUR Sibiu nu a primit niciun refuz! (C.P)

Programul Anii Drumeției pentru luna mai

Mediașul intră pe piața de vehicule militare

Iohannis iese la pensie!